Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Nisan 2016 11:33

Panama Belgeleri'ne adı karışan İspanyol bakan istifa etti

İspanya Sanayi, Enerji ve Turizm Bakanı Jose Manuel Soria, dünyayı sallayan Panama Belgeleri ’ne adının karışmasının ardından istifa etti.

Panama Belgeleri'ne adı karışan İspanyol bakan istifa etti
Jose Manuel Soria, Panama Belgeleri

İspanya Sanayi, Enerji ve Turizm Bakanı Jose Manuel Soria, dünyayı sallayan Panama Belgeleri "ne adının karışmasının ardından istifa etti. İspanya Sanayi, Enerji ve Turizm Bakanı Jose Manuel Soria, Panama ve New Jersey'deki offshore şirketleri ile bağlantısının bulunduğu iddialarının gündeme gelmesinin ardından istifa ettiğini açıkladı. Hakkındaki iddiaları reddeden Soria, hükümete zarar gelmemesi için böyle bir karar aldığını ifade etti.

Panama Belgeleri nedir?
Dünyada bomba etkisi oluşturan “Panama Belgeleri” ünlü hukuk firması, Panama merkezli Mossack Fonseca'nın milyonlarca belgeyi medya’ya sızdırmasıyla patlak verdi.
Belgelere göre kayıtlarda adı geçen isimlerden biri de Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in arkadaşı Sergei Rolduigin.
Yaklaşık 11 milyon sayfa olduğu iddia edilen Panama Belgeleri Alman gazetesi “Süddeutsche Zeitung” gazetesi tarafından ele geçirilmiş ve Panamalı hukuk firması Mossack Fonseca'ya dayandırılmıştı.
Panama Belgeleri’nin bir bölümü Alman gazeteciler konsorsiyumu tarafından dünya medyasına servis edildi.
Panama Belgeleri
– Putin Panama Belgeleri ilişkisi nedir – what is Panama Pappers – panama belgeleri nereden bulunabilir.
İddialar içinde en önemlisi Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in arkadaşı olarak bilinen Sergi Roldugin’e dayanan, 2 milyar doları bulan para transferi ve bununla bağlantılı vergi kaçakçılığı. Bir başka iddia ise Vladimir Putin’in ailesinin bu mali akıştan faydalandığı iddiası.
İddianın detayları ise şöyle; Offshore hesaplar üzerinden işleyen akış Panama’dan Rusya’ya, oradan da İsviçre ve Güney Kıbrıs’a farklı yer ve hesaplar arasında gidip geliyor. Bu para transferleri içinde dikkat çeken bir nokta ise Putin’in kızının düğününü gerçekleştirdiği St. Petersburk’daki kayak üssünün de belgelerde adı geçmesi.
Roldugin, Rusyanın en büyük reklamcılık firması Video International’ın %12 hissesine sahip. Aynı zamanda Rus kamyon üreticisi “Kamaz” da da gizli azınlık hisselerinin bulunduğu söylentiler arasında.
Şüpheli görülen mali transferlerde Rus bankası olan “Bank Rossia” da da Rougin’in 3,2 hissesinin olduğu belirtildi.
Para akışının ise Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Rus devlet bankası Russian Commercial Bank’ın (RCB) da içerisinde bulunduğu bazı bankalar tarafından verilen teminatsız kredilerle sağlandığı iddia edildi.
Bakalım bundan sonra diğer belgelerin yayınlanmasıyla ortaya çıkan isimler nasıl bir yol izleyecek?

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...