Tgrt Haber
09 Şubat 2016 08:04

PYD ile Esad Halep’e 3 koldan saldırıyor

Suriyeli muhalifler Halep ile çevresinde batıdan ve doğudan YPG’nin, güneyden de Esad rejiminin saldırısı altında. ABD ve Rusya’dan hava desteği de alan YPG’nin amacı Azez’den Cerablus’a geçmek, rejimin amacı ise Halep’ten Türkiye sınırına ulaşmak.

PYD ile Esad Halep’e 3 koldan saldırıyor
pyd, esad, halep,

Terör örgütü PYD ve Esad rejimi, Halep’in kuzeyinde muhaliflerin elindeki Azez, Mare ve Tel Rıfat’a operasyonlar düzenledi. Afrin ile Kobani arasındaki Azez -Cerablus hattında iki yönlü ilerlemek isteyen PYD ile güneyden muhaliflerin gücünü kırmak isteyen rejim, Afrin’de bir araya gelerek Halep’e 30, Azez’e 6 kilometredeki Miniğ askeri havaalanına düzenlenecek operasyonda ortak hareket için anlaştılar. Anlaşmayla YPG Miniğ hava üssüne yakın Aklamiye, Deyr Cemal ve Mareanar köylerini ele geçirdi. Sınıra 20 km uzaklıktaki Tel Rıfat’ın Bakfeen köyüne giren rejim, Lazkiye kırsalındaki Türkmen köyü Karamanlı’ya kara harekatı başlattı. Örgüt ayrıca Esad ve Hizbullah’la DAEŞ’in Rakka ve Deyr’uz Zor’daki hâkimiyetini kırmak için de ortaklık içinde.

SIKIŞTIRDILAR

Rus savaş uçaklarının desteğiyle rejimin Halep-Türkiye koridorunu keserek kuşatmadaki Nubul ve Zehra beldelerine ulaşması ile hava saldırılarını Miniğ operasyonu için Azez’e yoğunlaştırdığı belirtildi. Azez’e güneyden rejim, batıdan da PYD saldırıyor. Suriye Ordusu’ndan bir kaynak AFP’ye “Muhalifler, YPG ile hükümet güçleri arasında sıkıştı” dedi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden Rami Abdürrahman, muhaliflerin Rus bombardımanından çekindiği için köyleri YPG’ye bıraktığını belirtti. Azez hem Afrin-Cerablus arasında bulunması, hem de muhaliflerin kontrolündeki Halep’ten kaçanları barındırmasından önemli bir bölge. Muhalifler buralarda hakimiyeti kaybederse 25 Şubat’taki müzakereler öncesi ‘şart koşamayacak’ hale gelecek ve PYD ile rejimin eli güçlenecek.

Şam’ın Dareyya kentinin Enformasyon Merkezi Müdürü Husam Ahmed ise “Esad Şii milislerden bin 500 kişi topladı. Rejim yeni Rus tanklarına sahip. İlçede yarısı çocuk 12 bin kişi kuşatma altında. Rejim ve ortakları kenti kontrol altına alırsa katliam yaşanır” dedi.

BM: SAVAŞ SUÇU VAR

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, ülkedeki işkence ve cinayetler nedeniyle rejiminin insanlık ve savaş suçu işlediğini duyurdu. 621 kişiyle yapılan görüşmelerle elde edilen bilgilerle hazırlan raporda, “Suriye rejimi ülkedeki 15 yaş üstü erkekleri  keyfi olarak tutukluyor ve cinayet, işkence, tecavüz, hapsetme gibi uygulamalarla insanlık ve savaş suçu işliyor” bilgilerine yer verildi. Bu suçlara DAEŞ ile El Nusra’nın da dahil olduğunu belirten komisyon, bu suçlarının cezalandırılmasın siyasi çözüm sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Ankara: Kara müdahalesi planımız yok

Başbakanlık kaynakları, “Türkiye üzerinden 150 bin askerin operasyona gireceği” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Başbakanlık kaynakları, bazı basın yayın organlarında “Türkiye üzerinden 150 bin askerin bir operasyona gireceği” haberlerinin yer aldığını anımsattı. Türkiye’nin üslerinin DAEŞ ile mücadele için koalisyon güçlerine açık olduğunu ifade eden kaynaklar, bu çerçevede bu üslerden faydalanarak DAEŞ ile mücadele edilmesi konusunda her türlü işbirliğine açık olunduğunu, bahsedildiği gibi Türkiye üzerinden 150 bin askerin bir operasyona gireceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...