Tgrt Haber
13 Ekim 2015 14:49

Rakka'yı IŞİD'den almak için 50 bin kişilik ordu kuruldu

Suriye'nin kuzeyinde PYD ve çeşitli muhalif grupların ittifakıyla kurulduğu açıklanan Demokratik Suriye Ordusu'nun, ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle Rakka'yı IŞİD'in elinden almak için operasyona başlayacağı bildirildi. Ordunun yarısı YPG güçlerinden oluşuyor.

Rakka'yı IŞİD'den almak için 50 bin kişilik ordu kuruldu
ırak, rakka, ışid, ordu,

ABD, Rusya'nın Suriye'de Esad rejimini güçlendirmeye yönelik operasyonları ve İran, Hizbullah ve rejim ittifakının karşısına yeni bir oluşumla çıktı. Demokratik Suriye Güçleri adı verilen ittifak, ABD'nin eğit-donat programının sona erdirildiğini ve bundan böyle mevcut gruplara silah ve mühimmat sağlanacağını açıklamasının ardından geldi.
Dün yapılan açıklamada, 50 bin Kürt-Arap savaşçının yer aldığı “Demokratik Suriye Güçleri'nin Rakka'yı IŞİD'in elinden almak için savaşacağı bildirildi. Bu Ordunun yarısı Kürt YPG güçlerinden oluşuyor. Ordu, uluslararası koalisyonun hava saldırılarıyla koordineli hareket edecek. Bilgilere göre Amerikan uçakları, bu muhaliflere binlerce tonluk mühimmat bıraktı.
Müslim: Rakka'yı almak için koalisyonla görüşüyoruz
PYD Başkanı Salih Müslim, El Hayat’a yaptığı açıklamada “Bu ittifak, genişletilmesi gereken bir adımdır. Nitekim bu ittifak, aşırıcılıktan uzak, laik ve demokratik bir Suriye’ye inanan bütün güçleri kapsamaktadır.” dedi. YPG komutanı Sipan Hemo ise el Hayat’a yaptığı açıklamada “IŞİD’i Rakka’dan kovmak için uluslararası koalisyonla operasyonların başlangıç zamanını belirleme görüşmeleri yürütülmektedir.” dedi.

Sekiz gruptan oluşuyor
Demokratik Suriye Güçleri içinde sekiz grup yer alıyor. Bunlar: YPG ile YPJ (25 bin erkek ve kadın savaşçısıyla yer alıyor), “Suriye Arap Koalisyonu” (Haseke’de 1200 savaşçısı var), Devrimciler Ordusu (Halep kırsalında ve Rakka sınırında 2500-3000 savaşçısı var), Burkan el Fırat grubu (4000-5000 savaşçı), el Sanadid güçleri (700 savaşçı), El Cezire grubu (başlangıçta 700 savaşçısı var, aşiretlerin katılımıyla sayısı artabilir), Süryani Askerî Konseyi (1500 savaşçı).

ABD'nin yeni stratejisinin ürünü
Bu ittifak, Obama yönetiminin Suriyeli muhalifleri eğit-donat programından vazgeçmesinin ardından oluşturuldu. Buna karşılık Obama yönetimi, IŞİD’in kontrolündeki bölgelere koordineli saldırılar gerçekleştirmek için “YPG’nin komutanlarından seçilen bir grubu” destekleme kararı aldı. Batılı bir kaynak el Hayat’a yaptığı açıklamada Obama’nın danışmanları, Rakka’yı kontrol altına almak ve DAİŞ’i oradan kovmak için bu ittifakın oluşturulması tercihine doğru meyletti. Çünkü bu, Rusya’nın Suriye’deki askerî müdahalesinin ardından Obama yönetimine büyük bir simgesel zafer kazandırır.” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...