Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Kasım 2015 09:02

Rus tarihçiden Putin'e ağır eleştiriler

Rus tarihçi Prof. Andey B. Zubov, yaşanan uçak krizi ve Suriye'deki durumla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Putin'e ağır eleştiriler yöneltti.

Rus tarihçiden Putin'e ağır eleştiriler
rus tarihçi, putin,

Moskova ile Ankara arasında vurulan Rus savaş uçağı yüzünden patlak veren kriz 5'inci gününe girdi. Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının Türkiye'ye ait F-16 jetler tarafından düşürülmesi sonra Rusya'da meşhur Tarihçi ve felsefeci Profesör Andrey Zubov konuyu değerlendiren bir makale yayınladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGIMO) Öğretim Görevlisi Prof. Andey B. Zubov, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, macera peşinde olduğunu belirterek"Suç Suriye ile sınırı olan Türkiye'de değil, suç tüm ilgili ülkelerle anlaşmadan o bölgede macera peşinde olan Rusya'dadır." yorumunu yaptı.

PUTİN'İN HATALARI YÜZÜNDEN ÖLDÜLER

"Askerlerimiz Putin'in hataları yüzünden ölmüştür" ve "ülkeyi uluslararası bir maceraya sokacak" diyen Zubov, "Kim suçlu? sorusunun yanıtını da "Çatışmayı provoke eden taraf tabii ki" diye verdi.

 TÜRKLER SABIRLI DAVRANDI

Türkiye için Suriye sınırı, Ukrayna Donbasının Rusya için önemli olduğu kadar önemlidir. Bir an düşünün ki, Poroşenko Erdoğan'dan Donetskde olan ayrılıkçılara karşı mücadelede yardım istedi. Çerkasda Türk taburu oradan Donest ve Luganskı vuruyor... Putin bu durumdan hoşlanır mıydı ve sonuç nasıl olurdu? Türkler bence çok sabırlı davrandı. Türkiye Cumhurbaşkanı 2 ay önce Rusya'dan IŞİD'le mücadele etmesini, Sünni muhalefetin olduğu bölgeleri bombalamamasını rica etti. Orada Türkmenler var, Suriye Türkleri olan bu insanlar Türkiye tarafından desteklenmektedir. Ancak Esed Türkiye'den de, Suriyeli Türkmenlerden de nefret ediyor. Putin ise Erdoğan'ı değil de Esad'ı dinledi Antalya'da düzenlenen G20 zirvesinde Cumhurbaşkanları arasında son görüşme yapıldı. Ancak Rus uçakları o bölgeleri bombalamakta devam ettiler. Rus uçakları Lazkiye'deki Türkmen köylerini bombaladı. Bunun sonucu olarak Türkler Rus uçağını vurdu. Kaç zamandır bu pilotlar tarafından akrabaları öldürülen yerli nüfus da Rus pilotunu öldürdü.

SUÇLU KİM?

Şimdi suçlu kim? Suç Suriye ile sınırı olan Türkiye'de değil, suç tüm ilgili ülkelerle anlaşmadan o bölgede macera peşinde olan Rusya'dadır. Türkler kendi soydaşlarının, kardeşlerinin orada Rusya tarafından kurşuna dizilmesini, Türkiye'de Suriyeli mültecilerin sayısının artmasını istemez. Ancak Rusya'nın Türkiye ile anlaşma gibi bir derdi yok. Bu kör bir düğümdür. Şimdi ne yapmak gerekir? Önemli olan Türkleri veya Türkmenleri cezalandırmak değil. Onları anlamamız gerekiyor. Eğer Rusya bunu düşünmezse kendini; teröre karşı koalisyondan tamamen ayıracak ve Esed'in müttefiki olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...