Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ağustos 2018 22:29

Son Dakika: Trump skandal F-35 kararını imzaladı

ABD Başkanı Trump, F-35'lerin Türkiye'ye teslimatını askıya alan bütçe yasasını onayladı.

Son Dakika: Trump skandal F-35 kararını imzaladı
trump

ABD Başkanı Trump, New York eyaletindeki Fort Drum askeri üssünde  gerçekleştirilen törenle, Pentagon'un 2019 bütçesine imza attı.

Törende yaptığı konuşmada söz konusu yasanın son 20 yılda Kongreden en  hızlı geçen tasarı olduğuna dikkati çeken Trump, bundan duyduğu memnuniyeti dile  getirdi.

ABD ordusunu daha önce olduğundan çok daha güçlendirmek için bu  adımları attıklarını kaydeden Trump, Amerikan ordusunun kapasitesini her geçen  gün artırdıklarını belirtti. Yeni bütçe ile birçok alandaki silahların yenileneceğini anlatan  Trump, "Nükleer silahlarımıza da bu bütçede ciddi bir yatırım yapıyoruz." dedi.

Avrupa'daki Amerikan askeri varlığının da bu bütçe ile artırılacağını  ifade eden Trump, uzay alanındaki askeri rekabete de dikkati çekerek ABD'nin Çin  ve Rusya gibi rakiplerini kısa sürede yakalayıp geçeceğini savundu.  Konuşmasının ardından söz konusu tasarıya imza atan Trump, Amerikan  kamuoyunda uzun süredir konuşulan bütçe metnini yasalaştırmış oldu.

TÜRKİYE'YE F-35'LERİN TESLİMATINDA 90 GÜNLÜK SINIRLAMA

Öte yandan Trump'ın imzasıyla yasalaşan bütçe metni, en geç 90 gün  içinde Pentagon'un Türk-Amerikan ilişkilerine yönelik bir rapor hazırlamasını  talep ediyor. Yasada, söz konusu rapor Kongreye sunuluncaya kadar F-35 savaş  uçaklarının Türkiye'ye teslimatının geçici olarak durdurulması isteniyor.

Yasanın Senatodaki tasarısında Pentagon'un, Türkiye'nin F-35  programından çıkarılması konusunda bir plan hazırlaması talep ediliyordu. Buna  karşın söz konusu kısım, Konferans Komitesi olarak bilinen Kongredeki uzlaşma  komitesi tarafından tasarı metninden çıkarılmıştı. Türkiye, 2002 yılında katıldığı ABD liderliğindeki çok uluslu müşterek  taarruz programı kapsamında beşinci nesil F-35 Lightining II uçaklardan en az 100  adet almayı hedefliyor.

MATTIS KARŞI ÇIKIYOR

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, 7 Temmuz'da Kongreye yazdığı mektupta,  Türkiye'ye F-35 uçaklarının satışının durdurulması girişimlerine karşı çıkmış ve  bunun "tedarik zincirinde sıkıntıya neden olacağı ve uçak fiyatlarını  yükseltebileceği" uyarısında bulunmuştu.

ABD Senatosu, geçen haftalarda Temsilciler Meclisi versiyonu ile  birleştirilen ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 716 milyar dolarlık 2019 mali  yılı bütçesine ilişkin yasa tasarısını onaylamıştı. "Ulusal Savunma Yetki Yasası" olarak da bilinen yasa tasarısı,  Senatoda 10'a karşı 87 oyla kabul edilerek kanunlaştırılmak üzere Trump'ın  onayına sunulmuştu.

Tasarıda; 639,1 milyar doları temel bütçe; 8,9 milyar doları Enerji  Bakanlığı ve zorunlu harcamalar; 69 milyar doları ise savaş fonu olarak da  bilinen Muhtemel Denizaşırı Operasyonlar Fonu için olmak üzere 2019 mali yılı  savunma harcamalarına yönelik toplam 716 milyar dolar ayrılması öngörülüyordu. Söz konusu tasarı, Temsilciler Meclisinde de 54'e karşı 359 oyla kabul  edilmişti.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, bu tasarının son 20 yılda  Kongreden en hızlı geçen tasarı olduğu belirtilerek, Savunma Bakanı Jim Mattis'in  gelecek yıl için ayrılan 716 milyar dolarlık bütçeden memnuniyet duyduğu  aktarılmıştı. Açıklamada, tasarıyla ABD ordusundaki muvazzaf asker sayısının 15 bin  600 civarında artırılmasının yanı sıra askeri personel maaşlarında yüzde 2,6  dolayında zam öngörüldüğü de kaydedilmişti.

Tasarıda, siber güvenlik ve dış yatırımlar konusuna özel bir  hassasiyet gösterildiği ifade edilen açıklamada, bu tasarının aynı zamanda "ABD  Düşmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma" yasası kapsamında müttefik ülkelere Rusya  ile iş birliği yapmalarından dolayı uygulanacak yaptırımlar konusunda yönetime  muafiyet tanıma hakkı verdiği duyurulmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...