Tgrt Haber
08 Kasım 2018 04:45

Trump'a bölünmüş kongre darbesi

ABD’deki ara seçimlerde Başkan'ın mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti, Kongre'nin önemli kanadı Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Demokratlar'a kaptırdı.

Trump'a bölünmüş kongre darbesi
trump,

ABD’de uzun süredir merakla beklenen, 100 sandalyeli Senato'nun 35’i, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin de tamamının değiştiği ara seçimlerde sandıktan “bölünmüş bir ABD Kongresi” çıktı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Demokratlar, 8 yıl sonra Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu almayı başardı. Buna göre, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın 230, Cumhuriyetçiler’in de 205 sandalyeye sahip olacağı tahmin ediliyor. Senatoda 51 sandalyeye ulaşan Cumhuriyetçiler, buradaki üstünlüklerini sürdürmeyi garantilemişti. Halen devam eden sayım sonucunda Cumhuriyetçilerin 1 veya 2 sandalye daha kazanabileceği öngörülüyor. Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti için son derece önem taşıyan ara seçimlerde ayrıca 50 eyaletten 36’sının valileri de belirlendi. 

Azil bile başlayabilir

Trump’ın Başkanlık döneminin ortasında yapılan Kongre seçimleri Washington’daki güç dağılımını değiştirdi. Demokrat Parti, Cumhuriyetçilerin bütün yasa önerilerini, dolayısıyla da Trump’ın ajandasını frenleyebilecek. Demokrat parti Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğuyla Donald Trump’ı görevden azil prosedürü de başlatabilecek. Bunun için basit çoğunluk kararı yeterli.

Rusya soruşturması için yeni komisyon

Trump ekibinin 2016 yılındaki seçim kampanyası sırasında Rusya ile bağlantı kurduğu şüphesiyle başlatılan Kongre araştırmasında bütün komisyonlarda Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olması nedeniyle şimdiye kadar ilerleme sağlanamamıştı. Rusya bağlantılarının Temsilciler Meclisi’nde görüşüleceği komisyonlara bundan böyle Demokratlar başkanlık edecek. Bu bakımdan araştırmaya daha fazla önem verilmesi mümkün olacak. 

Trump'a bölünmüş kongre darbesi
 

‘Muazzam başarı’ diye tweet attı

Trump, Kongre'yi yeniden şekillendirecek ara seçimlerin sonuçlarına ilişkin attığı tweette “Muazzam bir başarı” ifadesini kullandı. Senato'da Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu korumasına karşı Temsiliciler Meclisi'nde üstünlüğü Demokratların ele geçirmesine rağmen Trump’ın bu tweeti dikkati çekti.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...