Tgrt Haber
16 Haziran 2017 17:33

'Tunus, İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini gösterdi'

Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi, "Tunus İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini, ılımlı siyasi İslam'ın demokratik süreçlere ve ana akım siyasetin içine katılabileceğini gösterdi." dedi.

'Tunus, İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini gösterdi'
Tunus

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) ile Tunus Büyükelçiliğinin iş birliğinde düzenlenen "Demokratik Geçişin Güçlendirilmesinde Tunus Diplomasisinin Rolü, Gelecekteki Sorunlarla Yüzleşmek ve Tunus-Türkiye İlişkileri" başlıklı konferansta konuşma yaptı.

Tunus ile Türkiye arasındaki tarihi bağlara değinen Cihinavi, "Son altı senedir Tunus çok eşsiz bir deneyimden geçiyor. Tunus genç ve canlı bir demokrasiyi inşa etmekte." diye konuştu.

Ülkesinde mutabakata dayalı siyasi bir paradigmayı hayata geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Cihinavi, bu sürecin hem dini hem de seküler taraflar için ödüllendirici olduğunu söyledi.

Cihinavi, "Tunus'taki bu örneğimiz İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini, ılımlı siyasi İslam'ın demokratik süreçlere ve ana akım siyasetin içine katılabileceğini, Arap dünyasının aslında özgürlük ve demokrasi değerlerine karşı olmadığını gösteriyordu." dedi.

Tunus'un yeni anayasasının birçok tabuyu yıktığını ve bütün bölge için önemli olduğunu ifade eden Cihinavi, tüm farklı tarafların dahil olduğu bir koalisyonun hayata geçirildiğine işaret etti.

"Katar krizinde Tunus bütün taraflarla bağlantı halinde"

Körfez İşbirliği Konseyinde (KİK) yakın zamanda ortaya çıkan krize de değinen Cihinavi, "Bu kriz hala bölgemizin kutuplaşmaya ve saldırılara açıklığına işaret ediyor." dedi.

Cihinavi, "Herhangi bir tarafı tutmak istemedik ve bunu yaparken de burada yaşanan çatışmanın barışçıl bir şekilde çözümüne yönelik verdiğimiz önemi ifade ettik." ifadelerini kullandı.

"İnanıyoruz ki bilgelik eninde sonunda hakim gelecek ve karşılıklı güven yeniden inşa edilecektir." diyen Cihinavi, Tunus'un bütün taraflarla bağlantı halinde olduğunu ve diyaloğu desteklediklerini bildirdi.

Kuveyt'in çabalarını takdir ettiklerini de söyleyen Tunuslu Bakan, "Körfezdeki krizin acil şekilde çözülmesine ihtiyacımız var." dedi.

Cihinavi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bu konuyu ele aldıklarını hatırlatarak, bu tür krizlerin çözülmesi için farklı taraflarla bir araya gelmenin önemli olduğunu vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...