Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ekim 2016 13:53

Türkiye'ye Musul operasyonuna katılma çağrısı

Irak'ta Musul'un da bağlı olduğu Ninova vilayetindeki Arap Aşiretleri Sözcüsü ve El-Cahiş Aşireti'nin önde gelen isimlerinden Mezahim Ahmed el-Huveyt, Musul'un terör örgütleri DEAŞ ve PKK'dan temizlenmesi için Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yardım çağrısında bulundu.

Türkiye'ye Musul operasyonuna katılma çağrısı
türkiye, musul,

Huveyt, Irak'ın kuzeyindeki Türk güçlerinin,  Bağdat yönetimiyle yapılan anlaşmalar gereği orada bulunduğunu söyledi. İlk anlaşmanın devrik lider Saddam Hüseyin döneminde imzalandığını  hatırlatan Huveyt, söz konusu anlaşma ile Türkiye'ye "Irak topraklarında PKK  unsurlarını izleme" hakkı tanındığını belirtti. Huveyt ikinci anlaşmanın ise  halihazırdaki Irak hükümeti ile imzalandığını ve Bağdat yönetiminin Ninovalı  emniyet güçlerinin Türkiye tarafından eğitilmesine onay verdiğini aktardı.

Ninova'daki aşiretler olarak Türkiye'yi uluslararası koalisyonun bir  parçası olarak gördüklerini ve Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olduğunu ifade  eden Huveyt, "Terör örgütleri DEAŞ ve PKK'nın Musul'dan kovulması konusunda  Ankara'nın yardıma katılması için Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan'a çağrı yapıyoruz." dedi.
 
Huveyt şunları söyledi:
 
 "Ninova aşiretleri olarak 'Türkiye'nin Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması  ve aynı şekilde PKK'nın kovulmasına yönelik operasyonlara katılma hakkı olduğunu'  Irak hükümetine defaatle anlattık. Bu yöndeki görüş ve taleplerimizi açıkça ifade  ettik. PKK,  Sincar ve diğer bölgelerde bulunan yasa dışı bir örgüttür."
 
Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Türkiye'nin Musul operasyonuna katılması  konusunda izlediği tavrı eleştiren Huveyt, "İbadi bugün Türk askerlerinin Musul  operasyonuna katılmasına karşı çıkıyor. Ama emniyet birimlerinin eğitimi için  yabancı güçleri bu ülkeye çağıran da İbadi idi." dedi.
 
"Asıl karar verici Maliki ve İran"
 
 Irak'taki mevcut konjonktür içinde İbadi'nin karar verme gücünden  yoksun olduğunu ileri süren Huveyt, "Asıl karar verici Maliki ve İran'dır, İbadi  değil." dedi.
 
 Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesi durumunda yaşanabilecek  tehlikeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Huveyt, "Haşdi Şabi'nin Musul  operasyonuna katılma ihtimali nedeniyle Sünniler hala endişeli. Çünkü iradesine  İran'ın hükmettiği Irak hükümetinden bu konuda bir güvence almadık. Bunun yanı  sıra Haşdi Şabi komutanlarının 'Musul halkından Hazreti Hüseyin'in intikamını  alacağı' yönünde tehditleri var." ifadelerini kullandı.
 
Ninova aşiretleri ile temsil ettiği Ninova Muhafızları ve Musul İl  Meclisi'nin, "Haşdi Şabi güçlerinin Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasını  kesinlikle kabul etmediğinin" altını çizen Huveyt şöyle konuştu:
 
 "Geçmişte Salahaddin, Diyala ve Enbar'da yaptıkları ortadayken Haşdi  Şabi'nin Musul operasyonuna katılması konusundaki bu ısrar neden? Haşdi Şabi,  Musul'u kurtarma operasyonuna katılmaya uygun değil."
 
 Demografik yapının değiştirilmesi endişesi
 
 Terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması sonrasında Musul'da yaşanabilecek  gelişmeler hakkında da görüşlerini aktaran Huveyt, kentte Sünni yapıyı  kısıtlayacak bir demografik değişim olması yönünde gerçekçi endişelerinin  olduğunu ifade etti.
 
Huveyt, "Endişenin temel nedeni Musul'daki barışçıl ortak yaşamın  barışçıl olmayan bir hale evrilmesidir ki bunda en büyük rol Musul'un düşmesinden  önce ve sonra mezhepçiliği körükleyen Maliki'ye aittir." değerlendirmesinde  bulundu.
 
 Musul'da özellikle Sünni Araplara yönelik öldürme ve göçe zorlanma  gibi intikam almaya dönük eylemlere kapı açılmaması konusunda uyaran Huveyt,  Musul'un Irak güçleri ve Peşmergenin iş birliğiyle en kısa sürede kurtarılmasını  umut ettiklerini söyledi.
 
 Huveyt, Arap aşiretlerin Musul'un kurtarılmasının ardından üstleneceği  rolün "kuşatma altında kalanlara yardım etmek, masum halkı korumak, intikam  eylemlerinin ve kargaşa ortamının önüne geçmek." şeklinde olacağını anlattı.
 
 Ninova'daki Arap Aşiretlerin Sözcüsü Mezahim Ahmed el-Huveyt son  olarak, terör örgütü DEAŞ'la iş birliği yapanların yargılanması gerektiğini  kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...