Tgrt Haber
13 Ağustos 2018 19:46

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

Türkiye ve ABD arasında ipler iyice gerildi. ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin güçlü ekonomisini hedef alması sonrası AB ülkeleri Almanya ile İtalya, kardeş ülkeler Azerbaycan ile Pakistan ve dost ülke komşu İran'dan Türkiye'ye destek mesajları geldi. Türkiye'ye büyük sevgi duyan halklar da yaşadıkları ülkelerdeki döviz bürolarına akın etti ve Türk lirası satın alarak Ankara'ya desteğini gösterdi. Öte yandan Rusya ve Çin de Trump'ın skandal kararlarını tanımayacağını ilan etti.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor
abd,trump,türkiye,almanya,fransa,dolar tepkisi,erdoğan,türkiye&tt2;ye destek

Trump'ın savaş ilanı ABD'ye karşı yeni bir blok oluşturdu. Türkiye'ye destek mesajları yağarken Washington yönetimine sert tepki mesajları geliyor. Dünya ticaret kurallarını ihlal eden skandal kararlara imza atan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye ekonomik baskı kurmaya çalışması büyük yankı uyandırdı. İtalya, Almanya, İran, Azerbaycan ve Pakistan'dan ABD'nin saldırılarına büyük tepki gelirken, Çin ve Rusya da ABD'ye karşı para politikasını gözden geçirme kararı aldı. Çin ve Rusya ayrıca İran ve Türkiye'ye yönelik yaptırımları tanımayacağını ilan etti. 

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

ALMANYA'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'deki gelişmelere ilişkin bir soruya cevap verdi. Türkiye'nin ekonomik olarak istikrarsızlaşmasının kimsenin çıkarına olmadığını belirten Merkel, Merkez Bankasının bu noktada bağımsız çalışmasının önemine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın zamanda bu konularda görüşeceğini söyleyen Merkel, ekonomik olarak AB'nin etrafının istikrarlı olmasından kendilerinin de faydalandığını dile getirdi. Merkel, "Almanya ekonomik olarak gelişen bir Türkiye istiyor. Bu bizim de çıkarımıza." ifadesini kullandı.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

AZERBAYCAN: TÜRK EKONOMİSİNE GÜVENİYORUZ

Azerbaycan'ın, Türkiye ile ekonomik ilişkilere özellikle önem verdiği vurgulanan açıklamada, ilişkilerin gelişmesine, karşılıklı sermaye koymaya, iki taraflı ticareti geliştirmeye, bölgesel ve küresel enerji ve ulaştırma projelerine katkı vermeye devam edeceği kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ülkemiz, Türkiye'nin ekonomisine sermaye yatırmaya devam etmenin yanı sıra Türkiye ekonomisinde aktif yer almayı sürdürecektir. Türkiye'nin son yıllarda gercekleştirdiği büyük projeler kısa sürede Türkiye'nin ve bölgenin ekonomisi ve güvenliği için ek katkılar sağlayacaktır. Azerbaycan, Türkiye ekonomisinin geleceğinden tamamen emindir. Azerbaycan her zaman olduğu gibi bütün alanlarda Türk halkı ve devletine her türlü desteğe devam edecektir."

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

İRAN: TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

İran devlet televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, "Başkaları milletlerin iradesini tehdit ederek zorla değiştiremezler. Öncelikle bir ülke başkanının başka bir ülkeye ekonomik baskı uygulamaktan zevk almasından teessüf ederiz. bu yöntem bir sonuca varmayacak. Akıl, mantık ve hoşgörünün dünya ülkeleri arasındaki ilişkilerde esas alınmasını umut ederiz" ifadelerini kullandı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamasının devamında, "Biz İran halkı ve devleti olarak iyi ve kötü günlerde her zaman Türkiye Milleti ve Devletinin yanında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Türkiye halkı ve hükumetinin, Türkiye sınırları dışından bu ülkeye dayatılan baskıları kontrol etmesini ve başarıya erişmesini umuyoruz. böyle de olacağından eminiz zira başkaları milletlerin iradesini tehdit ederek zorla değiştiremez" dedi.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

İTALYA'DAN TÜRKİYE'YE DAYANIŞMA MESAJI

İtalya Başbakanlık Müsteşarı Giancarlo Giorgetti Türkiye'ye yönelik destek açıklamasıyla birlikte İtalya'nın aynı saldırılar ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Libero gazetesine mülakat veren Giorgetti, bu ayın sonu ile eylül ayının başında İtalya'ya yönelik ekonomik bir saldırı olabileceğine dikkati çekerek, bu bağlamda Türkiye'yi örnek gösterdi. Piyasa üzerinden İtalya'ya yönelik ekonomik saldırı olabileceği ihtimalinin sorulması üzerine Giorgetti, "Böyle bir saldırıyı bekliyorum. Piyasalarda avını seçip harekete geçen aç spekülatif fonlar bulunur. 1992 Ağustos sonunda ve 7 yıl önce Berlusconi'yle neler olduğunu hepimiz gördük. Yazın borsada az hareket olduğunda bu, ülkelere yönelik agresif girişimlere neden olabilir, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi de hafta sonu bir gazeteye verdiği mülakatta Türkiye'ye dayanışma mesajı göndermişti. Milanesi, "İlk düşüncem, Akdeniz'in ticari ve mali dengesi açısından çok mühim bir oyuncu olan önemli bir ülkeyle dayanışma göstermek gerektiğidir. Kriz durumu hepimiz için kötü haberdir. Sorumluluk sahibi bir şekilde yakınlık göstermemiz ve Türk lirasının çöküşünün kısa vadedeki muhtemel sonuçları için dikkatlice gözetim ve denetim yapmamız gerekir." demişti. Türkiye'de olanların, Avrupa kıtasını da ilgilendirdiğini belirten Milanesi, Avrupa gibi sağlam bir bölgede, birçok ülkenin tek bir güçlü para birimi kullandığı ve bir sorun yaşandığında bu ülkelerin bir koruma ağı oluşturduğu bir bölgede bulunmanın avantaj olduğunu söylemişti. Milanesi, "Türkiye'de yaşananlar, avro gibi bir para birimi kullanmanın olumlu veya olumsuz olduğu konusunda hala şüpheleri bulunanlar tarafından çok dikkatlice değerlendirilmelidir." yorumunda bulunmuştu.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

PAKİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE BÜYÜK DESTEK

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pakistan'ın, herhangi bir ülkeye karşı alınan tek taraflı yaptırım uygulamasına karşı olduğu belirtildi. Sorunların diyalog ve iyi niyetle çözülebileceği vurgulanan açıklamada, "Aksi yönde atılacak herhangi bir adım veya eylem, sadece barışı ve istikrarı zayıflatmakla kalmaz, sorunların çözümünü zor ve içinden çıkılamaz hale getirir." ifadesi kullanıldı. Türkiye'nin ulusal ve bölgesel barış ile istikrar için önemli bir ülke olduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Pakistan, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrara yönelik çok değerli rolünü takdir etmektedir. Aynı zamanda Türkiye, küresel ekonominin motoru ve önemli bir üyesidir. Pakistan halkı ve hükümeti, Türkiye'nin barış ve refah arayışına güçlü desteğini bir kez daha yineler ve bu ortak hedeflere ulaşma yolunda her zamanki gibi yanında olacaktır."

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

TÜRKİYE'DEN 2,8 TRİLYONLUK ADIM

Türkiye'nin yeni dönemde ihracatta öncelikli ülkeler olarak belirlendiği Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan'ın ithalat pazarının büyüklüğü 2,8 trilyon doları aşıyor. Türkiye, bu pastadan daha çok pay alabilmek için söz konusu ülkelere yönelik özel stratejiler belirleyecek. Erdoğan, bu stratejilerinin ilk sinyalini geçen günlerde açıkladığı 100 günlük icraat programında vermiş, bu programda, Ticaret Bakanlığının hedefleri kapsamında, Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan'a ihracatın öncelikli konular arasında yer aldığını bildirmişti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da ihracat atağına geçeceklerini, özel pazarlara özel stratejiler uygulanacağını ve "ihracatla büyüme vizyonu" çerçevesinde "made in Turkey" yazısını bu coğrafyalarda yaygınlaştırmak için yoğun çalışma yürüteceklerini belirtmişti. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2017 itibarıyla Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan'ın ithalat pazarının toplam büyüklüğü 2,8 trilyon doları geçti. Bunun 1,8 trilyon dolarını Çin pazarı oluşturdu. Söz konusu ülkelere toplam ihracatı 7 milyar dolar seviyesinde bulunan Türkiye, bu pastadan daha çok pay alabilmek için söz konusu ülkelere yönelik özel stratejiler ve eylem planları belirleyecek.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

ARAP HALKLARI DOLARLARI BOZDURUYOR

Lübnan'da Türk lirasına destek kampanyasına ilişkin AA muhabirine konuşan Sayda şehrindeki Revvad İzci Derneği yetkilisi Hani Hariri, 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye'nin ekonomik saldırılarla yıpratılmaya çalışıldığını belirtti. Hariri, bu çerçevede Türkiye'nin yanında olduklarını göstermek amacıyla "Türk lirasına destek kampanyası başlattıklarını" belirtti. Türk ekonomisini hedef alan komplolara karşı başlattıkları kampanya hakkında Hariri, "Bu basit kampanyayla, ayrıca ABD'den yapılan bu yapay kriz karşısında Türk halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu duyurmak istiyoruz." dedi. Türkiye'ye yaptırım işaretlerinin gelmesinden bu yana Lübnanlıların sosyal medyadaki desteğini gördüklerini belirten Hariri, Sayda'daki döviz merkezlerinde Türk lirasına yoğun bir ilgi olduğunu ifade etti. Yanı sıra Katarlı tanınmış isimlerin başlattığı kampanya sonrası Katar ve Kuveyt'te de halkın döviz bürolarına akın ettiği ve Türk lirası satın aldığı öğrenildi.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

ÇİN VE PAKİSTAN'DAN ABD'YE İRAN RESTİ

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'la ticaret yapan şirketlerin ABD ile iş yapamayacaklarını söylemesinin ardından geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı, tek taraflı yaptırımlara ve "yabancılara karşı yargı yetkisine sahip yerel mahkemeler tarafından empoze edilmesine" karşı olduğunu vurguladı. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çin ve İran'ın mantıklı, adil ve yasal olan ticari  ve enerji alanlarında uzun soluklu, şeffaf ve doğal bir iş birliği içindedir." dedi. İran ile olan ticaretin, BM Güvenlik Konseyi kararlarını veya Çin'in uymaya söz verdiği uluslararası taahhütleri ihlal etmediğin açıklayan Çin Dışişleri, yapılan ticaretin herhangi bir devletin menfaatine zarar vermediğine ve ticaretin devam edeceğine açıklamalarında yer verdi.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal da, ABD'nin İran yaptırımlarına ve bu ülkeyle ilişkilerini sürdürenlere yaptırım uygulayacağı tehdidine rağmen İran ile ticari ilişkilerini devam ettireceklerini bildirdi. Haftalık basın toplantısında konuşan Faysal, Pakistan'ın egemen bir ülke olarak resmi ekonomik ve ticari faaliyetlerine kendisinin karar vereceğini söyledi.Faysal, Pakistan'ın komşusu olan İran ile ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdüreceğini belirtti. Faysal, Pakistan ve İran'ın özellikle Afganistan'daki istikrarsızlığın çözümü gibi bölgesel ve küresel konularda birlikte çalıştığını sözlerine ekledi.

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

RUSYA'DAN DOLAR HAMLESİ

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anton Siluanov, ABD dolarının uluslararası ticarette tehlikeli bir enstrüman haline geldiğini belirterek “ABD varlıklarına yatırımlarımızı önemli oranda azalttık ve azaltmaya devam edeceğiz. Dolar yerine de avro ve Çin yuanı gibi para birimlerinin kullanımını artıracağız." dedi. Siluanov, Rus televizyon kanalı Rossiya 1’e verdiği mülakatta, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları nedeniyle dolar kullanımını azaltacaklarını belirtti. Yaptırımlar doğrultusunda ABD varlıklarına yönelik yatırımları azalttıklarına işaret eden Siluanov, “ABD varlıklarına yatırımlarımızı önemli oranda azalttık ve azaltmaya devam edeceğiz. Dolar yerine de avro ve Çin yuanı gibi para birimlerinin kullanımını artıracağız. ABD doları uluslararası ticarette tehlikeli bir enstrüman haline geldi.” diye konuştu. Rusya’daki Amerikan şirketlere ise yaptırım uygulamayı planlamadıklarını söyleyen Siluanov, “Çünkü bu şirketler Rusya vatandaşlarını istihdam ediyorlar. Petrol ticaretinde ise yerel paralara geçme ihtimalini değerlendiriyoruz. ABD’nin yaptırımları Amerikalılara geri tepecek.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye'ye savaş ilan eden ABD Başkanı Trump'a tepki yağıyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...