Tgrt Haber
17 May 2014 17:04

Yerli halk Fulaniler zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin yerli halklarından Fulaniler, zor şartlar altında hayat mücadelesi veriyor.

Yerli halk Fulaniler zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor
orta afrika, yerli halk, yaşam mücadalesi

Orta Afrika'da bulunan Müslüman yerli halklardan Fulaniler, ülkede meydana gelen şiddet olayları nedeniyle yaşadıkları yerlerdeki çatışmalardan kaçarak, başkentin 200 kilometre uzaklığındaki Yaloke şehrine sığındı. Hristiyanlar tarafından oluşturulan Anti-balaka örgütünün saldırıları neticesinde rızık kapıları olan süt elde ettikleri ineklerini kaybettikten sonra, Yaloke'ye gelen çoğunluğu çobanlıkla geçinen Fulaniler, emniyet gibi en basit insani hayat şartlarından yoksun, hayata tutunmaya çalışıyor. Bazıları göç sırasında hayatını kaybederken sağ salim ulaşanlar ise Yaloke'de güvenlik endişesi taşıyor.
Güvenlik yoksunluğu nedeniyle kendileri Müslüman olduğu halde bölgede etkin olan Anti-balakalardan korunma talep eden Fulaniler, ilk başta söz verildiği gibi zarar görmeseler de şu an Anti-balakaların baskısından rahatsızlık duyuyor. AA muhabirine konuşan, Yaloke'ye göç eden Fulaniler'den El-Hac Buba, "Fulaniler, Yaloke'ye geldiklerinde Hristiyan Anti-balakalardan zarar görmemek için onlardan korunma talep etti. Bazı Anti-balaka liderleri, 'Fulanilerin Yaloke'deki olaylarla bir ilgisi olmadığını ve onlara saldırmak ya da zarar vermek için bir neden olmadığını' söyleyerek bunu kabul etti. Ancak daha sonra Fulaniler ile bölgedeki bir kabile arasında koyunların tarladan geçişi nedeniyle çıkan anlaşmazlık sonucu Fulaniler de hedef haline geldi" dedi.  Buba, Anti-balakaların söz verdikleri halde kendilerini korumadığını, kabileler arasında çıkan anlaşmazlık sonucunda yaralandığını ama tedavi olamadığını belirtti.
Fulanilerden Abdullah İbrahim, gıda ve sağlık konusunda ciddi sıkıntılar çektiklerini, durumlarının kötü olduğunu ifade etti. Göç sırasında ineklerini kaybettikleri ya da sattıkları için bir çok kişinin geçim zorluğu yaşadığını söyleyen İbrahim, durumlarının gittikçe kötüleştiğini dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...