Tgrt Haber
08 Temmuz 2015 05:10

Yunanistan'da elden para dönemi

Yunan bankalarındaki nakit sıkıntısı sonucu şirketler maaşları elden vermeye başladı.

Yunanistan'da elden para dönemi
yunanistan, para, banka,

Cuma gününe kadar kapalı kalması beklenen Yunan bankalarında 60 euroluk para çekme limiti ülkedeki büyük firmaları da etkiledi. Yabancı ve büyük üç firma maaşları elden verme yöntemini seçti. Ülkedeki en büyük teknoloji marketi İngiliz Dixons Carphone'un temsilcisi Kostovolos maaşları nakit olarak ödedi. Dixons firmasından bir yetkili bu hafta da parayı elden vereceklerini belirtti. Sermaye kontrolleri nedeniyle birçok işletmenin operasyonlarında aksama yaşanıyor. Bir diğer İngiliz markası perakende devi Marks&Spencer da dün Yunanistan konusunda açıklama yaptı. Şirketin CEO'su Marc Bolland, sermaye kontrollerine rağmen işlerin devam ettiğini belirterek, "Bu bile bir başarı" dedi. Markanın Yunanistan'da 28 mağazası bulunuyor. Öte yandan, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, tatil yapan vatandaşları için milyonlarca euro para ayırdıklarını açıkladı. Vatandaşlarının paraya ihtiyacı olması halinde uçakla Yunanistan'a gönderileceğini belirten Osborne, "Çok detaya girmeyeyim. Ancak her türlü kriz planına hazırlıklıyız. Bunları devreye almak zorunda kalmayacağımızı umut ediyorum" dedi. İngiltere 2013'te Güney Kıbrıs'ta benzer bir durum oluşunca Hava Kuvvetleri'nin uçağıyla 1 milyon euroluk nakit parayı Ada'ya göndermişti. Her yıl yaklaşık 2 milyon İngiliz Yunanistan'da tatil yapıyor. 40 bin İngiliz emekli ise yılın tamamında ya da belli dönemlerinde Yunanistan'da yaşıyor.

AÇILAN ŞİRKET SAYISI % 20 DÜŞTÜ
Nakit sıkıntısı iş dünyasının günlük operasyonlarını zorlarken, geleceğe dönük belirsizlikler de yeni yatırımlara yansıyor. Yunanistan'da ilk altı ayda kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azalarak 16 bin 95 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 20 bin 110'du. Söz konusu dönemde kurulan şirketlerin yüzde 40'a yakını tek kişinin kurduğu firmalardan oluştu. Ekonomik darboğazın fazlasıyla hissedilmeye başlandığı haziranda otomobil satışları da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.6 düştü.

HUKUKÇULAR ÇIKIŞI ARAŞTIRDI
İngiliz Financial Times'da yer alan bir haberde, hukukçuların Avrupa Birliği mevzuatını tarayarak Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasına dayanak oluşturacak bir zemin aradığı iddia edildi. AB anlaşmalarında Euro'dan çıkış için bir madde olmadığı belirtilen haberde şöyle denildi: "Genel kanı: Euro Bölgesi'nden çıkmanın açık bir yolu yok. Avrupa Birliği antlaşmasının 50'nci maddesi, Avrupa Birliği üyeliğinden çekilmeye izin veriyor. Bunun için Yunanistan'ın AB'den çıkma talebinde bulunması gerekiyor. Bu olası değil. Bu durumda tamamen başka bir amaçla konmuş 7'nci madde gündeme geliyor. Bu madde, Avusturya Hükümeti'nin Jörg Haider liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi'ni koalisyona dâhil etme kararının ertesinde kabul edilmişti."

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...