Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 May 2015 12:16

Yunanistan kritik aşamada

Atina yönetiminin haziranda IMF'ye yapması gereken ödemeyi yeterli kaynak bulunmadığı gerekçesiyle yapamayacağını açıklaması ülkenin iflası riskini güçlendirdi.

Yunanistan kritik aşamada
yunanistan,kritik aşama,

Haziranda 1,5 milyarı IMF’ye, 5,2 milyarı Avrupa Birliği’ne olmak üzere toplam 6,7 milyar avroluk borç taksitleri ödemesi gereken ülkeye acilen sıcak para akışı sağlanamadığı takdirde temerrüt riskiyle karşı karşıya kalınacak.
IMF ve Avrupa Birliği ile 4 aydır süren pazarlıklardan şu ana kadar bir sonuç alamayan Atina yönetimi, memur ve emekli maaşlarını ödemek için yeterli parası olduğunu belirtse de ülkenin dışarıya olan borcunu ödeyebilmesinin tek yolu kreditörlerle anlaşma.
Yunan Avrupa ve Dış Politika Vakfı’nda (ELİAMEP) görevli ekonomist Prof. Dr. Kiriakos Filinis, AA muhabirine, Yunanistan’ın IMF’ye ödemesi gereken borç taksitini ödememesinin, ülkede temerrüde kadar varabilecek bir dizi olumsuz ekonomik gelişmeleri tetikleyebileceğini söyledi.
Filinis, Yunanistan’ın IMF’ye 5 Haziran’da ödemesi gereken borç taksitinin ödenmemesi durumunda, Yunan hükümetine 1 aylık süre tanınacağını ancak, bu durumun ülkenin kredibilitesini düşürülmesine neden olarak kredi piyasalarına ulaşmasını daha da zorlaştıracağını belirtti.
"Bankalar batacak ve CDS primleri devreye girecek"
Yunanistan’ın IMF’ye borcunu ödememesiyle yaşanacakların temerrüt olarak değerlendirilmesi halinde ise gelişmelerin daha da kötü olacağını ifade eden Filinis, "Böyle bir olasılık borcun tümüyle ilgili bir iflası tetikleyecek ve Avrupa Merkez Bankası’ndan bankalara olan acil yardım tamamen kesilecek. Bu da ELA’nın bankalara sağladığı sermayenin 80,2 milyar avro düzeyinde azalmasına neden olarak bankaların batmasına yol açacak. Tüm bunların ötesinde, CDS (credit default swap) primleri devreye girecek" dedi.
Kreditörlerle anlaşma sağlanamamasının, yatırımları ve iç tüketimi olumsuz etkileyerek, ülkenin beklentilerini zorlaştırdığını belirten Filinis, ülkedeki ekonomik belirsizlik nedeniyle bankalardaki yatırımların önemli derecede azaldığını söyledi.
"Anlaşma sağlanacak"
ELİAMEP’te görev yapan ekonomist Prof. Dr. Yorgos Cogopulos ise, Yunanistan’ın IMF’ye haziranda ödemesi gereken borç taksitini ödememesinin derecelendirme kurumlarınca temerrüt sayılmayacağını söyledi.
Böyle bir olasılık karşısında Yunanistan’a yükümlülüklerini yerine getirmesi için 1 aylık süre tanınacağını ifade eden Cogopulos, taraflar arasında anlaşma sağlanacağı konusunda iyimser olduğunu belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...