Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Nisan 2014 15:48 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:46

Altında önemli gelişme! Darphane...

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce bu yılın ilk çeyreğinde üretilen cumhuriyet altını miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 azalarak 3,7 milyon adet oldu.

Altında önemli gelişme! Darphane...
altın, cumhuriyet altını, altın miktarı, cumhuriyet altın miktarı, darpane, üretilen altın, üretilen cumhuriyet altını, altında önemli gelişme

Darphane, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre altın üretiminde frene bastı. Yılın ilk 3 ayında üretilen altın, ağırlık bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 azaldı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 31,4 ton altın üretimi yapılırken, söz konusu üretim bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 11,5 ton olarak gerçekleşti. Adet bazında da cumhuriyet altını üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yarıdan fazla azaldı. Darphane tarafından bu yılın ilk çeyreğinde üretilen cumhuriyet altını miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 azaldı ve 8 milyon 15 bin adetten, 3 milyon 737 bin 841 adete geriledi. Bu yıl üretilen cumhuriyet altınlarının 2 milyon 694 bin 275 adedini çeyrek, 374 bin 789'unu yarım, 606 bin 373'ünü birlik, 61 bin 316'sını ikibuçukluk, bin 88'ini ise beşlik altınlar oluşturdu.
2 tür cumhuriyet altını üretiliyor
Darphane, ziynet ve altın sikke olmak üzere 22 ayar iki tür cumhuriyet altını basıyor. Altın sikke, üzerinde Atatürk kabartması olduğu için "Ata altını" olarak da anılırken, inceltilmiş şekilde basılan ziynet altını genelde takı olarak alınıyor. Altın sikkelerin ve ziynet altınlarının ağırlığa göre "çeyreklik", "yarımlık", "birlik", "ikibuçukluk" ve "beşlik" olmak üzere beş türü bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...