Tgrt Haber
19 May 2015 05:45 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:52

19 Mayıs 1919 tarihçesi, 19 Mayıs tatil mi, 19 Mayıs etkinlikleri neler

Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. 19 Mayıs 1919 tarihçesi haberimizde. 19 Mayıs tatil mi? 19 Mayıs etkinlikleri, şiirleri ve mesajları neler? 19 Mayıs ile ilgili detaylar burada.

19 Mayıs 1919 tarihçesi, 19 Mayıs tatil mi, 19 Mayıs etkinlikleri neler
19 Mayıs 1919 tarihçesi, 19 mayıs tatil mi, 19 mayıs mesajları, 19 mayıs etkinlikler, 19 mayıs şiirleri,

Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. 19 Mayıs 1919 tarihçesi haberimizde. 19 Mayıs tatil mi? 19 Mayıs etkinlikleri, şiirleri ve mesajları neler? 19 Mayıs ile ilgili detaylar burada.Atatürk'ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün itilaf devletlerinin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Tarihçe

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935’te "Atatürk Günü" adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir.Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır.20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra "Atatürk'ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu'ndaki Tütün İskelesi'nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun'dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale'den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara'da Cumhurbaşkanına sunulur.

HANGİ GÜNLER TATİL?

20 Mayıs 2015'in resmi tatil yönetmeliğine göre tatil olmaması bekleniyor. Bu yıl 19 Mayıs 2015 salı günü resmi tatil olacakken, 20 Mayıs 2015 tatil olmayacak. 2015 Yılının ilk resmi tatilin Nisan ayında başladı. Herkesin merak ettiği dini ve resmi bayramlar nedeni ile yaptığımız 2015 yılı resmi tatiller netlik kazandı. Buna göre, 2015 yılı içerisinde toplam 15,5 gün resmi tatil günü olacak. Bu yıl tatillerin 5 gününün hafta sonuna denk geliyor olması. Yıl içerisindeki resmi tatil toplamlarının az olmasına neden oldu.

İşte 2015 yılında resmi tatil olacak olan tarihler ve günler.
TATİL GÜNÜNÜN İSMİ    SÜRE    AY    GÜN
YILBAŞI    1. GÜN    01 OCAK    PERŞEMBE
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI    1 GÜN    23 NİSAN    PERŞEMBE
EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ*?    1 GÜN?    01 MAYIS?    CUMA?
ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI    1 GÜN    19 MAYIS    SALI
RAMAZAN BAYRAMI AREFESi    1/2 GÜN    16 Temmuz    PERŞEMBE
RAMAZAN BAYRAMI    1. GÜN    17 TEMMUZ    CUMA
RAMAZAN BAYRAMI    2. GÜN    18 TEMMUZ    CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI    3. GÜN    19 TEMMUZ    PAZAR
ZAFER BAYRAMI    1 GÜN    30 AĞUSTOS    PAZAR
KURBAN BAYRAMI AREFESi    1/2 GÜN    23 EYLÜL    ÇARŞAMBA
KURBAN BAYRAMI    1. GÜN    24 EYLÜL    PERŞEMBE
KURBAN BAYRAMI    2. GÜN    25 EYLÜL    CUMA
KURBAN BAYRAMI    3. GÜN    26 EYLÜL    CUMARTESİ
KURBAN BAYRAMI    4. GÜN    27 EYLÜL    PAZAR
CUMHURİYET BAYRAMI    1,5 GÜN    28 EKİM
29 EKİM    ÇARŞAMBA
PERŞEMBE

Google doodle yapmadı
Özel günleri özel bir doodle'ı ile kutlayan arama motoru Google bu 19 Mayıs'ta anasayfasında bir doodle'a yer vermedi.

 19 MAYIS
 
Samsun'da o gün doğdu
Türk'ün eşsiz güneşi,
Arasalar bulunmaz
Dünyada onun eşi.
Bütün yurt inliyordu,
Vatan gidiyor diye.
O sanki Türk yurduna
Gökten geldi hediye.
Samsun, Sivas demedi
Bütün yurdu dolaştı,
Türk'ün bu öz evlâdı
Vatanla kucaklaştı.
Bin dokuz yüz on dokuz
Türk'ün temel taşıdır.
Ardından gelen savaş
İstiklâl Savaşı'dır.haberler4
Temiz Türk gençliğine
Armağan olsun diye
Bu büyük ve şanlı gün
Bırakıldı hediye.

19 MAYIS
 
Atatürk güneş gibi,
Her daim içimizde,
19 Mayıs gününü,
Yaşatırız kalbimizde.
 
Atatürk’ün güvendiği,
İşte o gençlik biziz,
19 Mayıs gününü
Özel bir gün biliriz.
 
Parolamız ileri,
Geri nedir bilmeyiz,
19 Mayıs gününü,
Hepimiz çok severiz.
 
İlkeleri benimsedik,
Çağdaşlığı hedefledik,
19 Mayıs gününü,
En kutlu gün bildik.



ETKİNLİKLER

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Türkiye’nin birçok ilinde etkinlikler düzenleniyor
İSTANBULLU GENÇLER TARKAN’LA BULUŞACAK

Tarkan, 19 Mayıs  Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Beşiktaş'ta konser verecek.

Beşiktaş Belediyesi'nin düzenlediği etkinlik, Ortaköy Dereboyu Camii önündeki Fener Alayı ile başlayacak. Ünlü şarkıcı Tarkan ise 21:00'da sahne alacak.

ANKARA’DA BAZI YOLLAR KAPALI

Sıhhiye Meydanı'nda yapılacak "Gençlik Buluşması" konulu açık hava toplantısı dolayısıyla, 19 Mayıs Salı günü saat 10.00'dan itibaren, Atatürk Bulvarı, Necmettin Erbakan Meydanı ile Kızılay Kavşağı arası, Mithat Paşa Caddesi, Necatibey Caddesi ile Sıhhiye Meydanı'na açılan tüm cadde ve sokakların araç trafiğine kapatılacak.

ADANA KIRAÇ’I AĞIRLAYACAK

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nca, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Anadolu Rock ve Modern Halk Müziği ezgilerinin usta yorumcusu Kıraç Adanalılara konser verecek.

Kıraç, 20 Mayıs Çarşamba günü, saat 20’de, Uğur Mumcu Meydanı’nda (İstasyon Meydanı) Adanalılarla buluşacak.

DENİZLİ’NİN KONUĞU ATİYE

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında geleneksel olarak düzenlediği Gençlik Konseri bu yıl Acıpayam'da da gerçekleştirilecek. 18 Mayıs Pazartesi günü Acıpayam ilçesinde gerçekleştirilecek Gençlik Konseri'nde Pop Müziğin sevilen isimlerinden Atiye sahne alacak. Ünlü sanatçı, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin üçüncü Gençlik Konseri'nde ise bu kez Çivrilliler için söyleyecek. Çivril Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek konser 20 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...