Tgrt Haber
03 Aralık 2017 15:06

3 Aralık Dünya Engelliler Günü anlam ve önemi nedir? Engellilerin talepleri nelerdir?

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engellilerin toplumsal yaşama diğer bireylerle eşit katılım sağlayabilmelerine dikkat çekilmesi amacıyla ilan edilmiştir. Her yıl 3 Aralık günü tüm dünya ülkeleri tarafından günün anlam ve önemine uygun etkinliklerle geçirilmekte olan bu gün için internet üzerinden "3 Aralık Dünya Engelliler Günü anlam ve önemi nedir?", "Engellilerin talepleri nelerdir?" sorularına cevap aranmaya başladı..

3 Aralık Dünya Engelliler Günü anlam ve önemi nedir? Engellilerin talepleri nelerdir?
dünya engelliler günü,engelliler günü,birleşmiş milletler,3 aralık dünya engelliler günü

Birleşmiş Milletler tarafından engelli bireyler için farkındalık oluşturmak adına, onların toplumsal yaşama diğer bireyler gibi dahil olabilmesi ve engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, onları anlayabilmek için ilan edilmiş olan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, tüm dünya ülkeleri tarafından çeşitli etkinlikler ile anılmakta olan bu özel günde sosyal medya üzerinden ya da özel paylaşım platformlarından günün anlam ve önemine uygun paylaşımlar yapmak isteyenler internet üzerinden yoğun bir araştırma yapmaya başlıyor. Peki 3 Aralık Dünya Engelliler Günü anlam ve önemi nedir? Engellilerin talepleri nelerdir? İşte detaylar...

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ ANLAM VE ÖNEMİ

Engellilik, doğuştan ya da herhangi farklı bir sebepten kaynaklı bireylerin bedensel, sihinsel ve sosya yetilerini farklı derecelerde kaybetmeleri nedeniyle normal yaşam rutinine uyamaması durumu olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış olan Dünya Engellilik Raporu'na göre dünyada 1 milyardan fazla engelli yaşamakta. Bu da dünyanın yüzde 15'ini temsil ediyor. Bu sayının 450 milyonu zihinsel ya da nörolojik bir hastalıklarının bulunması nedeniyle engelli sınıfında yer almaktadır. 3 Aralık 1992 yılında Birleşmiş Milletler'in almış olduğu kararla, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları anlamak, onların diğer bireyler gibi toplumsal yaşamın birer parçası olması amacıyla ilan edilen Dünya Engelliler Günü, tüm dünya ülkeleri tarafından çeşitli etkinliklerle geçirilmektedir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü anlam ve önemi nedir? Engellilerin talepleri nelerdir?

Toplumun ve toplumun her alanında yaşamakta olan engelli bireylerin haklarına, refahına ve sorunlarına dikkat çekmek amacıyla ilan edilmiş olan bu uluslararası günün bir diğer amacı da engelli bireylerin durumuna dair sosyal, ekonomik, kültürel ve politik yaşamın her alanında farkındalık arttırmaktır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, engellilik alanında uzun süredir devam etmekte olan çalışmalarının arasında 2006 yılında kabul edilmiş olan Engelli Bireylerin Haklarına Dair Sözleşme bulunmaktadır. Bu sözleşme ile engelli bireylerin haklarının ve refahının gelişmesine ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin, Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi, eni Kentsel Gündem ve Kalkınma İçin Finansman Hakkında Addis Ababa Eylem Gündemi, İnsani Eylemde Engelli Bireylerin Dahil Edilmesi Şartı gibi diğer uluslararası kalkınma taahhüttlerinin uygulanmasına katkıda bulunulmuştur.

Dünya Engelliler Günü, ülkemizde de çeşitli etkinliklerle, eğitim, sağlık ve çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla değerlendirilmektedir. Aynı zamanda farklılıklara saygı gösterilmesi, mekansal erişim ile teknoloji ve bilgi erişiminin de engelli bireyler için sağlanmasına yönelik faaliyetler ve çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Toplum, engelli bireylerin varlıklarına ve sorunlarına dikkat çekmek amacıyla çeşitli çalışmalarla bilinçlendirilmektedir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü anlam ve önemi nedir? Engellilerin talepleri nelerdir?

 

 

ENGELLİLERİN TALEPLERİ NELERDİR?

  • Herkesle eşit haklara, fırsat ve olanaklara sahip yurttaşlar olarak yaşamak,
  • Nitelikli ve erişilebilir bir eğitim,
  • Haklara, hizmetlere ve bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılması,
  • Herkes için tasarlanmış kentler, sokaklar, konutlar, toplu taşıma araçları, ürünler,
  • Toplumsal yaşamda, bilimde sanatta ve siyasette etkin olarak yer almak,
  • Temsil organlarında sadece engelli sorunları için değil ülke ve dünya sorunlarının çözümüne katkı sunabileceğimiz için de yer almak,
  • Her şeyden ücretsiz ve indirimli yararlanmak değil, ilave giderlerimizi karşılayacak düzenli bir engelli aylığı almak gibi talepler engelli bireylerin toplumdan talep etmiş olduğu haklardır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...