Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 May 2015 09:30 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

4 ile büyük müjde

Tunceli, Elazığ, Malatya ve Bingöl, 2023'e kadar yapılacak projelerle kabuk değiştirecek. YHT Elazığ'a ulaşacak, Malatya'da 'Kayısı Borsası' kurulacak.

4 ile büyük müjde
Tunceli, Elazığ, Malatya,Bingöl,hükümet,

HÜKÜMET, yeni Doğu Anadolu Eylem Planı'nı (DAP) devreye sokarken, kalkınma ajansları da plandaki projeleri hayata geçirmek için düğmeye bastı. Tunceli, Elazığ, Malatya ve Bingöl, 2023'e kadar gerçekleştirilecek projelerle yıllık 2 milyar dolarlık ihracat, 500 bin turist çekme kapasitesine sahip olacak. Yüksek Hızlı Tren'in ulaşacağı bölge, hızla kalkınacak. Dört ildeki işsizlik ortalama yüzde 8'e inecek. 
YHT, BİSİKLET YOLU
Bu amaçla, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda Fırat Kalkınma Ajansı tarafından dört ili kapsayan bölge için Eylem Planı devreye sokuldu. İşte dört ili hızla kalkındıracak adımlardan öne çıkanlar: İllerde bisiklet yolları, kent içi ulaşıma entegre edilecek. Yolcu ulaşımı için Çetinkaya-Malatya- Yolçatı- Elazığ- Diyarbakır Yüksek Hızlı Tren Hattı 2023 yılında tamamlanacak. Sivas- Malatya- Elazığ- Bingöl- Tatvan demiryolu hattı da modernize edilecek. 
Bilim merkezi yolda
Ekonomik alanda atılacak adımlardan biri, Malatya merkezli bir "Kayısı Borsası" kurulması olacak. Malatya'da "Kent Tarihi ve Uygarlıklar Müzesi" yapılacak. Dört ile de "Bilim Merkezi" kurulacak. Sinema ve tiyatro salonları artırılacak. 
Nemrut'ta turizm atağı
BölgeDE turizm de öne çıkacak. Nemrut Dağı Milli Parkı'nda Malatya ve Adıyaman'ı birleştirecek yol yapılacak. Düzgün Baba başta olmak üzere ziyaret ve inaç merkezlerine giden yollar iyileştirilecek. Bingöl'de Taş Mektep ve Ermeni Çarşısı turizme kavuşacak.
Bal ormanları
Bölgede "organize hayvancılık bölgeleri" oluşturulacak. Baraj göllerinde balıkçılık yaygınlaşacak. Pütürge, Arguvan, Arapgir, Karakoçan gibi yerlerde "bal ormanları" kurulacak. Bölge "bal merkezi" haline gelecek ve polenden arı sütüne kadar ürünler markalaşacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...