Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Ekim 2014 17:11 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

İşte Kobani'de son durum... Bilanço ağır!

Kobani'de 41 gündür süren çatışmalar nedeniyle, bölge harabeye döndü.

İşte Kobani'de son durum... Bilanço ağır!
kobani, çatışma, peşmerge, kobanide son durum, kobani nerede, kobani ateşkes,

IŞİD militanları 41 gün önce PYD denetimindeki Kobani'yi ele geçirmek için doğudaki Telabyad ile batıdaki Carablus ilçesinden saldırı başlattı. Doğu ve batıdan yola çıkan IŞİD militanları ilerleyişi sırasında güzergah üzerindeki yüzlerce köyü ele geçirdi ve burada yaşayan çoğunluğu Kürt kökenli 200 bine yakın Suriyeli evlerini terk ederek Türkiye'ye sığındı. IŞİD militanları yaklaşmasının ardından Kobani'ye havan ve tanklardan top atışları ile saldırmaya başladı. YPG güçlerinin bulunduğu bölgeleri havan ve tank atışları ile vuran IŞİD militanları, Kobani'nin doğu ve güney bölgelerinde bazı noktaları kontrolüne geçirdi.
IŞİD militanlarının ilerleyişini durdurmak isteyen YPG güçlerine ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da havadan bombardıman ile destek verdi. Uçakların bombardımanı ile etkilenen IŞİD militanlarının ilerleyişi durdu ve sokaklarda göğüs göğüse savaşan YPG güçleri IŞİD militanlarını kısmen püskürttü.
GECELERİ ÇATIŞIYORLAR
Irak Bölgesel Kürt yönetimi tarafından temin edilen ve ABD uçakları tarafından Kobani'ye ulaştırılan silahları alan YPG güçleri ile IŞİD militanları arasındaki çatışmalar daha da arttı. YPG güçleri aldıkları silah desteğinin ardından IŞİD militanları ile daha fazla çatışmaya başladı. Sağlanan silah desteği ile bazı noktalarda savunma yerine saldırı pozisyonuna geçen YPG güçleri, güney ve doğudaki IŞİD militanlarını geriletmeyi başardı. Gündüz saatleri aralıklarla çatışmaların olduğu Kobani'de, sessizlik havanın kararması ile bozuluyor. Çatışmaların yoğun olarak gece yaşandığı Kobani'de, sık sık meydana gelen patlamalar ise sınır hattındaki mahallelerde yaşayanları tedirgin ediyor.
BOMBA YÜKLÜ ARAÇLARLA SALDIRI
Son günlerde silah desteği ile moral bulan YPG güçleriyle savaşan IŞİD militanları ise bomba yüklü araçlarla saldırmaya başladı. İlçe merkezi ile YPG mevzilerine yönelen IŞİD militanlarının bomba yüklü araçları fark edilmelerinin ardından imha edilerek etkisiz hale getiriliyor. YPG kaynakları son 2 haftalık süreç içerisinde IŞİD militanlarının 20'ye yakın bomba yüklü araçlı saldırısının kendilerince engellendiğini bildirdi.
3 HAVAN TÜRKİYE TARAFINA DÜŞTÜ
Kobani'nin doğu bölgesinde bazı noktaları kontrolünde tutan IŞİD militanları, son günlerde sınır kapısı yakınlarına havan mermileri ile saldırıyor. Sık sık YPG'ye yardım gelmesini engellemek için Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Kobani sınır kapısının bulunduğu bölgeyi ele geçirmek isteyen IŞİD militanları, bu bölgeye havan atışları yapıyor. Bugün de IŞİD militanları tarafından sınır kapısının bulunduğu alana atılan 3 havan mermisinin sınırı aşarak Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgeye düştüğü öğrenildi.
DUMAN ALTINDAKİ KOBANİ HARABEYE DÖNDÜ
Çatışmaların 41'inci gününe girdiği Kobani'den ise sürekli olarak dumanlar yükseliyor. Çatışmalar sırasında ateşlenen havan ve roketlerin isabet ettiği yerleşim alanlarından yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görülüyor. Günlerdir süren çatışmalar sırasında roket ve havanlarla vurulan onlarca bina ise tamamen yıkıldı veya büyük ölçüde hasar gördü. Özellikle sınır hattında bulunan onlarca bina çatışmaların ardından tamamen yıkılırken, Türkiye tarafından bakıldığında Kobani'nin harabe bir kente dönüştüğü görüldü.
PEŞMERGE BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR
Öte yandan geçişlerine izin verilen peşmergelerin Kobani'ye ne zaman ve nereden geçecekleri de merak ediliyor. Günlerdir bölgede gelişmeleri takip edenler perşmergelerin geçişini merakla bekliyor. Sınır hattında yoğun güvenlik önlemi devam ederken, 150 peşmerge askerinin Suruç'a gelmesi halinde Kobani'ye Mürşitpınar Sınır Kapısı veya Yumurtalık bölgesinden girebilecekleri ifade ediliyor.
140 ÖSO MİLİTANI YPG İLE SAVAŞIYOR
Özgür Suriye Ordusu'nun 1300 kişiyle Kobani'ye gelerek YPG'ye destek vereceğine ilişkin tartışmalar da sürüyor. 1300 kişilik ÖSO güçlerinin gelişine ilişkin belirsizliğe işaret eden YPG kaynakları, çatışmaların ilk günlerinden itibaren ÖSO'nun bölgede bulunan Türkçe karşılığı Fırat Volkanı olan 'Burkan El Fırat' adlı 140 kişilik grubun IŞİD'e karşı çatıştığını bildirdi.
GAZETECİLERİN BULUNDUĞU TEPE BOŞALTILDI
Günlerdir bölgede çatışmaları takip eden ve son 15 gündür Kobani sınırına 2 kilometre mesafedeki Yeşilce Mahallesi sınırlarındaki Medresat Tepesi'nde bulunan gazetecilerin bugün bölgeye geçişine izin verilmedi. Tepede zırhlı araçlar ile önlem alan askerler, sınırı aşan mermilerin Medresat Tepesi'ne ulaştığını ve risk oluşturduğunu ifade ederek, gazetecilerin ve sivillerin buraya çıkmasının yasaklandığını bildirdi.Bu arada ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının da Kobani semalarında keşif uçuşu yapmayı sürdürdüğü görüldü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...