Tgrt Haber
30 Ekim 2014 10:48 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

ABD'li yetkililerden Netanyahu'ya ağır ifadeler

ABD'de üst düzey yetkililerin İsrail Başbakanı Netanyahu için ödlek, tabansız ve alçak gibi ifadeler kullandığı ortaya çıktı.

ABD'li yetkililerden Netanyahu'ya ağır ifadeler
abd, israil, netanyahu, ödlek, tabansız, alçak, yahudi yerleşimleri,

Yahudi yerleşimlerini durdurmayarak Filistin ile barışı dinamitleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Obama yönetimi arasında yeni bir kriz kapıda. Obama yönetiminden üst düzey yetkililerin Netanyahu için 'Ödlek başbakan, tabansız ve alçak' gibi ifadeler kullandığı ortaya çıktı.
Amerikalı gazeteci Jeffrey Goldberg'e konuşan ABD'li yetkililer, Netanyahu'ya kızgınlıklarını dile getirirken, İsrailli liderin 'fanatik' bir karakteri olduğunu belirttiler. ABD-İsrail ilişkilerini Amerika'daki ara seçimlerden sonra 'büyük bir kriz'in beklediğini belirten yetkililer, Washington'ın her hafta Doğu Kudüs'te yeni yasadışı yerleşim inşaatı açıklayan Netanyahu'ya kızgın olduğunu vurguladılar.

"En iyi tarafı savaştan korkması"

Jeffrey Goldberg'in The Atlantic'teki yazısı için konuştuğu Amerikan yetkililer, “Bibi'nin özelliği ödleğin teki olmasıdır. Bibi'yle (Netanyahu'nun lakabı) ilgili en iyi şey savaş ilan etmekten korkması. Kötü olansa Sünni Arap devletleri ve Filistinlilerle uzlaşmak için hiçbir şey yapmayacak olması” dedi.

Aynı yetkili, 'Bibi'yi Sabra ve Şatila'daki katliamların baş sorumlusu olarak görülen İsrail'in 'en şahin başbakanlarından' Ariel Şaron'la kıyaslarken, “İlgilendiği tek şey siyasi bir mağlubiyetten kendisini korumak. Yitzak Rabin gibi değil o. Şaron da değil. Menahem Begin hiç değil. O 'ta..ak' onda yok” dedi.

Netanyahu'nun artık bir şeyler yapması için 'çok geç' olduğunu savunan Amerikalı yetkili, “İki, üç yıl önce bir ihtimal vardı. Ama tetiğe basamadı. Bu onun belirgin bir şey yapma konusundaki isteksizliğiyle bizim baskılarımızın bir karışımıydı. Şimdi artık çok geç” dedi.

İsrail'den yanıt: Tüm Yahudilere hakaret

The Atlantic'te çıkan yazının ardından İsrail tarafından da hemen yanıt geldi. İsrailin aşırı sağcı Ekonomi Bakanı Neftali Bennett, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada “Başbakan özel bir kişilik değil, Yahudi devletinin lideridir. Böylesi ağır bir hakaret milyonlarca İsrail vatandaşına ve dünyadaki tüm Yahudilere yapılmıştır” dedi.

İlişkilerin ateşi en son İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon'un Washington'dan gelen Amerikan yetkililerle görüşmeyi reddetmesiyle yükseldi. Obama yönetimi açıkça Yalon'u 'aşağılayan' bir açıklama yapıp bundan böyle İsrailli bakanın 'görmezden gelineceğini' belirtti.

Kaynak: Aljazeera

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...