Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Kasım 2014 13:33 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

IŞİD'in bir yılda kazandığı para dudak uçuklattı! İşte o gelirin kaynağı

Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Komisyonu Uzmanı yotsna Lalji, 'IŞİD bir yılda fidyeden 45 milyon dolar kazanç elde etti.'

IŞİD'in bir yılda kazandığı para dudak uçuklattı! İşte o gelirin kaynağı
ışid, ışid'in kazancı, fiyde,

Birleşmiş Milletler (BM) Terörle Mücadele Komisyonu Uzmanı Yotsna Lalji, IŞİD'in bir yılda fidyeden elde ettiği kazancı 35-45 milyon dolar olarak açıkladı. BM'nin Terörle Mücadele Komisyonu'nda konuşan Yotsna Lalji, Irak ve Suriye'de geniş toprakları ele geçiren IŞİD'in, fidyeden sadece 2013 yılında 35 - 45 milyon dolar arasında gelir elde ettiğini belirtti. Lalji, el-Kaide'nin ise, 2004 ve 2012 yılları arasında fidyeden toplam 120 milyon dolar kazandığını söyledi. Fidye için adam kaçırmanın gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Lalji, IŞİD'in bir yılda fidyeden elde ettiği gelirin bu duruma kanıt teşkil ettiğini kaydetti. BM uzmanı ayrıca, el-Kaide lideri Eymen Zevahiri'nin 2012 yılının Ekim ayında, örgüt üyelerini Batılılar'ın kaçırılması konusunda teşvik ettiğini ve fidyenin örgüt için temel gelir kaynağı olduğunu ifade etti.
Lalji'ye göre, daha çok Yemen'de etkin olan el-Kaide'nin 2011 ve 2013 yılları arasında 20 milyon, Kuzey Afrika'daki Mağrip el-Kaidesi'nin ise, son dört yılda fidyeden 75 milyon dolar kazandığını dile getirdi. Lalji, Nijerya'daki Boko Haram, Somali'deki Eş Şebab ve Filipinler'deki Ebu Seyyaf gruplarının da fidyeden yaklaşık 1 buçuk milyon dolar gelir elde ettiklerini sözlerine ekledi. Komisyona göre, medyada daha çok yabancı rehinelerin yer almasına karşın el-Kaide ve bağlantılı gruplar tarafından rehin alınanlar daha çok Avrupa vatandaşlarından oluşuyor.
KAYNAK: ASSOCIATED PRESS 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...