Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Kasım 2014 12:01 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

Ösym, KPSS-2014/2 Tercih ve Atama Sonuçları

ÖSYM'den 2014 KPSS/2 tercih dönemi devam ediyor. KPSS tercihleri 17-26 Kasım arasında yapılacak. 2014/2 tercih ve atama sonuçları. Ayrıntılar haberimizde...

Ösym, KPSS-2014/2 Tercih ve Atama Sonuçları
kpss, sınav, ÖSYM, başvuru, yerleştirme, atama sonuçları,

17 Kasımda başlayan KPSS tercihleri 2014/2 KPSS yerleştirmeleri 26 Kasım 2014 akşam saat 23.59'da sona eriyor. KPSS tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler... 2014 KPSS puanıyla yapılan ikinci yerleştirmeler devam ediyor. Bu puanla 2015 Haziran (büyük alım), 2015 Kasım (düşük alım) ve 2016 Haziran (büyük alım)olmak üzere üç merkezi yerleştirme daha yapılacaktır.
KPSS YERLEŞTİRME SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ
KPSS yerleştirme sisteminde aslolan puandır. Sistem en yüksek puanlı adaydan başlayarak yerleştirmeye başlar ve sırayla diğer adayların tercihlerini inceleyerek yerleştirir. Yüksek puanlı aday tercihleri arasında yer alan boş bir kontenjana yerleşmeden sistem bir sonraki adayın tercihlerini incelemeye almaz. Ayrıca adayın tercih listesindeki kontenjanlar dolu ise onu rastgele başka boş bir kadroya yerleştirmez.

Daha önce duyurulan tercih takvimine göre KPSS tercihleri başladı ve KPSS boş kontenjanlar ile tercih kılavuzu yayınlandı. KPSS sonuçlarının ise tercihlerin alınmasının ardından 15 gün içerisinde açıklanması öngörülüyor.

KPSS ile atanan hemen yer değiştirebilir mi?

2014/2 KPSS tercih işlemlerine başvurular devam ediyor. Lise ve önlisans adayları tercihlerinde üniversite eğitimlerini de dikkate alıyorlar. Ancak bazı kararsızlıklar yaşıyorlar. Adaylar KPSS yerleştirmelerinde, yaptıkları 30 tercihlerden birine yerleştirilirler ve yerleştikleri şehirde göreve başlarlar. İlgili kurum, yerleştirme sonuçlarından sonra adayın ilgili bilgi ve belgelerini alarak ataması yapar ve aday göreve başlar. Hayır. Bu mümkün değildir. ilk defa göreve başlarken sadece yerleştiğiniz yerde göreve başlarsınız. Hayır. Yerleştiğiniz şehirde göreve başlamak zorundasınız. Daha sonrasında kurumun takdir hakkı ve uygun görmesi neticesinde üniversitenizin olduğu şehre atamanız yapılabilir. Ancak unutulmamalı ki mevzuatta eğitim nedeniyle yer değiştirme veya izin gibi düzenlemeler bulunmamaktadır. Bu kurumun takdir hakkına bağlı bir durumdur. Hayır. Yerleştiğiniz şehirde göreve başlayacaksınız. Ancak daha sonra kurumun yer değiştirme mevzuatı ve imkanlar doğrultusunda eş durumundan yeriniz değiştirilebilir. Önemli olan yerleştiğiniz yerde göreve başlamaktır. Kurum mevzuatında istisnai engeller yoksa kişiler göreve başlar başlamaz bile görev yerini değiştirebilir. Ancak belirttiğimiz gibi kurumların görev yeri değişikliğini belli süre kısıtlayan düzenlemeler bulunmaktadır. Bunlar genel olarak ilk defa göreve başlama sonrası için belirlenen süre kotaları biçiminde olmaktadır ve kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir. 

KPSS TERCİH BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

DPB duyurusunda kamu kurum ve kuruluşları tarafından kadro ve pozisyonların Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesinin ardından mevzuat açısından incelemenin gerçekleşeceğini bu kılavuzun ÖSYM Başkanlığına gönderileceğini, ÖSYM tarafından KPSS Tercih kılavuzunun ilan edileceği belirtildi.

ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuz göre adayların kendilerine uygun kadro ve pozisyonları tercihinden sonra en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ÖSYM Başkanlığınca yerleştirmelerin yapılacağı belirtildi.

KPSS'DE ÜCRET ALINACAK MI?

ÖSYM, 2014 yılı KPSS başvuru kılavuzlarının her ikisinde de, KPSS tercihlerinin ücretli olacağını belirtmişti.

LİSANS KILAVUZUNDAKİ İFADE

"Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti (10,00 TL) alınır."

ÖNLİSANS-LİSE KILAVUZUNDA İFADE

"Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra Merkezimiz tarafından yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti alınır."

KASIM AYI’NDA ÜCRET ALINMAYACAK

Yukarıdaki her iki kılavuz maddesinde de yazdığı üzere ilk yerleştirmede ücret alınmayacaktır. 17-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan merkezi alım 2014 KPSS puanıyla yapılan ilk yerleştirmedir ve ücretsizdir. Sonraki yerleştirmelerde ise aday başına 10 TL tercih ücreti alınacaktır.

Bu kadro ve pozisyonların kamu kurum ve kuruluşlarına göre dağılımı şu şekilde;

-190 sayılı KHK’ya tabi kurumlar (Üniversiteler hariç) 4.184 adet,

-Üniversiteler 138 adet,

-Kamu İktisadi Teşebbüsleri 745 adet,

Öğrenim bazında kadro pozisyonları ise şu şekilde;

Ortaöğretim 582 adet

Önlisans  770 adet

Lisans 3715 adet

İŞTE DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞINDAN YAPILAN AÇIKLAMA:

2014 Yılı Kasım Ayında KPSS Sonucuna Göre Yapılacak Merkezi Yerleştirme İşlemi Hakkında Duyuru

Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde bu Yönetmelikte (B) Grubu olarak adlandırılan kadro ve pozisyonların kamu kurum ve kuruluşlarınca Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmesini müteakip, bu kadro ve pozisyonlar Nitelik Kod Kılavuzu ve mer-i mevzuat açısından incelenerek ilan edilmek üzere ÖSYM Başkanlığına gönderilmekte ve bu Başkanlıkça da KPSS Tercih kılavuzlarıyla kadro ve pozisyonlar ilan edilmektedir.

Adayların Kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri suretiyle, aynı kadro veya pozisyonu tercih eden adaylardan en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ÖSYM Başkanlığınca yerleştirme yapılmaktadır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM Başkanlığınca adaylara ve bu Başkanlığa ait internet adresinde kamuoyuna duyurulmaktadır.

KPSS Yerleştirme Kılavuzunda yer alan kadro ve pozisyonlara ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilen adayların, yerleştirildikleri kadro ve pozisyonun niteliklerini taşıdıklarının ilgili kurumda oluşturulan sınav değerlendirme komisyonunca tespit edilmesi üzerine atamaları yapılmaktadır.

Bu çerçevede;

Kamu kurum ve kuruluşlarınca merkezi yerleştirme yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilen (Milli Eğitim Bakanlığına ait Öğretmen kadroları ve kariyer meslek memurları dışında kalan) toplam (5.067) kadro ve pozisyona 17 - 26 Kasım 2014 tarihleri arasında ÖSYM Başkanlığınca www.osym.gov.tr adresi üzerinden tercih işlemi yapılacaktır.

KPSS tercih işlemleri nasıl yapılacak?

Adaylar için yalnizca puanlar yeterli değildir. Seçenek yaparken önemli olan sıralamadır. Sıralama iki şekilde yapılır. Branş bazında sıralama ve genel sıralama olarak ikiye ayrılan bu sıralama, seçenek edeceğiniz kadroya göre ehemmiyet taşır.

-Tercih Kodu Nedir?

Lisans düzeyinde KPSS’ye giren her adayın kendi bölümü için belirlenen 4 haneli rakamdan oluşan bir seçenek kodu vardır. Seçenek klavuzunda adaylar, kendi seçenek kodunun bulunduğu kadroları seçenek edeceklerdir.

-4001 Kodu Nedir?

Bu seçenek kodu, kısım ayrımı olmaksızın tüm lisans mezunlarının seçenek yapabileceği kadroları gösterir. Her sahadan seçenek yapıldığı için genel olarak yüksek puanla kapatır.

-Kaç Çeşit KPSS sıralaması vardır?

Genel sıralama ve branş sıralaması olarak ikiye ayrılan sıralamalar, seçenek yaparken ehemmiyet kazanır. Genel sıralama; adayın kendi meydanından olan ya da olmayan herkesin sıralandığı sıralamadır.

-Branş sıralaması; adayın yalnizca kendi bölümünden olanlar baz alınarak oluşturulmuş sıralamadır.

-4001 kodu bulunan kadroları seçenek edecek olan adaylar, genel sıralamadaki yerini kullanırlar.

Lisans (4 yıllık) adayları 5 Temmuz'da, 2014 yılı KPSS'ye girdiler. Önlisans (2 yıllık) ve lise mezunları ise geçtiğimiz haftasonu 27-28 Eylül'de KPSS'ye girdiler. Bu sınav sonuçlarının da dün itibariyle açıklandı. Bundan sonra sıra artık puanları kullanarak meslek sahibi olmak için tercih yapacaklar...

Bu merkezi alımda hangi kurumlar yer alacak?

Bu belli ve sabit bir bilgi değildir. her merkezi alımda farklı kurumlar, farklı sayılar ve farklı unvanlara yerleştirme yapılmaktadır. Bir yerleştirmede kontenjan isteyen kurum bir sonrakinde istemeyebilir. Ama genel olarak bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere, KİT'lere ve diğer kamu kurumlarına yerleştirme yapılmaktadır.

2014 KPSS Puanı ile ilk merkezi Yerleştirme Ne Zaman Yapılacak

Lisans (4 yıllık) adayları 5 Temmuz'da, 2014 yılı KPSS'ye girdiler. Önlisans (2 yıllık) ve lise mezunları ise geçtiğimiz haftasonu 27-28 Eylül'de KPSS'ye girdiler. Bu sınav sonuçlarının da bayram öncesinde açıklanmasını bekliyoruz. Bundan sonra sıra artık puanları kullanarak meslek sahibi olmak.

Merkezi yerleştirme nedir?

Devlet Personel Başkanlığı'nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır.

Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır.

İlk merkezi alım ne zaman olacak?

ÖSYM ve DPB resmi sitelerinde de yer aldığı üzere ilk merkezi alım 17-26 Kasım 2014 tarihleri arasında olacak. Adaylar internet üzerinden 30 tercih yapacaklar.

Bu alımda kaç kontenjan olacak?

2014 Bütçe Kanunu ile bu yıl çok az memur kadrosu ayrıldığını belirtmiştik. Bunun yansıması Haziran alımlarında açıkça görülmüş oldu. Bunun yanında engelli memur alımının artırılması, terör mağdurlarının sınavsız kadrolu memurluğa alınması, 4/B'lilerin önceki yıl kadroya geçirilmesi gibi durumlar da kurumların kadro taleplerinin düşmesinde etkili oldu. Sonuç olarak Kasım'daki merkezi yerleştirmedeki kontenjan sayısının 5-6 bini geçmeyeceğini tahmin etmek hiç de zor gözükmüyor.

Kaç merkezi yerleştirme var?

KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. bu süre içinde 4 tane merkezi yerleştirme olmaktadır. Bu alımlar Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır. 2014 KPSS puanları ile 2014 Kasım, 2015 Haziran, 2015 Kasım ve 2016 Haziran aylarında olmak üzere toplam dört adet merkezi yerleştirme yapılacaktır.

Kaymakam olabilmek için artık KPSS'ye girmek gerekmeyecek.

Hükümetin yaptığı yönetmelik değişikliği ile kaymakam adaylarının KPSS'ye girme şartı kaldırıldı. Böylece KPSS'den 80 ve üzeri alma şartı aranmaksızın Kaymakamlık Sınavı'na başvurmak mümkün olacak.  Hükümet'in, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece kaymakam adayları da  MİT, İçişleri, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlıkları Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Askeri Adalet Teftiş Kurulları gibi Kamu Personel Seçme Sınavından (KPSS) istisna tutulmuş oldu.

KPSS'DEN 80 ALAN BAŞVURABİLİYORDU

İçişleri Bakanlığı Ağustos ayında yaptığı ve 60 adayın alınacağını ilan ettiği son duyurusunda, Kaymakamlık sınavına girilebilmesi için KPSS'den en az 80 puan alma şartı aramıştı. Eylül ayında yapılan son sınava da bu şartı taşıyan adaylar başvurmuştu.

Devlet Personel Başkanlığı 2014/2 KPSS sonuçlarına göre kadro ve pozisyonlara ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada; "Kamu kurum ve kuruluşlarınca merkezi yerleştirme yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilen toplam 5 bin 67 kadro ve pozisyona 17 - 26 Kasım 2014 tarihleri arasında ÖSYM Başkanlığınca www.osym.gov.tr adresi üzerinden tercih işlemi yapılacaktır" denildi.

2014/2 KPSS Tercih Bilgi Sistemi programına www.dpb.gov.tr internet adresinde yer verildi.

Ayrıca adaylar www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden de 2014/2 KPSS Tercih Bilgi Sistemi programına erişebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...