Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Kasım 2014 15:50 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

SSK Sorgulama ve SGK Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

SGK ve SSK sorgulama uygulamalar sayesinde oldukça kolay bir şekilde sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. SSK ve SGK sorgulama işlemlerine dair tüm detaylar haberimizde.

SSK Sorgulama ve SGK Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
ssk sorgulama,sgk sorgulama işlemleri,ssk sorgulama nasıl yapılır,sgk ile ilgili aramalar,sgk sorgulama,sgk işe giriş

Bulunduğumuz çağ itibari ile birçok işlemimizi internet üzerinden yapabilme imkanına sahibiz. Bu durumda kamu ile ilgili bazı işlemlerimizi de internet üzerinden yapabiliriz. Eskisi gibi resmi kurumlara giderek işlemleri yapmak yerine, artık bulunduğumuz yerden birtakım resmi işlemleri yapabilmekteyiz. Bu gibi uygulamalar sayesinde birçok işimizi vakit kaybetmeden ve yorulmadan yapabilmekteyiz. İşte bu doğrultuda SGK-SSK vatandaşa büyük bir kolaylık sağlamaktadır. İnternet kanalıyla SGK-SSK işlemlerini yapmak oldukça pratik ve rahattır. Bu uygulama sayesinde SGK-SSK sorgulama, SGK-SSK borç sorgulama, SGK-SSK hizmet sorgulama gibi işlemler kolaylıkla yapılabilmektedir.
SSK (SOSYAL SİGORTALAR KURUMU)
SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) daha önceleri tek başına bir kurum iken, daha sonraları SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) bünyesinde yer almaya başlamıştır. SGK'nın 4A bünyesinde yer almaktadır. Türkiye’de SSK’nın da SGK bünyesine katılması ile birlikte tek bir sigorta kurumu meydana gelmiştir. SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi kurumların SGK bünyesindeki isimleri ise SSK-4A, BAĞ-KUR-4B, Emekli Sandığı-4C olarak yer almaktadır.

SGK-SSK Hizmet Dökümü Alma
SGK-SSK hizmet dökümü alma işlemini gerçekleştirmek için iki farklı yöntem uygulanmaktadır.
Bahsi geçen iki yöntemden birisi E-SGM sayfası üzerinden SGK-SSK hizmet dökümü alma işlemidir. Diğer yöntem ise E-Devlet sistemi üzerinden yapılan SGK-SSK hizmet dökümü alma işlemidir. E-Devlet sistemi sorgulama ve işlem yapabilmek için kullanıcılardan bir şifre talep etmektedir. E-devlet şifresini bulunduğunuz yerdeki herhangi bir PTT şubesinden  temin edebilirsiniz. E-devlet şifresi için PTT şubesine 2 TL ödemeniz gerekmektedir.
E-Devlet şifresi edindikten sonra, E-Devlet üzerinden SGK-SSK hizmet dökümü alma yapabilirsiniz. SGK-SSK hizmet dökümü alma için E-Devlet şifreniz ile birlikte E-Devlet sitesine giriniz. Açılan sayfanın sağ kısmında yer alan E-Hizmetler sekmesine tıklayıp açılan sayfanın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) seçeneğinden kimlik doğrulama işleminizi gerçekleştirdikten sonra SGK-SSK hizmet dökümü alma işleminizi yapabilirsiniz.
SGK-SSK hizmet dökümü alma işlemlerinizi gerçekleştirirken bazı bilgilere de ulaşma imkanı elde edebilirsiniz. Çalışmakta olduğunuz işyeri numarasına, işe giriş ve işten ayrılış tarih bilgilerinize, çalıştığınız yıl ve aylara, belge kodunuza, ay ay yatırılan prim miktarlarına ulaşabilmeniz mümkündür. Bunların yanı sıra aylık ne kadar kazandığınıza ve yıllık kazancınıza da bakabilme imkanına sahipsiniz.
Ayrıca SGK-SSK ile ilgili tüm hizmet bilgilerinize de SGK-SSK hizmet dökümü alma sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
SSK-SGK Prim Sorgulama
İnternet üzerinden rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir sistem olan SSK-SGK prim sorgulama sistemi, toplam prim gün sayınızı öğrenebileceğiniz bir sistem niteliğindedir. SSK-SGK prim sorgulama uygulaması üzerinden toplam gün sayınızı, ne kadar zaman ve hangi zamanlarda çalışmış olduğunuzu ve yatırılan prim miktarları bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bu uygulama üzerinden emeklilik ile ilgili bazı bilgilerinizi de öğrenebilirsiniz. Örneğin, emekli olmak için kalan gün sayınızı da öğrenebilme imkanına sahip olmuş olursunuz.
SGK-SSK Hizmet Dökümü Sorgulama
SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama sayfasını kullanarak, primlerinizin ne kadar yattığını öğrenebilirsiniz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulaması size ait tüm hizmet bilgilerinizi barındırmaktadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulaması uygulamasında çalışma bilgileriniz ay ve yıl olarak tarihlere ayrılmış bir şekilde bulunmaktadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulaması ile, emekli olmak için gereken bilgilere de ulaşma imkanı yakalamış olursunuz.
SGK-SSK İşe Giriş Sorgulama
SGK-SSK işe giriş sorgulama işlemi ile SGK-SSK bünyesinde ne kadar süre çalıştığınız bilgisine ulaşabilirsiniz. İşe giriş zamanı gibi bilgilere de ulaşmanız mümkündür. Emeklilik yaşı hesaplama ve emeklilik maaşı hesaplama gibi işlemlerde, işe giriş tarihi kullanılmaktadır.
SGK-SSK Borç Sorgulama
SGK-SSK borcunuzu bu sistem sayesinde internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken SGK'nın online tahsilat adresine girmektir.
SGK ve SSK Sorgulama
SSK-SGK sorgulama, hizmet bilgilerinizin bulunduğu bir belgedir. Ayrıntılı olarak değinilirse, SSK-SGK sorgulama; çalışmış olduğunuz tüm yıllar boyunca yapmış olduğunuz hizmet bilgilerinizi, çalışma bilgilerinizi içeren bir belge niteliğindedir. Ayrıca bu sayılanların hepsinin bir arada yer aldığı ve  tarihlerine göre kategorize edildiği bir bölümü barındırır. SGK-SSK sorgulamanın çıkması ile birlikte SSK-SGK’da yer alan bilgilerinizi, tarihlerine uygun olarak inceleyebilme imkanına sahip olabilirsiniz. Ayrıca emekli olmak için gerekli bilgilendirme imkanını sağlayan hesaplama uygulamalarını da kullanabilirsiniz.
İnternet olanaklarının son yıllarda hızla gelişmesi sayesinde birçok alanda işlem yapmak çok kolay hale geldi. Öyle ki artık oturduğumuz yerden, sıra beklemeden, erkenden gerekli mercilere gitmeden işlerimizi halledebilmemiz mümkün hale gelmiştir. Oysa eskiden SGK-SSK sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için erkenden Sosyal Güvenlik Kurumları’ndan herhangi birine gidip işlemlerin gerçekleştirilmesi için müracaat edilirdi. Üstelik saatlerce sıra beklemek de ayrı bir sıkıntı teşkil etmekteydi. Şimdi ise internet sayesinde evde, işyerinde veya internet olanağının olduğu herhangi bir mevkide SGK-SSK sorgulama işlemlerinizi yapabilmeniz mümkündür.
SGK-SSK sorgulama işlemi iki farklı yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemlerden biri E-SGM aracılığı ile yapabileceğiniz işlemlerdir. İkinci yöntem ise internet aracılığı ile E-Devlet sistemi üzerinden yapabileceğiniz işlemlerdir. Bu yöntemlerden bazılarında şifre gerekli iken bazılarında ise gerekli değildir. E-SGM aracılığı ile yapılan SSK-SGK sorgulama işlemlerinde şifre kullanımına ihtiyaç yoktur. SGK-SSK sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmek için, E-SGM sayfasına giriş yapıp istenilen bilgileri doldurup yazmanız yeterli olacaktır.
Öte yandan E-Devlet aracılığı ile yapılan işlemler için sizden şifre talep edilecektir. E-Devlet tüm devlet kurum ve kuruluşlarının tek bir çatı altında toplandığı bir uygulamadır. Üstelik kurumlar hakkında işlem yapma imkanı sağlayan bir sistemdir. Birçok sorunuzun cevabını bulabileceğiniz E-Devlet sistemi ile devletin kurumları ile ilgili işlemlerinizi de internet üzerinden kolay ve rahat bir şekilde yapabilme imkanına sahipsiniz. E-Devlet sistemine ise ‘www.turkiye.gov.tr’ adresinden ulaşabilirsiniz. Fakat sadece adrese giriş yapmak işlemleri yapabilmek anlamına gelmemektedir. E-Devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmek için E-Devlet şifrenizin, mobil imzanızın veya elektronik imzanızın bulunması zorunludur. Bu üç şifre türünden sadece bir tanesinin olması E-Devlet sistemi uygulaması dahilindedir. Şifre alma işleminizi ise PTT şubelerine gidip 2 TL karşılığında şifre temin ederek yapabilirsiniz. Şifre elde ettikten sonra ise E-Devlet sistemi üzerinden işlem gerçekleştirebilirsiniz. Zaten hali hazırda E-Devlet şifrenizi almış iseniz E-Devlet sitesine giriş yapabilirsiniz. Daha sonra ilgili alana kimlik doğrulama işleminizi yazmanız gereklidir. Bu aşamalardan sonra artık şifreniz ve TC kimlik numaranız ile SGK-SSK sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Mobil imza uygulaması ise ülkemiz GSM operatörlerinin aylık belirli bir ücret karşılığında vatandaşlarımıza sunduğu bir hizmettir. GSM operatör bayilerine başvurarak mobil imzanızı temin edebilirsiniz. Elektronik imza ise özel şirketlerin sunduğu bir hizmettir. Elektronik imza hizmeti sağlayan özel şirketlere başvuruda bulunarak belirli bir ücret karşılığında imzanızı temin edebilirsiniz. Bu yöntemlerin hepsi ile E-Devlet sistemi üzerinden tüm devlet kuruluşları ile ilgili merak ettiğiniz işlemleri öğrenebilir işlemlerinizi rahat, kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
SGK-SSK sorgulama işlemlerinizi ister E-SGM (hiçbir şifreye gerek yoktur) ister E-Devlet (şifre edinmek gereklidir) uygulamalarından herhangi biri ile gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle E-SGM aracılığı ile SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemlerinizi nasıl yapabileceğinize değinelim:
E-SGM Üzerinden Şifresiz SGK-SSK Sorgulama
1.    Öncelikle E-SGM sitesine giriş yaparak, E-SGM sayfası üzerinden SGK-SSK sorgulama işleminizin ilk aşamasını gerçekleştirmiş olursunuz.
2.    Açılacak olan sayfada, SGK-SSK sorgulama işlemi için sizden ilk olarak T.C kimlik numaranız talep edilecektir. Dikkatli bir şekilde T.C kimlik numaranızı doğru olduğundan emin olarak kodlayınız.
3.    Daha sonra SGK-SSK sorgulama için doğum tarihinizi, cilt numaranızı ve nüfus ilinizi ilgili bölümlere yazınız.
4.    En son işlem olarak ise SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için güvenlik kodu kısmına kutucukta bulunan harf ve rakamları girip ‘sorgula’ butonuna tıklayınız.
5.    Açılan sayfada sağ bölümde yer alacak olan ‘Hizmet Bilgisi’ sekmesine tıklayınız. Bu sekmenin bir alt sekmesi olan 4A hizmet bilgisinden SGK-SSK sorgulama hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
E-SGM üzerinden SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemelerini bu şekilde yapmak mümkündür. Şimdi ise E-Devlet sistemi üzerinden SGK-SSK sorgulaması işlemini nasıl yapılacağına değinelim:
E-Devlet Sistemi Üzerinden SGK-SSK Sorgulama
Bahsedildiği üzere E-Devlet üzerinden SGK-SSK sorgulama işlemi için öncelikle ‘www.turkiye.gov.tr’ adresine girmeniz gerekmektedir. Daha sonra SGK-SSK sorgulama için açılacak olan sayfanın sol üst bölümünde bulunan E-Hizmetler sekmesine tıklayınız. Ardından SGK-SSK sorgulama işlemi yapabilmek için karşınıza çıkacak olan sayfadan Sosyal Güvenlik Kurumu'nu bulunuz. Bu aşamadan sonra SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun alt kısmında bulunan seçeneklerden ‘4A hizmet bilgisi’ seçeneğine tıklayınız. Eğer ilk defa E-Devlet sistemi üzerinden işlem yapıyor iseniz ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna basmanız gerekir. Açılacak olan sayfada ilk olarak T.C kimlik numaranızı girmeniz gerekmektedir. Ardından PTT’ den almış olduğunuz E-Devlet şifresini girerek ‘Sisteme Giriş Yap’ butonuna tıklayınız. Bu işlemlerden sonra SGK ve SSK sorgulama işlemi için sisteme giriş yapınız. Bu aşamadan itibaren artık SGK-SSK sorgulama için yapacağınız işlem kimlik doğrulama işlemi olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...