Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Kasım 2014 08:45 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

Putin'den flaş açıklamalar, 'Erdoğan ile anlaştık'

Rusya Devlet Başkanı, Türk dış siyasetinin bağımsızlığını vurgulayıp, Türkiye-Rusya ilişkilerinde asıl belirleyicinin bu olduğunu söyledi.

Putin'den flaş açıklamalar, 'Erdoğan ile anlaştık'
rusya haberleri, Rusya Devlet Başkanı, putin, erdoğan,

ABD liderliğindeki Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin 1 Aralık’taki Türkiye ziyareti öncesinde, Türkiye’nin Suriye ve Irak başta olmak üzere izlediği bağımsız dış siyasetine övgüler dizerek, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin konjonktürel değil kalıcı olduğunun altını çizdi. Ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulunan Rus lider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile enerji alanındaki ortak stratejik projelerin hayata geçirilmesi dahil Rus-Türk işbirliğinin tüm temel boyutlarının bu ziyarette ele alınacağını, geçen yılki işbirliği adımlarının sonuçları görüşülerek geleceğe dönük yeni hedefler koyulacağını söyledi.
SURİYE PÜRÜZ DEĞİL
İki ülkenin özellikle Suriye’de farklı güzergahlarda ilerlediği hatırlatılan Rus lider, “Elbette, tutumlarımız bazı konularda aynı olmayabilir ve hatta farklı olabilir. Bu, bağımsız dış siyaset güden devletler için doğaldır. Bununla beraber, ki en mühimmi de budur, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ortaklığın kıymetini biliyoruz" dedi.
100 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA
Rus lider, ''karşılıklı ticaret hacmini arttırıp yatırım sahasındaki işbirliğimizi Rus ve Türk halklarının hayrına yeni bir boyuta taşımayı umuyoruz. Zaten ticari hacmimizi 100 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğimiz konusunda Sayın Erdoğan ile anlaşmıştık'' diye konuştu.
HER ALANDA ORTAKLIK
Rusya’daki pazarda oluşan boşlukların Türk ziraatçileri tarafından doldurulmasını istediklerini vurgulayan Rus lider, Türk müstahsillerinin Rusya’ya et, süt, balık ürünleri, sebze ve meyve ihracatının arttırılmasına yönelik niyetlerine müsbet yaklaştığının altını çizdi.
UZAY VE NÜKLEER ENERJİ
Uzay araştırmalarının Türk-Rus ilişkilerinde gelecek vaad ettiğini belirten Putin, nükleer enerji alanında, yaklaşık 20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatı anlaşmasının 2010 yılında imzalandığını hatırlattı. Nükleer alanda nitelikli uzmanların yetiştirilmesi için 2011 itibarıyla Rusya'da eğitim gören 250’den fazla Türk öğrencinin misafir edildiğini söyledi.
TÜRKİYE'NİN SIRTINDAKİ YÜK
Rusya lideri Putin Suriye’deki ''şiddetli çatışma sebebiyle Türkiye’nin sırtındaki yükün tamamıyla bilincindeyiz'' dedi. Bununla beraber Putin’in odak noktasında IŞİD ve aşırıcılarla mücadele var. ''Rusya Federasyonu olarak, aşırıcılarla mücadele eden Suriye, Irak ve bölgenin diğer hükümetlerine ileride de yardım sağlamaya devam edeceklerini'' vurgulayan Putin ''Suriye dahil, kargaşalarla sarsılmış Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da terörist ve aşırıcı unsurlarla mücadeleyi uluslararası toplumun öncelikli hedeflerinden biri olarak değerlendiriyoruz'' dedi. Suriye’deki kriz için ise 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Bildirisi temelinde, önkoşulsuz bir siyasi çözümü savundu.
İŞBİRLİĞİ ARTTI
Türkiye-Rusya arasındaki ticaret hacmi 2013 yılında 32,7 milyar dolara ulaştı. Rusya’nın Türkiye’ye doğrudan yatırımlarının toplamı 1,7 milyar dolarken, Türkiye’nin Rusya’daki yatırımları ise 1 milyar dolara yaklaşıyor.  Rusya’da şu an 100 civarında Türk inşaat şirketi faaliyette. Vizelerin kaldırılması sayesinde 2013'de Türkiye’yi 4,3 milyon Rus turist ziyaret etti. Bu sene sadece ocak-eylülde bu rakam 4,1 milyon’a ulaştı. Kültürel alanda ikili ilişkiler faal bir şekilde gelişiyor. Şubat ayında Ankara’da Rus Bilim ve Kültür Merkezi kuruldu. Moskova’da ise Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılması planlanıyor.(Haber7)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...