Tgrt Haber
17 Aralık 2014 10:56 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:52

E devlet sistemine giriş, bedelli askerli başvurusu e devlet üzerinden alınacak

E devlet sistemi ülkemizin dijitalleşme adımlarında önemli bir yeri kapsıyor. E devlet sistemi sayesinde birçok işlemi artık online olarak yapmak mümkün.

E devlet sistemine giriş, bedelli askerli başvurusu e devlet üzerinden alınacak
e devlet,e devlet sistemi,e devlet gfiriş,e devlet şifremi unuttum,e devlet bedelli askerlik

Her yaştan insanın faydalandığı, eskisinden daha yaygın bir şekilde kullanılan internet, insanlık için güzel bir hizmet aracı haline gelmiştir. İçinde bulunduğumuz bilişim ve teknoloji çağının ürünlerinden biri olan sanal ortamlar, artık birçok alanda bizlere kolaylık sağlamaktadır. Üstelik internet ağına ulaşma konusunda da artık çok avantajlı durumdayız. Öyle ki artık akıllı telefonlardan, tabletlerden ya da benzeri cihazlardan internete ulaşmamız çok pratik bir hale gelmiştir. Bu sayede yolda, okulda, evde ve işyerinde her an internet hizmetlerinden yararlanabilmek durumundayız.
İnternet kullanarak, eğitim, sağlık, güncel haberler, finans, spor, sanat gibi alanlardan dilediğiniz konuda dilediğiniz kadar bilgi edinebilirsiniz. Üstelik tüm bu bilgilere oturduğunuz yerden hiçbir zahmet harcamadan ulaşabilirsiniz.


İnternet olanaklarından bu denli yoğun yararlanıldığı günümüzde, artık bazı hizmetler de internet ortamında sunulmaktadır. Artık tüm bankalar ve birçok büyük işyerleri çoğu hizmetini sanal ortam üzerinden sunmaktadır. Durum böyle olunca, kamu ile ilgili hizmetler de sanal ortamda verilmeye başlanmıştır. Bu uygulama ve hizmetlerden önce vatandaşlar bazı sıkıntılar yaşamak durumunda kalıyorlardı. İşlem yapılacak kamu kurum ve kuruluşlara gidip, bazen saatlerce sıra beklemek zorunda kalınıyordu. Bu durumda ise hem zaman kaybı hem de yorgunluk gibi istenmeyen durumlar yaşanıyordu. Sanal ortamdaki uygulamalar sayesinde, bu gibi olumsuz durumlar yaşanmasının önüne de geçilmiş oldu.
Devletin vatandaşa hizmet amacı ile geliştirdiği bu uygulamalar oldukça çeşitlidir. Bu uygulamalardan biri de E-Devlet sistemidir. E-Devlet uygulamasını kullanarak, gidilmesi gereken kamu kurumlarına gitmeye gerek kalmadan işlemlerinizi geçekleştirebilirsiniz. Böylece uzun kuyruklarda beklemeden bunun sonucu olarak da vakit kaybetmeden probleminizi çözebilirsiniz.
E-Devlet uygulaması, klasik ve bürokratik devlet anlayışını değiştirmiştir. Sanal ortamın pratik bir hizmeti olan E-Devlet, yeni devlet anlayışı ile bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak, devlet kurum ve kurumları tarafından sunulan hizmetleri zahmetsiz bir şekilde vatandaşın kullanımına sunmayı amaçlamıştır.
E-Devlet uygulaması kanalı ile;
•    İnternet vergi dairesi,
•    İnternet SSK bildirgeleri,
•    İnternetten belediye hizmetleri,
•    SSK sorgulamaları,
•    İcra sorgulamaları,
•    Vergi sorgulamaları
gibi uygulamalara ulaşabilir, dilediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu saydıklarımız dışında bazı yeni uygulamalar da geliştirilmektedir.
E-Devlet uygulaması nasıl kullanılır, ne gibi bilgilere ihtiyaç vardır, E-Devlet şifresi ile bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
E DEVLET ŞİFRESİ
E-devlet sistemine giriş yapmış olmakla işlem yapma işlemi aynı anlama gelmemektedir. E-Devlet sistemi yolu ile işlem gerçekleştirebilmek için E-devlet şifresine ihtiyaç duyacaksınız. E-Devlet şifresini öğrenmek için bulunduğunuz yerdeki en yakın PTT şubesine gitmeniz gerekmektedir. E-Devlet şifresini öğrenmeniz için TC kimlik kartınızın yanında bulunması lazımdır. E-Devlet şifresini öğrenmek için orada çalışmakta olan personel sizden 2 TL ücret isteyecektir. Ücreti verdikten sonra önceden kapalı zarfa konulan ve kapalı zarfta bulunan kodlar E-Devlet şifresi olarak sizin TC kimlik numaranıza tanımlanacaktır. Artık E-Devlet şifresi sahibisiniz. E-Devlet şifresini kullanarak E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Aldığınız E-Devlet şifresi size verilen ilk E-Devlet şifresidir. E-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra E-Devlet şifresini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. E-Devlet şifresi ile artık kamu kurum ve kuruluşlarının merak ettiğiniz noktalarında bilgi sahibi olabilir, sorgulama işlemi yapabilir, ödeme işlemleriniz varsa  kartınız yardımıyla ödeme birimi bölümünden rahat ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet Şifremi Unuttum
E-devlet şifremi unuttum diyen vatandaşımızın yapması gereken ilk iş bulunduğu yerdeki en yakın PTT şubesine gitmek olacaktır. Orada çalışmakta olan personele E-devlet şifremi unuttum diyerek yaşamakta olduğunuz sorunu anlatmalısınız. E-Devlet şifresini ilk aldığınız zaman sizden talep edilen 2 TL ücret E-Devlet şifremi unuttum dediğiniz takdirde 4 TL olarak karşınıza çıkacaktır. Ücret görevli personele verildikten sonra yeni E-Devlet şifresi kimliğinize tanımlanacaktır. Devamlı olarak aynı sorunla karşılaşmamak için E-Devlet şifresini bir yerlere kısa bir not olarak yazmanızı tavsiye ederiz.
E-DEVLET
Gelişen teknoloji ile birlikte internet kullanımı artmıştır. İnternet kullanımının artması ile birlikte devlet ve bir çok kurum bu sahada kendine yer edinme ihtiyacı ve gereksinimi  duymuştur. E-Devlet sistemi ise devletin tüm kurum ve kuruluşlarına ulaşmayı  sağlamak amacıyla kurulmuş bir sistemdir. E-Devlet ile birlikte merak ettiğiniz tüm konulara ulaşabilir , bireysel tüm sorgulatmalarınızı yapabilirsiniz. E-devlet sisteminde yer alan bazı kuruluşlar ise şu şekildedir; Sosyal Güvenlik Kurumu , Milli Eğitim Bakanlığı , Emniyet Genel Müdürlüğü vs. birçok devlet kuruluşuna bu siteden ulaşabilirsiniz. Sistem vatandaş, devlet ve iş olmak üzere üç ana başlıktan oluşmaktadır.
Vatandaş başlığı altında Eğitim, Sağlık, Sosyal Güvenlik, Aile, Askerlik, Seyahat ve Turizm, Kültür ve Sanat, Doğum, İş ve Kariyer, Trafik ve Yasal işlemler gibi başlıklara ulaşabilirsiniz.
Devlet başlığı altında ise Tarihimiz, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adli ve İdari Yargı, İstatistikler, Bilim ve Teknoloji, Devlet ve Sözleşme İhlalleri, Eğitim, Enerji, Savunma ve Güvenlik, Sağlık, Tarım, Uluslararası İlişkiler ve Mevzuat gibi konulara ulaşabilirsiniz.
İş başlığı altında ise İşletmenin Doğuşu ve Feshi, Sektörler, İşletmenin Büyüme ve Gelişimi, Bağış, Destek ve Kredi, Ticaret, Elektronik Ticaret, Yatırım ve Sermaye, Devlet İhaleleri, Ekonomi ve Finans, İş ve Kariyer gibi konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
E-Devlet sisteminin kurulması ile birlikte artık siz vatandaşlarımız kurumlarda saatlerce sıra beklemeden işlemlerinizi yapabileceksiniz. Merak ettiğiniz konuları, gerekli olan sorgulatmaları ve tüm sorularınız E-Devlet sistemi üzerinden öğrenebileceksiniz. E-Devlet sistemine www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Yazının sonunda yer alacak olan linke tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Ancak sisteme giriş yapmanız işlem yapmak için yeterli değildir. İşlem yapabilmek için e-imza, mobil imza ya da E-Devlet şifresinin olması gerekmektedir. Bunlardan sadece bir tanesinin bulunması yeterli olacaktır. E-imza, mobil imza ya da E-Devlet şifresinin olması E-Devlet sistemine girmenizi ve istediğiniz sorgulamayı yapmanızı veya merak ettiğiniz soruların cevaplarını alma konusunda yeterli olacaktır.
E-Devlet sisteminin sağladığı en önemli kolaylık tek bir site üzerinden birçok devlet kurumunun internet sayfasına ulaşabilirsiniz. Ayrıca devlete ait kamu kurum ve kuruluşlarının güncel bilgileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. E-Devlet sisteminin kullanımı oldukça kolaydır. Bir tek kimlik doğrulama işlemi yaparak kamu kurum ve kuruluşları ile olan işlemleri E-Devlet'ten yapabiliyor ve merak ettiğiniz tüm sorulara E-Devlet'te cevap bulabiliyorsunuz. E-Devlet siz vatandaşlarımız için bilgilendirme hizmeti sunar. Kurumlardan vatandaşlara gerekli olan mesajları E-Devlet iletir. Ayrıca ödeme işlemlerinizi kartınız ile ödeme birimini kullanarak E-Devlet'ten yapabilirsiniz. Kurum ve kuruluşlar arasındaki belge aktarımı da E-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır.

E-Devlet Uygulamasını Kullanırken İzlenecek Adımlar
Eğer E-Devlet uygulamasını kullanarak işlem yapmak istiyorsanız öncesinde bazı yapmanız gereken işlemler olacaktır. E-Devlet uygulamasını kullanabilmek için üç farklı yöntem mevcuttur. Mobil imza, elektronik imza veya E-Devlet şifresi kullanarak E-Devlet uygulamasından yararlanabilirsiniz. Hali hazırda bir E-Devlet şifreniz mevcut ise tekrardan E-Devlet şifresi edinmenize gerek kalmayacaktır. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise yapmanız gereken, size en yakın PTT şubesine gitmektir. PTT şubesinde, sizden istenen bazı kişisel bilgilerinizi vererek, 2 TL karşılığında E-Devlet şifresi edinebilirsiniz. Edindiğiniz E-Devlet şifrenizi kimseyle paylaşmamanızı tavsiye ederiz. Bu güvenliğiniz için önem arz etmektedir. Üstelik, E-Devlet şifrenizi unutmamak için bir yerlere not etmeniz de önemlidir. Çünkü E-Devlet şifrenizi unuttuğunuz takdirde yeni şifre edinmeniz size 4 TL’ye mal olacaktır. Hatta E-Devlet şifrenizi sürekli unutmanız durumunda her defasında, bir öncekinden daha fazla ücret ödemek zorunda kalırsınız. E-Devlet şifrenizi temin ettikten sonra, dilediğiniz işlemi yapmanız mümkün hale gelmektedir. İnternet üzerinden E-Devlet şifresi kullanarak işlem yapmak için ilk olarak, internetten ‘Türkiye.gov.tr’  adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Açılacak olan sayfada karşınıza bazı uygulamalar çıkacaktır. Bu sayfada, E-Belediyeler, E-SGK, E-Vergi Dairesi gibi hizmet amaçlı portallar bulunmaktadır. Sunulan bu hizmetlerden işlem yapmak istediğinizi seçiniz.
E-Devlet Uygulaması Üzerinden Yapılan İşlemler
Genel Sağlık Sigortası: Bazı nedenlerden dolayı sağlık hizmetlerinden mahrum kalan ya da maddi durumu elvermeyen vatandaşlara yönelik bir uygulamadır. Bu uygulama muhtaç sahibi vatandaşlara yardım amacı ile hizmet vermektedir. Eğer bu hizmet yararlanmak istiyorsanız E-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapabilir işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Muhtaçlık Başvurusu: Çeşitli nedenlerden dolayı muhtaç durumda kalan vatandaşlara yönelik bir hizmettir. Muhtaçlık başvurusu yapmak içi ise E-Devlet şifrenizi kullanmanız gerekmektedir. Dul ve yetim aylığı gibi işlemler için de buradan öncelikle başvuru yapmanız gereklidir.
İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri: Eğer işçi iseniz ve bir sendikaya üye olmayı düşünüyorsanız bu uygulama sayesinde üyelik işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imza kullanarak bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Böylece önceden olduğu gibi notere kadar gitmenize gerek kalmadan işlem yapmış olursunuz.
İşsizlik Ödeneği: Normalde hali hazırda işi olan, çalışan vatandaşların, herhangi bir rahatsızlık veya hastalık nedeni ile çalışamayacak hale gelmesi durumunda, vatandaşa sunulan bir ödenektir. Vatandaşların mağdur olmasının önüne geçmek için hizmete sunulmuş bir uygulama olan işsizlik ödeneğinizi, E-Devlet şifresi kullanarak öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Vergi Borcu Sorgulama: Eğer vergi borcunuzu merak ediyorsanız bu uygulamayı kullanabilirsiniz. İnternet üzerinden E-Devlet sistemine giriş yapıp, E-Devlet şifrenizi kullanarak kolay bir şekilde vergi borcunuzu sorgulatabilirsiniz.
E-Devlet DASK Poliçe Sorgulama: Eğer deprem poliçenizi (DASK) sorgulatmak ve ne durumda olduğunu kontrol etmek istiyorsanız bu uygulamayı kullanarak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
E-Devlet Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama: Eğer aile hekiminizi bilmiyorsanız veya hangi sağlık ocağına kayıtlı olduğunuzu bilmiyorsanız, bu hizmetten yararlanarak bu bilgilerinizi sorgulatabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi kullanarak bu uygulamadan yararlanabilirsiniz.
E-Devlet GSS tescil Kaydı: Genel Sağlık Sigortası ile ilgili merak ettiklerinizi bu uygulamadan öğrenebilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) kayıt durumunuzu sorgulatabilir, GSS’ye tescil kaydı durumunuzu bu sistem üzerinden, E-Devlet şifreniz ile  öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı: Eğer, sürücü belgenizdeki ceza durumunuzu merak ediyorsanız, bu uygulama sayesinde pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sürücü belgenizde adınıza kayıtlı bir ceza bulunup bulunmadığını bu uygulama yolu ile, E-Devlet şifresi kullanarak sorgulatabilirsiniz.
E-Devlet Adres Değişikliği Birimi: Çeşitli nedenlerden dolayı adres değiştirme durumunda kaldıysanız, bu durumu gerekli kurumlara bildirme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Bu işlemi yapmak için, direkt olarak gerekli kuruma gitmenize gerek kalmadan, E-Devlet mobil imza veya elektronik imza kullanarak bu uygulama üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet Sevk Edilecek Eğitim Merkezi: Eğer askerlik durumu ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Bu uygulamaya E-Devlet şifresi ile giriş yapabilir, askerliğinizin hangi tarihte, hangi şehirde olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz.
E-Devlet 4A Emekli Aylık Bilgisi: Eğer 4A SSK'ya kayıtlı iseniz ve emeklilik durumunuz ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız, bu uygulamadan yararlanabilirsiniz. Bu uygulamadan E-Devlet şifresi kullanarak yararlanabilirsiniz. Bu uygulama üzerinden emekli aylığınızın miktarını da öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4A Emekli Aylık Kesintileri: Eğer emekli maaşınız normal ödenmesi gereken miktardan daha düşük miktarda size ödenmiş ise, bu durum ile ilgili bilgi edinmek için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi kullanarak, emekli maaşınızın ne miktarda kesildiğini ve gerekçesini öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4A Emeklilik Kaydı: Emeklilik ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere bu uygulamadan ulaşabilirsiniz. Bu sayede emekli olmadan önceki zaman diliminde ne gibi işlemler yapmanız gerektiğinizi öğrenebilirsiniz. E-Devlet sisteminde E-Devlet şifresi kullanarak tüm bu ve benzeri bilgilere ulaşabilirsiniz.
E-Devlet 4A Hizmet Dökümü: İşe giriş tarihinizi, yatırılan prim miktarınızı bu uygulama sayesinde, E-Devlet şifresi kullanarak öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4B Emekli Aylık Bilgisi: E-Devlet şifreniz ile giriş yapabileceğiniz bu uygulama daha çok bilgilendirme amacı ile hizmet vermektedir. Bu portaldan emekli aylığınızın miktarı ve bazı diğer bilgileri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
E-Devlet 4B Emekli Aylığı Kesintileri: E-Devlet şifreniz ile giriş yaparak, BAĞ-KUR emekli maaşı kesintisi ile ilgili durumunuzu sorgulatabilirsiniz.
E-Devlet 4B Borç Durumu: E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi kullanarak bu uygulamadan yararlanabilirsiniz. Böylece ne kadar borcunuz olduğunu öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4B Tescil Kaydı: E-Devlet sistemini kullanarak, E-Devlet şifresi ile BAĞ-KUR tescil kaydınız ile ilgili durumunuzu sorgulatabilirsiniz.
E-Devlet 4C Emekli Aylığı Kesintileri: Eğer emekli maaşınız normal miktarından düşük ödenmiş ise, bunun nedenini ve kesintinin miktarını bu sistem üzerinden, E-Devlet şifresi ile öğrenebilirsiniz.
Böylece E-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirebileceğiniz temel işlemleri sınıflandırmış durumdayız. Gördüğünüz üzere E-Devlet uygulaması oldukça pratiktir. Tüm bu işlemeleri gerçekleştirmek için ise bir şifre ve kimlik doğrulaması (T.C. kimlik numarası) yeterlidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...