Tgrt Haber
13 Ocak 2015 14:28 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

Ehliyet sınav soruları ve sonuçları açıklandı mı, 10 Ocak Ehliyet sınav sonuçları öğren

10 Ocak'ta gerçekleşen ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı? İşte Ehliyet sınav soruları A1 ehliyet soruları B türü ehliyet sınav soruları ve C,D,E,F,G,H sınav soruları. Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı?

Ehliyet sınav soruları ve sonuçları açıklandı mı, 10 Ocak Ehliyet sınav sonuçları öğren
Ehliyet sınav soruları, Ehliyet sınav sonuçları, Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı, 10 ocak Ehliyet sınav sonuçları, 10 ocak Ehliyet sınav soruları, b türü ehliyet soruları,

10 Ocak'ta gerçekleşen ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı? İşte Ehliyet sınav soruları A1 ehliyet soruları B türü ehliyet sınav soruları ve C,D,E,F,G,H sınav soruları. Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı? Sınav sonuçları ise kısa süre içinde açıklanması bekleniyor. Milli eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında değişiklik yaptı.  2015 yılı için hazırladığı 'Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu'na göre, yılda 9 kez yapılan ehliyet sınavı sayısı 6'ya indirildi. Direksiyon eğitimi ücretine zam! Ehliyet alacaklara kötü haber. Direksiyon eğitimi sınav ücreti, 50 liradan 60 liraya çıkarıldı. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen yazıda, Karayolları Trafik Kanunu'nda, "teorik ve uygulamalı sınavlar için sürücü adaylarından alınacak sınav ücreti ile sınavlara ilişkin iş ve işlemlerde görev alanlara ödenecek ücretlerin her yıl Millî Eğitim Bakanlığınca belirlendiği hükümünün" yer aldığı hatırlatıldı. Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi doğrultusunda, sınavda görev alanların ücretlerinin ödenmesi için kursiyerlerden her yıl ocak ayında Bakanlıkça belirlenen miktarda sınav ücretinin alındığı anımsatılan yazıda, bu ücretin, kursiyerler veya kurs yöneticilerince sınav tarihinden 6 iş günü önce belirlenen bankalara yatırıldığı belirtildi. Bu makbuzun kurs tarafından il ve ya ilçe milli eğitim müdürlüğüne verildiği ifade edilen yazıda, bu ücret dışında kursiyerlerden direksiyon eğitimi sınavı için herhangi bir ad altında ücret alınmayacağına dikkat çekildi. Bu doğrultuda sürücü kurslarında kayıtlı olan ve 2015'te direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavına girecek kursiyerlerden ocak ayının üçüncü haftasından itibaren (17-18 Ocak 2015'te yapılacak sınavlardan başlamak üzere) 60 lira sınav ücreti alınacak. Motorlu Taşıt Sürücü Adaylığı Sınavı (Ehliyet) bütün sertifika sınıflarında teorik derslerin, yazılı sınavda sorulacak soru sayısı ve süreleri şu şekilde;
Ehliyet sınav soruları ve sonuçları açıklandı mı, 10 Ocak Ehliyet sınav sonuçları öğren
Diğer Ehliyet sınav tarihleri şöyle
21 Mart 2015 tarihindeki Ehliyet sınavı (MTSAS) için sınav ücretinin bankalara yatırılacağı tarihler; 14 Ocak-8 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılacak.
27 Haziran 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavı (MTSAS) için sınav ücretinin bankalara yatırılacağı tarihler; 6 Nisan-12 Haziran arası.
22 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilecek ehliyet sınavı için sınav ücretinin bankaya yatırılacağı tarihler; 1-21 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılacak.
10 Ekim 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavı için adaylar ehliyet sınav ücretini 25 Ağustos-15 Eylül 2015 tarihleri arasında bankalara yatıracak.
12 Aralık 2015 tarihinde 2015 yılının en son ehliyet sınavı için ise adaylar ehliyet sınav ücretini 16 Ekim-17 Kasım 2015 tarihleri arasında yatıracaklar.
EHLİYET SINAV SONUÇLARI VE SORULARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ehliyetler çeşitlenecek

Türkiye'nin AB kriterlerini yakalamaya çalıştığını aktaran Yılmaz, bu çerçevede sürücü belgelerinin de AB standartlarına uygun hale getirilmesi için bir dizi yenilik yapıldığını ifade etti. Bu bağlamda geçen yıl yapılan yasal düzenlemeyle sürücü belgesi çeşidinin 17'ye çıktığını, değişikliklerin sadece sürücü belgeleriyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
 
"AB standartları çerçevesinde sürücü belgelerinde de değişim yaşanacak. Ağır vasıtalarda her 5 yılda bir, diğer araçlarda 10 yılda bir sürücü belgeleri değişerek sürücüler sağlık kontrollerine tabii tutulacak. Muhtemelen bu kontrollere eğitim şartı da getirilecek. Güncel bilgilerin tazelenmesi, değişen kuralları tekrar görme açısından sürücü kurslarına da görev düşüyor. Sınavların zor olmasını biz istedik. Çünkü sınavlar ne kadar zor olursa biz sürücü kursları da o kadar kaliteli eğitim vereceğiz. Ayrıca sürücü belgesi almak isteyenlerin dikkati ve olaya bakışı daha ciddi olacaktır."

Trafik Kazalarının Başlıca Nedenleri

1896 yılında Londra'da meydana gelen ölümlü trafik kazası ile Dünya, Otomobillerin de tehlikeli olabileceğiyle tanışmış oldu. Kaza sonrası yetkililerin yaklaşımı tam olarak: "Bu bir daha asla olmamalı." şeklindeydi. Ama malesef o gün bu gündür trafik kazalarının sayıları ve oranları gittikçe artıyor. Peki teknoloji sürekli gelişiyor olmasına rağmen neden trafik kazaları da her geçen gün artarak devam ediyor? Yapılan araştırmalara göre trafik kazalarına en çok sebep olan faktörler şu şekilde sıralanmış;

1. Dikkatsiz Sürücüler

İstatistiklere göre gerçekleşen tüm trafik kazalarının %25’ten %50’ye olan bir oranı dikkat dağınıklığı nedeniyle gerşekleşiyor. Tabi dikkat dağınıklığına da bir çok faktör neden olabiliyor.  Araştırmaya göre mesajlaşma ve meraklı bir şekilde başka şeylere bakma (başka bir trafik kazasına bakmak için yavaşlama) trafik kazalarının %16’sının nedeni oluyor.

Meraklılıktan sonra başlıca kaza nedenleri ise;

    Yorgunluk: %12
    Diğer yolcular veya çocuklar: %9
    Radyo ayarlamaya çalışmak: %7
    Birşeyler okumaya çalışmak: %2

Bunlarla birlikte tüm sürücülerin %85’inin araç sürerken cep telefonları ile konuşmaya devam ettiği ve bunun da kaza riskini 4 kat arttırdığı bilinmektedir.

2. Uykusuz Sürücü

Uykusuz kişilerin dikkatlerinin dağıldığı ve dalgınlaştığı bilinen bir gerçek. İstatistiklere göre trafik kazaları için en riskli saatler, gece 11 ile Sabah 8 arası. Siz siz olun göz kapaklarınız ağırlaşıyorsa, sık sık esniyorsanız ve ara ara aracınızın şeritten çıktığını fark ediyorsanız uygun bir yerde durup uykunuzu aldıktan sonra yolunuza devam edin.

3. Alkollü Sürücü

Ciddi kazaların %30’unun nedeni alkollü araç kullanımı. İlginç bir veri de haftasonları bu oranın %54 civarlarında gerçekleşmesi. Bu maddeyle ilgili denecek pek bir şey yok. Alkollüyken araba kullanılmaz.

 4. Aşırı Hız

Ciddi kazaların en büyük nedenlerinden birisi de aşırı hız yapmak. Çalışmalara göre bir aracın hızının 70 km’den 100 km’ye çıkması, olası bir kazada etkiyi iki katına çıkarmakta. Mümkün olduğunca belirlenen hız limitlerinin dışına çıkmayıp trafik kurallarına uymak, kaza riskini azaltmada kritik rol oynamaktadır.

5. Agresif Sürüş

Agresif sürüş derken tam olarak neyi kastediyoruz? Başka araçları çok yakın mesafede takip etmek, öndeki aracı rahatsızlık verecek şekilde selektör yapmak, hızlıca şerit değiştirmek veya trafik kurallarına uymadan başkaları için tehlike oluşturmak agresif sürüş olarak değerlendirilebilir. Bu şekilde araç kullanırken siz rahat olabilirsiniz ancak diğer sürücüler tedirgin olduğunda kazaya karışma ihtimaliniz ciddi anlamda yükselmektedir.

6. Olumsuz Hava Koşulları

Şiddetli yağmur, dolu, kar fırtınaları, buz, kuvvetli rüzgarlar ve sis gibi kötü hava koşullarında araba kullanmak daha da zorlaşmaktadır. Kötü hava koşullarında sürüş hızını azaltılıp diğer araçlara daha fazla dikkat ederek güvenli bir sürüş sağlayabilirsiniz. Ancak yine de aracınızın donanımının hava koşullarına uygun olmadığını düşünüyorsanız trafiğe çıkmamakta fayda var.

EHLİYET SINAV BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

MTSAS başvurusu, adayın kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekontunu teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.

Yabancı uyruklu adaylar, aldıkları geçici TC. kimlik numarası ile MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan aday bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla aday bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekontunu MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.

C VE D SINIFI EHLİYETLER 5 YILDA BİR YENİLENECEK

İçişleri Bakanlığı, 'Karayolları Trafik Yönetmeliği' önemli değişiklikler yapacak bir tasarı üzerinde çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Göllücelioğlu, "Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısı ile sürücü belgelerin yenilenme süreleri ve şartları belirlendi. Bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi kapanıyor. Düzenleme ile 18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle otomobil kullanma dönemi sona erecek. Öngörülen düzenlemeyle motorlu bisikletleri (M), motosiklet (A), otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgeleri sadece 10 yıl için geçerli olacak. Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler ise 5 yılda bir yenilenecek" diye konuştu.

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI
Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.

a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.

b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.

c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)

d. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.

e. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.

f. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.

g. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

h. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

ı. Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Yabancı uyruklu adaylardan;

a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,

b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye'de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,

c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,

d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu'nu kayıt esnasında MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,

e. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi istenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Motorlu Taşıtlar Sürücü Belgesi - Ehliyet Sınav Sonuçlarını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
-EHLİYET CEZA PUANI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ-

EHLİYET SINAV GİRİŞ BELGESİ
a. Sınav giriş belgesi fotoğraflı olup söz konusu belgede adayın salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde adayın sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alır.
Aday, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın, vb.) Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi ve YEĞİTEK Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığının uygun görüşü ile adayın sınav yeri değiştirilebilir.
b. Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde MTSK'nın adı ile sınav tarihi, saati, sınava gireceği dersler ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde adayın T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.
c. İlçe milli eğitim müdürlüğü, MTSK müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden fotoğraflı olarak alınacak olan sınav giriş belgesi ile ilçe millî eğitim müdürlüğü İLSİS veri tabanındaki fotoğrafın uyumunu kontrol ettikten sonra fotoğrafın üzerini kapatmayacak şekilde sınav giriş belgesini mühürleyecektir. MTSK Müdürlüğü de sınav giriş belgesini mühürleyerek imza karşılığı adaya teslim edecektir. Böylece fotoğraflı sınav giriş belgesi üzerinde iki adet mühür bulunacaktır.
d. Adaylara ayrıca fotoğraflı sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.
e. Adayın sınavdan önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilmektedir.

Ehliyet Alacaklarda Aranan Şartlar

Motorlu taşıtların ehliyet (sürücü belgesi) sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesi kanunen yasaktır. Taşıtlar ancak, bu konuda sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.Uluslararası sürücü belgesi Türkiye Turing Kurumu tarafından verilmektedir.

Sürücü belgesi alacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:

1) A1, A2 ve F sınıfı ehliyet alacakların 17

2) B, G ve H sınıfı ehliyet alacak olanların 18,

3) C, D ve E sınıfı ehliyet alacak olanların 22 (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren meslek yüksek okullarını bitirenlerde bu şart aranmaz), Mezun olma şartı ise 01/07/2011 tarihine kadar en az ilkokul ,bu tarihten sonra ise ilköğretim mezunu olma zorunluluğu vardır.

Sağlık Şartı

Sürücü belgesi alacakların, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yönetmelikte belirtilen esaslara göre Sürücü Olur raporu almaları gerekir.

Verilen sağlık raporlarının eksik veya gerçeğe uygun olmamasının tesbiti halinde, sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte, bu tabiplerin daha sonra verecekleri raporlar da geçersiz sayılır.

Sürücü olur raporu alamayan sürücü adayları,kayıt defterinde bilgileri geçildiği tarihten itibaren Türkiye'deki diğer sağlık kuruluşlarından da sürücü olur raporu alamaz.Sürücü raporu alacak kişiler hangi ilde sürücü kursuna yazılmışlarsa o ildeki bir sağlık kuruluşundan bu raporu almak zorundadırlar.

Eğitim ve Sınav Şartı

Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sertifika almış olmaları.

Sürücü kursu sınavları Teorik Sınav ve Direksiyon Sınavı olmak üzere 2 aşamalıdır.Teorik sınav, EĞİTEK tarafından yapılan merkezi sistem bir sınavdır.Sınav tarihleri sene başında belli olur ve 2 ayda 1 teorik sınav yapılır.Sonuçlar da yine EĞİTEK tarafından değerlendirilir.

Teorik sınav'da sürücü adayları 3 dersten sorumludurlar

Trafik ve Çevre Bilgisi,

Motor Bilgisi ve Araç Tekniği (H sınıfı adaylar motor dersinden muaftır)

İlkyardım bilgisi.

Daha önceden ehliyeti olanlar ise önceki ehliyet sınıflarına göre sınava tabi tutulurlar.

Sınavda başarılı olabilmek için 3 ders için de ayrı ayrı 100 üzerinden 70 puan almak şartı vardır.

Hükümlü Olmama Şartı

765 sayılı Türk Ceza Kanunu nun 403 ve 404. maddeleri

1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun un 29 uncu maddesi

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun un 12 nci maddesinin 2.ve takip eden fıkraları

4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu nun 6 ncı maddesi

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 maddesinin 7 fıkrası

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu"nun 188 190 ve 191.maddeleri

EHLİYET SINAVI KAÇ KEZ DÜZENLENİYOR?

Her yıl olduğu gibi bu senede yılda 7 kez Ehliyet Sınavı yapılmaktadır. Ehliyet sınavında Teorik ve Pratikolmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Teorik kısım 3 bölümden oluşur ve bunlar Trafik, İlk Yardım ve Motor Bilgisinden oluşmaktadır. Bu bölümlerden toplam soru ve süre miktarı değişmektedir.

A1 – A2 ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (20), Motor ve Araç Tekniği (10) toplamda 45 soru sorulmakta ve 60 dakika süre tanınmaktadır.

B ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (25), Motor ve Araç Tekniği (20) toplamda 60 soru sorulmakta ve 75 dakika süre tanınmaktadır.

C – D – E ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (25), Motor ve Araç Tekniği (20) toplamda 60 soru sorulmakta ve 75 dakika süre tanınmaktadır.

F – G ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (20), Motor ve Araç Tekniği (15) toplamda 50 soru sorulmakta ve 65 dakika süre tanınmaktadır.

H ehliyeti almak için İlk Yardım (15), Trafik ve Çevre (25), Motor ve Araç Tekniği (0) toplamda 40 soru sorulmakta ve 50 dakika süre tanınmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...