Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Ocak 2015 15:24 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:46

Altın normalden 3 lira düşük işlem görüyor

Altın Uzmanı Yıldırımtürk, 24 ayar altının gramı 96,5 lirayken normalde 99 lira olması gerektiğini söyledi.

Altın normalden 3 lira düşük işlem görüyor
altın, altın fiyatları, çeyrek altın,

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarına yönelik AA muhabirine yaptığı  açıklamada, altının fiziki talep açısından fiyatı destekleyen bir görünüm içinde olmadığını belirterek, spekülatif hareketler ve manipülatif işlemlerin altın  fiyatını bir miktar yukarı çektiğini, vatandaşın altının yükseleceğine  inanmamasından dolayı bu yükselişi satış fırsatı olarak değerlendirdiğini kaydetti.
Yatırımcı kitlesinin yüksek fiyattan altını satıp, düşük fiyattan  almayı tercih ettiğini ifade eden Yıldırımtürk, şunları söyledi:
VATANDAŞTAN YOĞUN ALTIN GELİYOR
 Vatandaştan yoğun şekilde altın geliyor. Altın Bankacılığı'nda yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması uygulaması çok başarılı olmamıştı,  vatandaş ise kendi gayretleriyle bunu başarıya ulaştırıyor. Rafineriler şu anda yoğun bir çalışma içinde bulunuyor. Farklı ayarlarda olan altınlar eritiliyor, belirsiz ayar şekline geliyor, analiz laboratuvarlarında ayarları tespit  ediliyor.
Bu tespit edilen ayar üzerinden de rafineriye gönderiliyor. Bunlardan da bir altın üretiliyor, sonra İstanbul Altın Borsası'nda satılıyor. Belki  dışarıya da satılıyor olabilir. O para Kapalıçarşı'ya gelene kadar 2-3 gün geçiyor. Zaman zaman da para yetersiz kalıyor. Bu altının yükselişini frenleyecek  fiziki bir arz. Yunanistan seçimleri yapıldıktan sonra bir olumsuzluk çıkmaması halinde önümüzdeki haftadan itibaren altında aşağı yönlü seyir olmasını  bekliyoruz."
İÇERİDE DAHA AŞAĞIDA İŞLEM GÖRÜYOR
Yıldırımtürk, yastık altındaki altınların piyasaya çıkmasının, geçen  aylardaki yüksek miktardaki altın ithalatını olumlu etkileyecek bir gelişme  olduğunu anlatarak,  "Altın dış piyasa fiyatı 1.300 dolar seviyesinden işlem görürken, içeride hesaplandığında onsunda yaklaşık 6-7 dolar daha aşağıdan işlem  görüyor. TL bazında 2,5-3 lira aşağıdan işlem görüyor.
24 ayar altının gram  fiyatı 96,5 lirayken normalde 99 lira olması lazım. Likidite darlığı ve arz  fazlasından dolayı fiyat törpülenmiş oluyor. Kilogram/dolar bazında ise 150-200  dolar Türkiye'de altın daha ucuz. Onun için dışarıya satması da çok kolay"  değerlendirmesinde bulundu.(Haber7)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...