Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Şubat 2015 09:45 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

Erdoğan, 'Türk tipi başkanlık bal gibi de olur'

Valilerle buluşan Erdoğan, Türkiye’nin milletin ihtiyaçlarına uygun yeni bir sisteme geçme zamanı geldiğini söyledi. Erdoğan, eşlerini büyükşehirlerde bırakıp göreve giden valilere de sert çıktı

Erdoğan, 'Türk tipi başkanlık bal gibi de olur'
ABD,Küba,Vatan,Ankara,Suriye,Fransa,Amerika,Meksika,Anayasa,İstanbul,Arjantin,Güneydoğu,Başbakanlık,Tayyip Erdoğan,Cumhurbaşkanlığı,Recep Tayyip Erdoğan

Gül ne demişti? Başkanlık sistemi ile ilgili fikirlerinin sorulması üzerine Abdullah Gül, “Türk tipi bir parlamenter sistem yaşadık ve bunun sıkıntılarını gördük. Türk tipi bir başkanlık sistemi olmaması gerekir. Bir başkanlık sistemi olacaksa ABD’de olduğu gibi gerçekten kuvvetler ayrılığının açık seçik sarih bir şekilde yazıldığı, her şeyin çok iyi tarif edildiği gelişmiş demokrasilerde hukukun üstünlüğüne dayalı şekilde olursa şüphesiz o da demokratik bir sistemdir” diye konuşmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleyman Şah Operasyonu sonrasında muhalefetin, “vatanı satma” eleştirilerine yanıt verdi. Türk tipi başkanlık olmayacağını söyleyenlere de yanıt veren Erdoğan, “Zaman zaman ‘Türk tipi başkanlık sistemi olmaz’ deniliyor. Çok açık, çok net söylüyorum, bal gibi de olur. Niye olmazmış?” diye konuştu. Eski Cumhurbaşkanı ABDullah Gül, “Türk tipi başkanlık olmamalı” demişti. Eşlerini Ankara ve İstanbul’a bırakıp görev yerlerine giden valileri de eleştiren Erdoğan “Kusura bakmayın böyle valilik olmaz” ifadesini kullandı.

Erdoğan, dün valilere Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda verdiği yemekte yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:
- HELE ŞÜKÜR HOLLANDE GÖNÜLLERE SU SERPTİ: Hele şükür dün (önceki gün) Fransa Devlet Başkanı Hollande’ın, kendi ülkesinden bazı milletvekillerinin, Suriye’ye gitmesi veya gidecek olmasından dolayı, onlar hakkında yaptığı açıklama, gönüllere su serpen açıklamaydı. ‘Yani böyle bir katile nasıl olur da Fransa gibi bir ülkenin milletvekilleri ziyarete gider’ diye.
- İŞLER TEPETAKLAK OLDU: Suriye içinde örgütlenen ve 120 ülkeyle bizim de desteklediğimiz muhalefet tam netice almaya yaklaşırken, bir anda DAEŞ diye bir örgüt icat edildi, işler tepetaklak oldu. Musul’da kütüphane yakan, camileri yakan yıkan, aynı şekilde türbeleri yakan yıkan bu örgütle, ülkemizde okulları yakan örgüt arasında aslında hiçbir fark yok. Onlar da yeri geldiğinde camileri de yakıp yıkıyorlar, hiçbir fark yok.
- VatanI SATMAK NASIL OLUR?: Yeri daha önce çeşitli sebeplerle iki defa değişmiş bir türbeyi üçüncü defa taşımış olmayı ‘vatanı satmak’ olarak nitelendirenler, açık söylüyorum, vatan kavramının ne olduğunu bilmeyenlerdir. Vatanı satmak nasıl olur biliyor musunuz? Vatanı satmak ortadaki açık gerçeğe, somut bilgilere rağmen kahraman askerlerimizi orada tehlikeye atmakla olur.
- SOKAĞA ÇIKACAK YÜZLERİ KALMAZ: Bizi vatanı satmakla itham edenlerin, bu ülkeye ve bu millete verdikleri zararı anlatmaya kalksam, sokağa çıkacak yüzleri kalmaz. Bunları iyi tanırım. Gerçi bu onlar için alışılageldik bir şey. Türkiye’ye ve milletimize hiçbir katkıları olmadığı gibi başında bulundukları partilere de hiçbir faydaları dokunmadı. Her seçimde yenildiler ama sanki gökten yağmur yağıyormuş gibi ‘Ya Rabbi şükür’ deyip yollarına devam ettiler.
- TA BAŞBAKANLIK DÖNEMİMDEN: Süleyman Şah meselesinin ne olduğunu, herkes gayet iyi biliyor. Türkiye ne herhangi bir hakkından vazgeçti ne de kendisine ait bir karış toprağı terk etti. Tamamen kendi stratejimiz, kendi planlamamız, kendi icramız olan bir operasyonla türbenin yerini değiştirdik. Bu öyle bir günlük, iki günlük, bir hafta, bir aylık bir çalışmanın neticesi değil. Aylardır üzerinde çalıştığımız, ta Başbakanlık dönemimden itibaren bir süreçtir ve Cumhurbaşkanı olduğum andan itibaren de gerek dar kapsamlı yaptığımız çalışmalarda, toplantılarda da sürekli bunu görüşerek en sonunda nihai kararı verdik ve bu adımı attık.
- SANDIK NAMUSU SİZLERE EMANET: Milletin namusu olarak kabul ettiği sandığa sahip çıkamayan yönetici, şehrine de sahip çıkamaz, ülkesine de sahip çıkamaz. Seçim ve sandık güvenliği konusunda en küçük zaafiyetin yaşanmasına asla izin verilmemeli.
- BÖYLE VALİLİK OLMAZ: Bazı valilerimiz bakıyorum. Eşlerini ya Ankara’ya, İstanbul’a bırakıyor. Kendisi de eğer Doğu, Güneydoğu oralardaysa hanımsız olarak valilik yapıyor. Kusura bakmayın böyle valilik olmaz. Çünkü halk valisini eşi ile birlikte görmek ister.
- BAŞKANLIK MESAJLARI: Güçlü bir başkan, güçlü bir Meclis ve güçlü yerel yönetimlerden oluşan ülkemizin, devlet geleneğine ve milletimizin ihtiyaçlarına uygun bir sisteme geçme vakti gelmiştir. Bugüne kadar meşruiyetini özellikle de millete değil mevcut sistemin içine gizlenmiş mekanizmalara borçlu olanların feveranları boşunadır. Yeni Türkiye, yeni Anayasa ve başkanlık sisteminin sağlayacağı güçlü zemin üzerinde yükselecektir.
- GÜL’E “BAL GİBİ OLUR” GÖNDERMESİ: Zaman zaman ‘Türk tipi başkanlık sistemi olmaz’ deniliyor. Çok açık, çok net söylüyorum, bal gibi de olur. Niye olmazmış? Şu anda dünyadaki başkanlık sistemlerinin hepsi birbirinin aynısı değil. Amerika’da farklı, Meksika’da farklı, Küba’da farklı, Arjantin’de farklı.

Niye etek giyiyorsun?

- PARLAMENTO TERÖRİSTLERİN GÖSTERİ YERİ DEĞİL: Sokakları ve parlamentoyu terörize ederek çözüm olamaz. Parlamento terörize edilme yeri değildir. Parlamento teröristlerin gösteri alanı da değildir. Bu konuda hassas olmamız lazım.
- GÖREN DÜŞMANIN KAPISINDA SANIR: Ben bir bayan Meclis Başkanvekili’ne karşı kullanılan ifadeleri burada ifade etmekten teeddüp ederim. Bunlar nasıl bayan milletvekilidir, bunlar nasıl erkek milletvekilidir? Gören de düşman Meclis’in kapısına dayandı onunla mücadele ediyorlar sanır. Meclis’i affedersiniz, adeta kusura bakmayın affınıza sığınıyorum, ahıra benzeten tweet’ler atıyor.
- ERKEKSEN ERKEK GİBİ DOLAŞ: Engelleseler de er veya geç bu çıkacak. Artık sokaklarda yüzü maskeli, eli sopalı gruplar görmek istemiyoruz. Erkeksen, erkek gibi dolaş, ne kadın eteği ile dolaşıyorsun? Öbür tarafta eğer terörist değilsen, maskeyle yüzünü niye örtüyorsun. Açık dolaş. Taviz tavizi doğurur, bunu biliniz. Eğer bu tür girişimler varsa tüm gücünüzle emniyet teşkilatlarıyla, jandarmamızla, her şeyiyle bunların karşısına dikilmek şarttır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...