Tgrt Haber
14 May 2015 13:25 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

7 Haziran genel seçimlerinde oy patlaması yaptıracak 'ailevi' gerçek

7 Haziran Genel Seçim sonuçlarını aileler belirleyecek. Poltio'nun son anketine göre seçmenlerin yüzde 71 aile büyükleriyle aynı partiye oy verecek.

7 Haziran genel seçimlerinde oy patlaması yaptıracak 'ailevi' gerçek
Anket, seçim, genel seçim,

Sosyal anket platformu Poltio'nun en son genel seçim anket sonuçlarına göre aile büyüklerini ikna eden partiler oy oranlarında patlama oluşturabilir. Poltio'nun 9.816 ziyaretçi tarafından oylanan son anketi, aile büyüklerinin seçimin kaderini belirleyeceğini ortaya çıkarttı.
AİLE KİME OY VERİRSE...
Ankette "Aileniz ile aynı partiye mi oy vereceksiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 71'i evet yanıtını verdi. Hayır diyenlerin oranı yüzde 19'da kalırken, "Ailemin oyunu bilmiyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 7 oldu.
anket sonuçları ailenizle aynı partiye mi oy vereceksiniz.jpg
Anket sonuçlarına göre, 71 gibi ezici bir çoğunluk ailesi ile aynı partiye oy verecek. Peki bu nasıl bir durum ortaya çıkaracak. İşte anket sonuçlarının partilerin oy oranları üzerine olası etkileri....
AK PARTİ'NİN BÜYÜKŞEHİRDE ŞANSI YÜKSEK
AK Parti'nin en büyük oy potansiyeline sahip olduğu Ankara ve İstanbul şehirleri ortalama 4 kişilik nüfuslara sahip toplamda 5 milyondan fazla haneye sahip.
Son yerel seçimlere bakacak olursak CHP ile AK Parti arasındaki farkın azaldığı görülmüştü hatta Ankara Büyükşehir Belediyesi neredeyse kıl payıyla AK Parti'nin elinde kalmıştı. AK Parti'nin başkentte nasıl bir performans göstereceği merak konusu.
CHP'NİN ELİNDEKİ BANKO
CHP'nin 1 milyondan fazla haneye sahip İzmir gibi bir "banko" avantajı var. Ancak ortalama 4 kişilik nüfusa sahip İzmir haneleri CHP'yi kurtarmaya yetmiyor. Çünkü CHP'nin son seçimlerde galip geldiği bütün şehirler Türkiye'nin en az nüfusa sahip ailelerinden oluşuyor. Özellikle Türkiye'de hane ortalaması 3 bile olamayan Çanakkale'den CHP çok az fayda sağlayabiliyor. Keza Muğla ve Eskişehir'de de durumlar çok parlak değil maksimum 3 kişilik haneler söz konusu.
MHP'NİN GÜÇLÜ OLDUĞU İLLERDE HANE SAYISI AZ
MHP'nin oy potansiyelinin yüksek olduğu Adana, Mersin, Osmaniye, Manisa gibi şehirler de İstanbul ve Ankara'ya oranla çok fazla hane barındırmıyor. MHP kalabalık şehirlerde oy sayısını arttırmadığı sürece işi çok zor gibi. 
TÜRKİYE HANE HALKI SAYISI NE?
Türkiye'de 19 ila 20 milyon aile yani hane bulunmakta. Bu hanelerin Türkiye genelinde ortalama nüfusları 3.8 ila 4 arasında. Hani Türkiye'de gireceğiniz bir hanede 4 kişi bulmanız çok yüksek bir ihtimal. 
Türkiye'de en az nüfusa sahip haneler; Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Eskişehir ve Burdur. Bu şehirlerdeki hanelerin nüfus ortalaması 3 kişinin üstüne çıkamıyor. Türkiye'de en kalabalık hane ortalamaları ise; Van, Siirt, Muş, Hakkari ve Şırnak'ta görülüyor. Bu şehirlerin hane nüfusu ortalaması 6'nın üstünde! 
Türkiye'de en çok hane 3,5 milyondan fazla hane ile İstanbul'a ait. İstanbul'u Ankara ve İzmir 1 milyondan fazla hane ile takip ediyor. Bursa ve Antalya'nın ise 600.000'den fazla. Hane bakımından en fakir şehirler ise; Hakkari, Kilis, Ardahan, Tunceli ve Bayburt olarak gözüküyor. Bu şehirlerden en kalabalığı olan Hakkari'de sadece 34.345 hane bulunuyor!
(İnternethaber)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...