Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Ekim 2016 16:31 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:10

8 Ekim Ehliyet sınavı sonuçları MEB dün açıklandı / Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı?

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklandı? MEB tarafından 8 Ekim'de yapılan ehliyet sınavının sonuçları dün öğle saatlerinde www.meb.gov.tr'de yayınlandı. Adaylar T.C. kimlik numarası ile sonuçlarını sorgulayabiliyor. 8 Ekim ehliyet sınavından geçerli not alan adaylar direksiyon sınavına girecek. İşte tüm merak ettiğiniz konuları haberimizde bulabilirsiniz.

8 Ekim Ehliyet sınavı sonuçları MEB dün açıklandı / Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı?
ehliyet,ehliyet sınavı,ehliyet sınav sonuçları,8 ekim ehliyet sınavı,meb ehliyet sınavı,8 Ekim Ehliyet sınavı sonuçları,ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak,ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı,meb

8 Ekim Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklandı, MEB ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı, ülkemizde belirli zaman aralıklarında çok çeşitli sınavlar yapılır. Türkiye genelinde yapılan sınavlardan biri de ehliyet sınavlarıdır. Ehliyet almak isteyen kişiler sürücü kurslarına yazılarak sınavlara hazırlanırlar. Hazırlandıkları bu sınavlar sonucunda da ehliyet alabilmeleri için sınavlara tabi tutulurlar. Bu ehliyet sınavlarına katılmaları için bazı şartlar vardır. Vatandaşların ehliyet sınavlarına katılabilmeleri için bazı yaşları geçmiş olmaları gerekir. Bu yaş sınırlarını geçen kişiler ehliyet almak için yeterli yaşa ulaşabilirler. Ardından da belirli bir zaman boyunca sınava hazırlanırlar. Yapılan ilk ehliyet sınavı yazılı sınavdır. Bu yazılı sınavda 100 puanlık sorular sorulur. 8 Ekim MEB ehliyet sınav sonuçlarıyla ilgili ayrıntıları buradan öğrenebilirsiniz.

Trafik kuralları, bazı önemli bilgiler, araç bilgileri gibi tanım ve benzeri sorular sorulur. Adayların bu sınavdan gerekli bilgilere ulaşabilmesi ve de başarılı olarak gözükebilmeleri için en az 70 puan almaları gerekir. Bu 70 puan barajını geçemeyen adaylar ikinci kez ve yazılı sınava girmek zorunda kalırlar. Aynı zamanda bu sınavdan daha önce yeteri başarıyı gösteren kişiler hangi seviyede ehliyet almak isterlerse o seviye de olan uygulamalı sınava girmeleri yeterli olur. Ehliyet sınavları içerisinde düzenlenen bu sınavlardan örneğin daha önce motor ehliyeti almış olan kişiler araç ehliyeti almak isterlerse tekrardan yazılı sınava girmelerine gerek kalmayacaktır. Bu kez sadece uygulamalı sınava girmeleri yeterli olur. İşte bu şekilde ehliyet alınır.  Uygulamalı sınav da ise sürüş teknikleri incelenir. Uygulamalı sınava geçiş yapmak isteyen kişilerin yapmaları gereken tek şey bu sınava başvuru yapmak ve de gerekli ücreti ödemektir. Bu ücreti ödedikten sonra artık adaylar uygulamalı sınavlara da giriş yapabilirler.

Uygulamalı sınava giriş yapan adaylar araç kullanımında oldukça dikkatli olmaları gerekir. Uygulamalı sınavı da geçtikten sonra artık adaylara stajyer olarak ehliyet verilir. Bu ehliyet onların iki yıl boyunca yaptıkları hata toplamlarında ellerinden alınabileceğini gösterir. Adaylar trafik kurallarına uymadığında puanlarından belirli düzeyde düşerler. Ona göre  iki yıl içerisinde ehliyetleri yaptıkları hatalara göre ellerinden alınabilir.  Bu konuda kişilerin özverili davranmalı gerekir. Ehliyet sınavı yazılı olan kısmı ekim ayın başında 8 Ekimde yapılmıştı. Ehliyet sınav sonuçları ise halen daha açıklanmamıştır. Ehliyet sınav sonuçları açıklandığında adaylar ÖSYM sonuç açıklama sisteminden öğrenebilirler. Bu nedenle öğrencilerin yapacak oldukları herhangi bir işlem sonucunda ehliyet sınav sonuçları hakkında bilgi alabilirler. Yapılan açıklamalarda 22 Ekim tarihinde sonuçlanması beklenen ehliyet sınav sonuçları henüz belirlenmemiştir. Ancak çok yakın zamanda ehliyet sınav sonuçlarının açıklanması beklenmektedir.

EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

- B ve G ehliyet sınıfları için 18 yaşını bitirmiş olmak.

- A1, A2, F ve H ehliyet sınıfları için 17 yaşını bitirmiş olmak.

- A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H ehliyet sınıfları için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.

- C, D ve E ehliyet sınıfları için 22 yalını doldurmuş olmak.

- Sabıka kaydının olmadığına dair dilekçeyi kurs müdürlüğüne teslim etmek.

- Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

- ‘Sürücü olur’ sağlık raporunu almış olmak.

- Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğrafı Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken hususlar

- Aday sürücü koltuğuna oturmadan önce heyecanını yenmeli ve konstantre içinde olmalıdır.

- Direksiyon sınavına giren aday, kontağı çalıştırmadan önce yapması gerekenler: Koltuk ayarlaması, aynaları ayarlaması, aday manuel vitesli bir arabada sınava girecekse vitesi boşa alması.

- Arabayı çalıştırdıktan sonra adayın yapması gerekenler: Aday kolunu pencere tarafına uzatmamalı, her iki eliyle direksiyona hakim olmalı. Hız sınırlarına göre arabayı kullanmalı (ne çok yavaş, ne çok hızlı). Aday yanındaki hocasıyla ve arkadaki görevlilerle konuşmamalı, soru sorulduğunda gözlerini yoldan ayırmadan cevap vermeli.

- Şerit değiştirmede hızlı hareket etmemeli; ilk önce geçeceği şerite doğru sinyal vermeli ve yan aynalardan o şeriti kontrol etmeli (Görevlilerin en çok dikkat ettiği durum), diğer şerite geçerken direksiyonu hemen çevirmemeli, yavaşça hareket etmeli.

Direksiyon sınavında aday arabanın içinde 30 dakika kalmışsa, sınavı geçmiş demektir. 30 dakikadan önce eğer aday arabadan indirildiyse, sınavı geçersiz olarak görülmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...