Tgrt Haber
30 Eylül 2016 14:32 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13

ABD yeşil ışık yaktı!

Fırat Kalkanı operasyonunu sabote etmek isteyen ABD, Musul konusunda da benzer arayışa girdi. ABD, Şii milislere yeşil ışık yaktı.

ABD yeşil ışık yaktı!
DAEŞ, Musul, ABD, Silah yardımı,

Musul'un IŞİD'den kurtarılması için gündeme gelen operasyon konusunda taraflar rengini belli etmeye başladı. Suriye'deki Fırat Kalkanı operasyonundan rahatsız olan ABD, Musul için Türkiye ve sunni Arapların içinde olmadığı senaryolar üzerinde çalışmaya hız verdi. İran ve güdümündeki Bağdat da, PKK'nın Irak kolu ile bile görüşen ABD gibi Türkiye'ye karşı.

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi ve Bağdat'ın hafta içinde Musul operasyonu için anlaşmasından sonra Erbil'de yoğun diplomatik görüşmeler son iki haftandan bu yana hız kazandı. Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Layen, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Pentagon üst düzey komutanları ile CENTCOM Komutanı General Joseph Votel, Erbil'de KRG Başkanı Mesut Barzani ve askeri yetkililer ile bir araya gelerek Musul Operasyonu'nu için son hazırlıkları değerlendirdikleri öğrenildi. Diğer taraftan Ankara'dan da önümüzdeki hafta içinde hazırlıkların son aşamasına yönelik değerlendirmeler yerinden görmek üzere üst düzey bir heyetin gideceği öğrenildi. ABD'nin bölge için önemli olan Musul operasyonunda Türkiye'yi devre dışı bırakmayı hedeflediği belirtiliyor.

OPERASYON 6 KEZ ERTELENDİ

Geçtiğimiz yılın Kasım ayından buyana 6 kez ertelenen askeri ve istihbarı yetersizlikler nedeniyle ertelenen Musul operasyonu, geçtiğimiz haziranda ise Bağdat ve Erbil'in ortak hareket planı üzerinde anlaşamaması üzerine operasyon başlar başlamaz 17. Gününde durmuştu. ABD'nin Bağdat ve Erbil'e önerisi ise tam bir cehennem senaryosu. ABD ve İranlı yetkililerin son 17 gün içinde Bağdat'daki askeri koordinasyon merkezinde Bağdat'lı askeri yetkililerle yaptığı 11 toplantıda ortaya çıkan askeri tablonun şu şekilde oluşması bekleniyor. Irak Ordusu, KYB ve KDP'den oluşan Peşmerge güçleri, İran'ın olmasını istediği ABD'nin de sıcak baktığı tamamı Şiilerden oluşan 18 ayrı Aşti Şahabi grubunun Musul operasyonun katılması planlanıyor.

(YENİŞAFAK)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...