Tgrt Haber
14 Ağustos 2015 10:17 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:16

Adil Gür, 'Erken seçimde yine aynı sonuç çıkarsa...'

Türkiye'nin önde gelen araştırma şirketi A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Adil Gür, 'Erken seçimde yine aynı sonuç çıkarsa...'
A&G Araştırma, anketçi, anket şirketi, adil gür açıklama,

Adil Gür erken seçimde 7 Haziran'daki gibi bir sonuç çıkması halinde, bu seçimin, yapılacak koalisyon için referandum anlamına geleceğini söyledi.
Adil Gür'ün açıklamaları şu şekild;
TÜRKİYE İÇİN DEĞİL AMA PARTİLER İÇİN DOĞRU KARAR
İki partinin verdiği bu karar ülke için doğru karar değil ama partilerin siyasi geleceği açısından doğru karar. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu zor durumda, terör sarmalının olduğu, pek çok sorunun yaşandığı bu dönemde ve yıllarca süren kutuplaşmanın olduğu bu dönemde AK Parti ile CHP'nin bir araya gelebilmesi, bir hükümet kurabilmesi pek çok sorunun aşılabilmesine vesile olurdu.
MAALİYETİ YENİ BİR SEÇİMDEN FAZLA OLURDU
Ama her iki partinin de tabanlarını dikkate aldığımızda çok doğru bir karar olmazdı. Çünkü bu iki siyasi partilere yıllardır oy veren bi seçmen kitlesi var. Yıllardır da bu önemli seçmen kitlesi inanılmaz derecede kamplaştırıldı ve kutuplaştırıldı. O yüzden böyle kısa sürede bir araya gelinmesini tabana kabul ettirmek çok zordu.
Çok iyi niyetle kurulmuş bir hükümet bile olsa, çok kısa vadede veya orta vadede, eften püften çeşitli gerekçelerle ciddi sorunlarla kaşılaşabilirlerdi.
Bunun da maliyeti bence yapılacak bir seçimin maliyetinden daha fazla olurdu. Henüz net bir seçim kararı çıkmış değil ama sizinle seçimden önce ve seçimden sonra konuştuğumuz gibi ben ilk günden bu yana "Türkiye seçime gidiyor" demiştim.
ERKEN SEÇİM KOALİSYON İÇİN REFERANDUM OLABİLİR
Belki önümüzdeki günlerde bir MHP denemesi olabilir ama orada da kapıların açık olmadığı görülüyor, yani Türkiye son sürat erken seçime gidiyor. Bu bir denemeydi. AK Parti ve CHP liderleirnin birkaç kez görüşmesi, el sıkışması bile çok olumlu bir adım.
Şayet önümüzdeki seçimde tek başına bir iktidar çıkmazsa öyle sanıyorum ki yapılacak seçim bir koalisyon için referandum olacaktır. Şayet önümüzdeki seçimde bir koalisyon ihtimali belirirse parti tabanlarını ikna etmek veya koalisyon görüşmelerini hızla sonlandırmak mümkün olacaktır.
TABLO DEĞİŞEBİLİR AMA AK PARTİ DEĞİŞMELİ
Ben değişebileceğini düşünüyorum. Ama biz araştırmacılar elimizdeki verilere yani düne ve bugüne bakarak konuşuruz. 2-3 ay sonra yapılacak bir sçeimde tablo şu olur demek öyle kolay değil. Muhtemel bir seçimde AK Parti tek başına iktidar olabilir ama AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için çok değişim geçirmesi gerekir. 7 Haziran'daki ekiple, kadroyla, söylemle, seçim yürütme mantığıyla, seçim kampanyası modeliyle bir seçime gidilse oyunda çok büyük bir değişiklik olmaz.
AK PARTİ YENİDEN İKTİDAR OLMAK İSTİYORSA
AK Parti yeniden iktidar olmak istiyorsa AK Parti'yi yenilemeli. AK Parti'nin sadece kendisini yenilemesi yetmiyor, Türkiye için yeni bir hikayesi olması lazım. Ak Parti'nin eskiden olduğu gibi daha özgürlüklerden yana, ulaşım, bilişim ve sağlık alanında olduğu gibi başarılı icraatlarını daha fda başarılı hale sokması ve geniş alanlara yayması lazım ki tek başına rahat bir iktidar çıkarabilsin.
Ama kesinlikle "bu seçimden aynı tablo çıkar, bir iktidar çıkmaz" tezine katılmıyorum. Tek başına bir iktidar çıkabilir ama ucu ucuna mı bir iktidar çıkar, az farkla iktidar kaçar mı şu anda bilemiyorum, bunu önümüzdeki 2-3 aylık sürede iktidara talip olan partilerin performansları belirleyecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...