Tgrt Haber
12 Ağustos 2015 16:49 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:16

AK Parti‘nin oy oranı o ilde yüzde 3 arttı

AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, anketlerde, partisinin başkentte alacağı oy oranının önceki seçime göre 3 puan arttığının görüldüğünü söyledi ve 'AK Parti Ankara'da seçimi 41.4 ile bitirdi. Şu anda 44.5'lerde bulunuyoruz, yukarı doğru da bir eğilim gözüküyor' dedi.

AK Parti‘nin oy oranı o ilde yüzde 3 arttı
ak parti, oy oranı, ankara, anket, erken seçim, koalisyon,

AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, Ankara'da bir restoranda yerel gazetelerin temsilcileriyle bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Hükümetin büyük bir sorumluluk üslenerek Çözüm Süreci'ni başlatıp arkasında durduğunu ifade eden Yamalı, ancak hem HDP, hem de terör örgütünün kendilerine açılan bu temiz sayfayı, bu önemli imkanı değerlendiremediğini söyledi. Yamalı, bundan sonra sürecin HDP ve terör örgütünün alacağı pozisyona bağlı olduğunu belirterek, "Eğer PKK tamamen silahları bırakır, silahsız bir siyasi örgüt haline dönüşürse devlet tekrar adım atmaya başlayacak. Ama silahlar bırakılmadığı zaman devlet buna artık misliyle karşılık verecek" diye konuştu.
Olası erken seçime ilişkin değerlendirmede bulunan Yamalı, seçim çalışmalarının Seçim Koordinasyon Merkezi'nden yürütüldüğünü, tekrar seçim ihtimalini düşünerek bu merkezi aktif halde tuttuklarını bildirdi. Yamalı, "Eğer bir seçim kararı alınırsa hemen ertesi gün çalışmaya başlayacağız. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık. Koalisyon olursa da koalisyon ortağımızı ziyaretlerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Her iki ihtimale de hazırlıklıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Yamalı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sık sık il başkanlarıyla bir araya geldiği bildirdi.

"Bu toplantılarda özellikle öne çıkan bir başlığınız var mı" sorusu üzerine Yamalı, seçimin çok önemli bir çalışma ve ön hazırlık gerektirdiğini belirterek, şunları söyledi: "(Toplantılarda) En fazla yapılan uyarı olası bir erken seçime her an hazır olunması, bu konudaki çalışmaların sürekli gözden geçirilmesi. Bir diğer konu da koalisyon ihtimaline karşı teşkilatların da buna hazırlıklı olması. Seçim sonrası yaptığımız toplantı ve analizlerde genel eğilim, şu anda da halen devam eden eğilim, tekrar bir seçim olması yönünde. Başbakanımız teşkilatın nabzını gayet iyi takip eden bir kişi. İl başkanları toplantısında seçimlerle ilgili konular konuşuluyor. Ayrıca terör konusu ve Çözüm Süreci'yle ilgili atılan adımlar da İl Başkanları toplantısında değerlendiriliyor. Bu konularda bilgilendirme yapılıyor. Doğu ve Güney Doğu'da görev yapan il başkanı arkadaşlarımızın önemli problemleri var. Bu problemlerle ilgili konular da İl Başkanları toplantısının önemli gündemlerinden biri."

-"Oy oranımız artıyor"

Yamalı, olası erken seçimde Ankara'da AK Parti'nin alacağı oya ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, anketlerde, partisinin başkentte alacağı oy oranının önceki seçime göre 3 puan arttığının görüldüğünü bildirdi. Seçimlerden sonra Ankara'da başka partilerden istifa ederek AK Parti'ye katılanlar olduğunu vurgulayan Yamalı, "AK Parti Ankara'da seçimi 41.4 ile bitirdi. Şu anda 44.5'lerde bulunuyoruz, yukarı doğru da bir eğilim gözüküyor" dedi.

Yurt dışı oylarla ilgili soru üzerine Yamalı, başta Almanya olmak üzere bazı ülkelerde Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık sorunu bulunduğunu belirtti. Yamalı, "Bazı ülkelerde vatandaşlarımız oy kullandığı zaman, bir yerde oy kullanabilirsin, yoksa vatandaşlık hakkın tehlikeye girer gibi sorunlar var. Çok sayıda vatandaşımız bu ülkelerdeki baskılardan dolayı oy vermekten kaçınıyor. Dışişlerimiz bir taraftan bu sorunu halletmeye çalışıyor. Bu halledildiği zaman yurt dışında oy kullanma oranın yüzde 60-65'leri bulacağını düşünüyoruz. Özellikle Almanya'da hükümetin bu çifte vatandaşlık konusunda vatandaşlarımıza baskı yapması" diye konuştu.

Koalisyon ihtimali ve AK Parti tabanının koalisyona yaklaşımının sorulması üzerine Yamalı, şunları ifade etti:

"Basında yanlış olduğunu düşündüğümüz bir cümle var, yüzde 41 AK Parti oy aldı, yüzde 25 CHP, yüzde 16 MHP oy aldı, seçme koalisyon istiyor. Halbuki baktığınız zaman hiçbir seçmen koalisyon istemiyor. Bu yanlış okunuyor. Seçimlerden önce hiçbir AK Parti seçmeni koalisyon istemiyor, düşünmüyordu. Yine seçimlerden önce hiçbir CHP'li seçmenin biz AK Parti ile koalisyon yapalım diye düşündüğünü zannetmiyorum. O yüzden seçmen koalisyon istiyor değerlendirmesi bence yanlış. Doğru cümle şöyle olmalı, seçmen koalisyon istiyor değil, seçim sonuçları bir koalisyonu zorunlu kılıyor ve partiler de bunun için çaba harcamalı. Partiler de bu çabayı harcamaya çalışıyor. Fakat şu bilinmeli, burada en fazla fedakarlığı AK Parti yapıyor. Bir tekrar seçim olması durumunda tek parti olarak iktidara gelme olasılığı en fazla olan parti AK Parti. Diğer partilerin böyle bir ihtimali şu anda yok. Dolayısıyla eğer bir koalisyon kurulursa şunu herkesin bilmesi gerekiyor, burada en büyük fedakarlığı AK Parti yapmıştır. Türkiye'deki siyasal yapının başarılı bir koalisyon çıkarma yeteneğinin de olması gerekiyor."

-"Koalisyon başarılı olur"

Yamalı, bir koalisyon kurulursa bunun başarılı olacağına inandığını söyledi. Yamalı, partisinin sorumluluklarının farkında, teşkilatının da buna hazır olduğunu, ancak koalisyon kurulacak diğer partinin iç yapısının sorunlar çıkarabileceğini belirtti.

Yamalı, "Bir koalisyon kurulursa biz elimizden geldiği kadar bu koalisyonun iyi devam etmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Fakat buradaki risk diğer partilerden kaynaklanabilir. Bir koalisyon yaparsak bunun 4 senelik bir dahaki seçime kadar devam edecek bir koalisyon şeklinde yapmayı düşünüyoruz. Kısa süreli erken genel seçime giden bir koalisyon şeklinde düşünmüyoruz" diye konuştu.

Yamalı, AK Parti seçmeninin koalisyon istemediğini ancak olası bir koalisyonu da anlayışla karşılayacağını bildirdi.

-"AK Parti tek başına iktidara gelir"

Mustafa Yamalı, "Olası erken seçimde 7 Haziran'dakine benzer tablonun ortaya çıkması durumunda sonuç ne olur" sorusuna, "7 Haziran'daki tablo çıkarsa 3 günde koalisyon kurulur" karşılığını verdi. "Şimdi neden kurulmuyor" sorusu üzerine de Yamalı, "O dönemde seçmen koalisyon seçeneklerini düşünerek oyunu vermedi. Bu sefer seçmen, bir koalisyonunun olabileceğini, AK Parti-CHP koalisyonun ihtimalinin bile en büyük ihtimaller içinde bulunduğunu düşünerek seçime gidecek. Tekrar bir erken seçime gittiğimizde ben AK Parti'nin tek başına iktidara geleceğini düşünüyorum. Bunu başarabilecek güçteyiz" diye konuştu.

Bir soru üzerine CHP ile koalisyon yapmanın güç olduğuna değinen Yamalı, "Çünkü CHP'nin devlet, terör ve özgürlükler anlayışı, bizim AK Parti döneminde mücadele ettiğimiz bir düşünce. Bu yüzde bir koalisyon kurulursa burada en büyük fedakarlık AK Parti'den gelir" dedi.

MHP'nin koalisyon tutumunu da değerlendiren Yamalı, partisinin CHP ile koalisyon kurması halinde MHP'nin AK Parti politikalarını eleştiremeyeceğini dile getirdi.

Yamalı, CHP ile koalisyon kurulmaması yönünde seçmenden gelen önemli bir uyarı da bulunduğunu, AK Parti seçmeninin önemli bir kısmının CHP ile kurulacak bir koalisyona soğuk baktığını, ancak ortada başka seçenek kalmazsa tabanın CHP koalisyonunu anlayışla karşılayacağını belirtti. Yamalı, koalisyon ortağının da AK Parti tabanının hassasiyetlerine saygı göstermesi zorunluluğunun bulunduğuna dikkati çekti.

Olası eken seçimin tarihine ilişkin soru üzerine Yamalı, AK Parti'nin gelecek seneye sarkacak bir seçimi kesinlikle düşünmediğin belirtti.

Yamalı, şunları kaydetti: "Hatta YSK ile bununla ilgili görüşme de yapıldı. Tekrar bir seçim olursa 'kasımdan da biraz öne alınabilir mi' diye. Çünkü seçim sonraya bırakılırsa 2015 yılı kayıp bir yıl haline geliyor. O kadar ciddi problemler varken Türkiye kesinlikle zayıf, belirsiz bir hükümetle devam edemez. O yüzden düşündüğümüz bir şey değil. Kesinlikle gelecek seneye sarkan bir seçimi şu anda düşünmüyoruz. Aksine daha erken yapılabilir mi, daha güçlü bir hükümet kurulabilir mi diye düşünüyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...