Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Mart 2015 18:24 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:18

Akıllı telefonla hastalık teşhisi

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlatılan yeni uygulama ile doktorlar hastalıkları, akıllı telefonlardan görüntüleyebiliyor.

Akıllı telefonla hastalık teşhisi
akıllı telefon,

Hastalara daha hızlı ve daha iyi hizmet verebilmek için gelişen teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanılıyor. Bu bağlamda son olarak Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde 'tele-radyoloji teknolojisi' kullanıma sunuldu. Eski sistemde doktorlar daha önce radyoloji bölümünde çekilen röntgen, tomografi, anjiyo ve MR gibi radyolojik görüntüleri, hastane bilgisayarlarında Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS) vasıtasıyla inceleyerek yorumluyordu. Bu sistemde, hastane dışında doktorun görüntüyü okuyup, incelemesi mümkün olmuyordu. Kullanmaya başlanılan yeni teknoloji sayesinde doktorlar internete bağlanabilen her yerde tabletten, akıllı telefondan ya da akıllı televizyonlardan hastasına ait radyolojik görüntüleri rahatlıkla görüp yorumlayabiliyor.

 Doktorlar ister evde, ister tatilde, ister seyahatte olsun, isterse dünyanın diğer ucunda olsun hastasına ait her türlü radyolojik görüntüyü görebiliyor. Buna göre de hastasına teşhis koyabiliyor ve tedavi uygulayabiliyor. Yeni uygulama asistan hekimlerin ğitimine de katkı sağlıyor. Asistan hekimlerin de mesai saatleri dışında hocalarının incelemesi gereken gereken radyolojik görüntüler için ertesi günü beklemelerine gerek kalmıyor, anında bilgi alabiliyor.

Yeni uygulama, radyolojik görüntülerin yorumlanması ile teşhis ve tedavi süreçlerine hız kattı, dolayısıyla hasta memnuniyetini artırdı ve eğitime katkı sağladı.

Patoloji sonuçları SMS ile bildiriliyor

Hastanede patoloji laboratuvarlarına verilen tahlillerin tamamlandığı bilgisi de kısa mesajla (SMS) hastaların cep telefonlarına iletiliyor. Patoloji laboratuvarlarından tahlil sonuçları ortalama 5-14 gün arasında alınabiliyor. Hastalar daha önce kendilerine verilen numarayla tahlil sonuçlarını günlük takip etmek zorunda kalmaktaydı. Başlatılan yeni uygulamayla artık hastaların her gün patoloji laboratuvarından sonuçlarını bizzat veya telefondan sormalarına gerek kalmadı. Hastanın patoloji sonucu çıkıp onaylandığında laboratuvardaki görevliler, hastanın verdiği cep telefonu numarasına SMS göndererek sonucun çıktığını ve hastaneye gelip alabileceğini duyurabiliyor. Bu sayede hastalar defalarca sonuç sormadan sonucun çıktığı gün hastaneye gelip sonuçlarını alıp sonuçları doktoruna gösterebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...