Tgrt Haber
06 Aralık 2016 15:49 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Asgari ücrete zam geldi mi, gelecek mi? 2017 asgari ücret talebi ne kadar | 12.12.2016

Doğrudan 6,5 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak. Bu sebepten Asgari ücrete zam bekleyen milyonlarca çalışanın gözü bu toplantılarda. Asgari ücrete zam geldi mi?

Asgari ücrete zam geldi mi, gelecek mi? 2017 asgari ücret talebi ne kadar | 12.12.2016
asgari ücret, asgari ücret zammı belli oldu mu, asgari ücret zammı ne kadar, asgari ücret 2017 zammı, asgari ücrete zam geldi mi,

6,5 milyon asgari ücretli gözünü ücret görüşmelerine dikti. İşçi en az 1.600 Lira talep ediyor, toplantıda işçi ve işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak. Komisyon, aralık ayı içinde dört toplantı yaparak asgari ücreti tespit edecek. Toplantının ardından çıkacak ücret ise merak konusu. Asgari ücret komisyonunda işçi kanadını tek başına Türk-İş temsil ediyor.  Komisyon, 5 hükümet, 5 TİSK ve 5 Türk-İş temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.

SONDAKİKA: ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI YAPILDI

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında yaptı. Türk-İş'in ev sahipliğindeki toplantıda, Türk-İş heyetine Genel eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetine Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık etti. Toplantının başında, Komisyon Başkanı Önder'in önerisi üzerine İstanbul'daki terör saldırısında şehit olanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Önder, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak asgari ücret uygulaması, asgari ücret destekleri ve asgari ücretten yararlananların iş kollarına göre dağılımı konularını içeren bir rapor hazırladıklarını belirterek, bu raporu bugün Komisyona sunacaklarını bildirdi.

'6,5 MİLYON KİŞİDEN DAHA FAZLASINI İLGİLENDİRİYOR'

Türk-İş heyetine başkanlık eden Irgat ise asgari ücret konusunda kamuoyunda çok büyük bir beklentinin olduğunu belirterek, asgari ücretin basında yazıldığı gibi 6,5 milyon çalışanı değil daha fazla kişiyi ilgilendirdiğini söyledi. Asgari ücretin en taban ücret ve aynı zamanda bir sosyal ücret olduğunu vurgulayan Irgat, "Asgari ücretten vergi kesilmesini kabullenemiyoruz. Yıllardır söylüyoruz, bu konuda düzenlemeye ihtiyaç var. Yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle alım gücünün en fazla düştüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu nedenle Komisyonun bunu özellikle görmesi gerekiyor. Umarım beklentilere cevap verecek bir komisyon kararı çıkar." dedi. Konuşmaların ardından, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı basına kapalı yapıldı. Komisyon, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücret kapsamında ilk toplantısını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde ve Bakan Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında 6 Aralık'ta yapmıştı.

SONDAKİKA GELİŞMESİ: MÜEZZİNOĞLU 'TALEP 1800 TL'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, DİSK ziyaretinde asgari ücrete dair açıklamalarda bulunuyor. Müezzinoğlu, ''DİSK asgari ücretin bin 800 TL olmasını istedi. 3 hafta içinde belli olmasını beliyoruz asgari ücretin. Arzu edileni yapabilmek farklı bir şey.'' dedi.

Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI BELLİ OLDU MU?

Henüz asgari ücret zammı belli olmadı, görüşmelerin sonunda bu açıklama yapılacak. Açıklama yapıldığı an sizlere bu bilgiyi vereceğiz. Asgari ücret ile ilgili son gelişmeler aşağıda...

Asgari ücrete zam geldi mi, gelecek mi? 2017 asgari ücret talebi ne kadar | 12.12.2016

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, asgari ücret tartışmalarına ilişkin "İstemenin bir sonu yok ama ekonominin realitelerini de unutmamak lazım" demişti.

Zeybekci, sendikaların 1.600 lira olarak istemesiyle ilgili soruya şöyle yanıt vermişti: 

"Sendikalarımız tabii bunu talep edebilir. Bunda bir mahsur da yok, istemenin bir sonu yok ama ekonominin realitelerini de unutmamak lazım" diyen Zeybekci, şu ifadeleri kullandı:

"Bir taraftan zeytini silkelerken dikkat etmek lazım, dalını budağını kırmamak lazım ki seneye zeytin verebilsin, alanı da korumak lazım. O anlamda şimdi Türk ekonomisi olarak bizim Türkiye olarak dikkat etmemiz gereken şey şu. Milli gelirine oranla dünyada en yüksek asgari ücret olan bir ülkedeyiz. Bundan şikayet etmek için söylemiyorum ama buna da dikkat etmemiz lazım. İstemenin sonu yok."
 

Masada işverenleri temsil eden TİSK,: Patron sıfır zam istiyor...

TİSK’in hazırladığı çalışma raporunda asgari ücret ve işgücü maliyetlerine ayrı bir bölüm ayrıldı. 2016 yılında asgari ücretin yüzde 30 artırıldığı belirtilen bu bölümde, artış oranının çalışma barışını ve toplumsal iş sözleşmesi düzenini de olumsuz etkilediği vurgulandı. 

"Tüketici enflasyonu yüzde 8.8, üretici enflasyonu yüzde 5.7 iken, yüzde 30 artırılan asgari ücret işletmeleri sarstı. 

Maliyetlerdeki genel yükseliş ve karlılıktaki azalış dikkate alınarak 2017 yılında asgari ücret artışı yapılmamalıdır. Hesaplamalarda TÜİK verilerine itibar edilmelidir."

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin çalışanlara verilecek en düşük ücreti ifade ettiğine dikkat çekti ve ekledi: "Rakamı yüksek bulanlar, bu parayla geçinsin"

Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon çalışanın asgari ücret alarak geçimini sağladığını belirten Atalay, şunları söyledi:

"TÜİK'in geçen yıl komisyona sunduğu bir işçinin net yaşam maliyeti net 1.600 liraydı. Biz devletin kurumunun ortaya koyduğu bu rakama razıyız. Ülkenin, ekonominin, işverenin durumunu biliyoruz ama işçinin halini daha iyi biliyoruz. Bu nedenle talep ettiğimiz net 1.600 lira makul bir rakamdır. Üzülerek görüyoruz ki bunu bile yüksek bulanlar var. Biz onları bir ay bu parayla geçinmeye davet ediyoruz."

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda temsil edilmeyen, ancak yıllardır asgari ücretin tespit sürecinde kapsamlı görüşler açıklayan ve kampanyalar düzenleyen DİSK 2.000 TL talep ediyor.

Ve taleplerini şöyle sıralıyor


Asgari ücrete zam geldi mi, gelecek mi? 2017 asgari ücret talebi ne kadar | 12.12.2016

Hak-İş: "Asgari ücret gibi milyonlarca çalışanı ilgilendiren böyle önemli bir konuda istişare edilmiyor"

Hak-İş ise 2017 yılı asgari ücreti konusunda bir görüş açıklamadı.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı  Mustafa Toruntay da asgari ücretin çalışanların huzur ve refah içerisinde yaşayacağı bir seviyeye çıkarılmasının önemli olduğunu söylüyor. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu, tek bir konfederasyonun tüm işçileri temsil ettiği yapısı nedeniyle eleştiren Toruntay, komisyonun tüm işçi konfederasyonlarını içeren bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurguluyor. 

Komisyonda işçileri temsil edecek olan Türk-İş'in toplantıdan önce Hak-İş ve DİSK ile istişarede bulunmasının gerekliliğine değinen Toruntay, "1 Mayıs'tan önce, '1 Mayıs'ı nerede kutlayalım' diye görüş alışverişinde bulunuluyor ama asgari ücret gibi milyonlarca çalışanı ilgilendiren böyle önemli bir konuda istişare edilmiyor. Komisyonda işçileri temsil edenler, Hak-İş ve DİSK ile istişare edebilseydi, masaya elleri daha güçlü oturabilirdi" diyor.

Asgari ücrete zam geldi mi, gelecek mi? 2017 asgari ücret talebi ne kadar | 12.12.2016

Mevcut asgari ücret net 1.300 lira

Asgari ücret, halen bekâr bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 300 lira 99 kuruş. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...