Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Kasım 2017 15:18 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Dünyada ilk defa kafa nakli yapıldı! | Kafa Nakli Başarıyla Gerçekleştirildi!

Tıp dünyasında devrim niteliğinde olan kafa nakli başarılı bir biçimde gerçekleştirildi. Dünyada bir ilk olan kafa nakli, uzun süredir konusunda çalışan İtalyan Profesör Sergio Canavero tarafından yapıldı. Dünyanın da yakından takip ettiği ameliyat 18 saat sürdü.

Dünyada ilk defa kafa nakli yapıldı! | Kafa Nakli Başarıyla Gerçekleştirildi!
kafa nakli,dünyada ilk kafa nakli,kafa nakli yapıldı,ilk kafa nakli,ameliyat,beyin,kafa,nakil,organ nakli,doktor,opersyon,sergio canavero,profesör canavero

İtalyan cerrah Prof. Dr. Sergio Canaver canlı bir beden üzerinde kafa nakli yapabileceğini açıklayarak dünyanın ilk kafa nakli yapmak isteyen doktoru olarak adını duyurmuştu. Tıp dünyasında devrim niteliğinde olan kafa nakli başarılı biçimde bir ceset üzerinde gerçekleştirildi. Dünyanın da yakından takip ettiği ameliyat 18 saat sürdü. Çin’de yapılan operasyon sonrasında kafa naklinin başarılı bir biçimde gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Canavero, “Beyin ölümü gerçekleşmiş insanlar kullanılarak beyin nakli yapılması artık kaçınılmaz” dedi.

Dünyada ilk defa kafa nakli yapıldı! | Kafa Nakli Başarıyla Gerçekleştirildi!

KAFA NAKLİ AMELİYATI NASIL YAPILIYOR?

Öncelikle ölen yeni bir insanın vücudu ve naklin gerçekleştirileceği kişinin kafası, beyin hücrelerinin ölmemesi için soğutulacak. Ardından alıcı ve vericinin boyunları kısmi olarak kesilecek. Sonrasında ölen kişinin omuriliği dikkatli bir şekilde kesilecek ve gönüllünün vücuduna yerleştirilecek. Polietilin glikol maddesi kullanılarak, omuriliğin vücuda tam olarak oturması sağlanacak. Son aşamada ise tüm damarlar ile sinirler vücuda bağlanacak. Daha sonra nakil yapılan kişi, 3-4 hafta yapay koma halinde tutularak, omuriliğin vücuda iyice yerleşmesi sağlanacak.

KADAVRANIN ARDINDAN SIRA CANLI DONÖRDE…


Operasyonu Çinli doktor Xiaoping Ren’in yönettiğini söyleyen Canavero, “Kadavralar üzerinde ilk transplant gerçekleşti. Bundan sonraki adımda beyin ölümü gerçekleşmiş donörler arasında kafa nakli gerçekleşecek” dedi.
2015’te bu fikri ortaya atan Canavero, “Herkes bunun imkansız olduğunu söylemişti ama operasyon başarılı oldu” ifadesini kullandı.

Dünyada ilk defa kafa nakli yapıldı! | Kafa Nakli Başarıyla Gerçekleştirildi!

 

CANSIZ NAKİL DENEMESİ

Profesör Canavero, Çin’de yaptığı operasyon sonrasında umutlu konuştu. Daily Mail’in haberine göre; cansız beden üzerinde yaptığı nakilde omurga, sinirler ve damarların başarıyla bağlandığını belirten Canavero’nun önderliğindeki ekibin çalışmalarının birkaç gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Profesör Canavero bu inanılmaz planını ilk kez 2015 yılında kamuoyuyla paylaşmıştı. Tartışma oluşturan plan için gönüllü arayan Canavero'nun yapacağı ameliyat 2 yıldır gündemde.

Ağır engelli Rus bilgisayar bilimcisi Valery Spiridonov başlangıçta dünyanın ilk canlı kafa nakli için gönüllü olmuştu. 31 yaşındaki adamın kafası beyin ölümü gerçekleşmiş sağlıklı bir vücuda geçirilecekti.

Yaklaşık iki yıldır devam eden hazırlık sürecinin son safhasında Valery, prosedür sürecinden ayrılmak istediğini dile getirdi. Gerekçesi ise doktor Canavero’nun tekrar yürüyebileceğinin, normal bir hayata sahip olacağının ve hatta hayatta kalmasının bile garantisinin olmadığını söylemesiydi.

Dünyada ilk defa kafa nakli yapıldı! | Kafa Nakli Başarıyla Gerçekleştirildi!

HASTANIN TAVRI ELEŞTİRİLDİ

Spiridonov, "İtalyan doktora güvenemeyeceğim göz önüne alındığında, sağlığımı kendi elime almak zorundayım. Çelik bir implantla omurgamı düz tutabileceğim oldukça başarılı olan bir yöntem var.” açıklamasında bulundu. Rus hastanın bu tavrı, bilim camiasında fazlasıyla eleştrildi.

ÇİNLİ GÖNÜLLÜ BULUNDU 

Sergio Canavero ise yeni bir gönüllü hasta arayışını Çin’de sonlandırdı. Harbin Tıp Üniversitesi’nden bir meslektaşı ile birlikte, Çinli bir gönüllü bulduklarını açıkladı. Bazı bilim otoriteleri tarafından eleştirilen operasyona Canavero’nun güveni tam ve kendisi hala iyimser. Hatta kendisi tıptaki ilerlemenin çok hızlı olduğunu, bundan birkaç ay önce gerçekleştirilmesinin imkansız olduğu şeyleri şimdi yapabildiklerini dile getirdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...