Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 May 2016 11:29 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13

Erdoğan o ismi özellikle istedi

65. Hükümet'in Bakanlar Kurulu dün açıklandı. Listeyle ilgili çok çarpıcı detay ise bugün ortaya çıktı.

Erdoğan o ismi özellikle istedi
erdoğan,

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan bugün köşesinde yeni kabinenin seçilmesiyle ilgili ayrıntıları köşesine taşıdı. 
Çevikcan, kabine belirlenirken bir ismin seçilmesinde Erdoğan'ın etkili olduğunu aktardı.
İşte o yazı:
Meclis’te hükümet programının açıklanmasını beklerken, Yargıtay’ın, MHP’de muhaliflerin talep ettiği tüzük kurultayının yapılması konusundaki onama kararı geldi.
Birçok gelişmeyi domino taşı hızıyla etkileyecek bu kararın yankıları sürerken, MHP lideri Devlet Bahçeli “hodri meydan” hamlesini yaptı ve seçimli olağanüstü kongre kararını açıkladı.
Yeni kabineye fokuslanalım...
 MKYK listesinde radikal  bir değişikliğe tanık olmuştuk. Kabine konusunda da tahminlerin ötesinde bir revizyon gördük.

Lütfü Elvan ve Mehmet Şimşek
 
Bir yönüyle birlik ve beraberliği esas alan, diğer yönüyle beklentileri karşılayan ve nihayet istikrar ve kalkınma bağlamında gerçekçi bir yaklaşımla oluşturulmuş bir kabine.
 
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yakın iki başbakan yardımcısından biri olan Mehmet Şimşek’in tahminler aksini söylese de koltuğunu koruması, Lütfü Elvan’ın ise Kalkınma Bakanı olarak kabinede yer alması bu yaklaşımın en kritik kanıtları.
 
Şimşek’in piyasaların beklentisine uygun olarak kabinede kalması, Elvan’ın “Davutoğlu’nun izleri silinecek” spekülasyonuna karşın hükümette yer alması iyi bir siyaset okuması gerektiriyor. Özellikle Elvan’ın 65. hükümette yer alması konusundaki kararın Erdoğan’a ait olduğu, bu kararın önceki gece Beştepe’de yapılan zirvede alındığı belirtiliyor.
 
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakınlığıyla da tanınan, adı Kayseri’yle bütünleşmiş olan Mehmet Özhaseki’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirilmesi de dikkat çekici.
 
Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, Bursa, Denizli, Eskişehir, Kocaeli, Sivas, Giresun, Gaziantep, Ordu, Kahramanmaraş, Yozgat, Düzce, Trabzon, Kayseri, Samsun, Şanlıurfa, Malatya, Karaman, Bayburt, Afyon, Erzurum ve Kars’tan isimler yeni kabinede.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel başkanlığı döneminde Ak Parti’ye dahil ettiği isimlerden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile MHP’den kopan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş yerlerini korudu.
 
Kabineye yeni giren 9 isimden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Özhaseki, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ilk kez bakanlık yapacaklar.
 

“On parmağında on marifet” diye nitelenen genç bakan Fatma Betül Kaya’nın Aile Bakanlığı’ndaki mesaisini yakından izleyeceğiz.

Kuşkusuz 65. hükümetin şeması Yıldırım’ın tercihleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “son sözü” ile şekillendi.
 Önceki gece bir araya gelen Cumhurbaşkanı ile Başbakan listeye son şeklini verdi.
Yeni hükümet üyeleri açıklandıktan sonra “denge kabinesi” ya da “tutkal kabine” gibi nitelemeler gün boyu konuşuldu.
 Ben Yıldırım kabinesine “yeni dönemin gerektirdiği Ak Parti koalisyonu” diyorum.
Ak Parti 2. Olağanüstü Kongresi’yle başlayan yeni aşama hesap edilerek oluşturulmuş bir kabine.
Yeni anayasa, sistem değişikliği, olası bir erken seçim için, uyumlu hükümet, güçlü parti vizyonuyla hazırlanmış bir hükümet listesi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...