Tgrt Haber
25 Haziran 2015 16:16 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

İl İl İftar Saati - Vakitleri (İSTANBUL İFTAR VAKTİ 26 Haziran burada)

İstanbul için iftar saati vakti ne zaman il il iftar vakitlerine buradan ulaşabilirsiniz. İşte iftar vakitleri, saati ile ilgili detaylı bilgiler haberimizde...

İl İl İftar Saati - Vakitleri  (İSTANBUL İFTAR VAKTİ 26 Haziran burada)
il il iftar vakitleri, istanbul iftar vakti, iftar saatleri, ezan saati, sahur vakti,

İstanbul için iftar saati vakti ne zaman il il iftar vakitlerine buradan ulaşabilirsiniz. İşte iftar vakitleri, saati ile ilgili detaylı bilgiler...İstanbul için iftar vakti ne zaman, il il iftar vakitlerine buradan ulaşabilirsiniz. İftar saat kaçta? İstanbul iftar saati ne zaman? Sahura ne kadar var? İstanbul sahur saatleri ve ezan saatleri. İstanbul iftar vakti. İftara kaç saat var? Ezan saatleri, sahur saatleri ve iftar saatleri bu haberde. Rahmet ve bereket ayı Ramazan bugün itibariyle başladı. İlk teravih namazı dün gece kılındı, ilk sahur yemeği de imsaktan önce yenildi. 

İSTANBUL İFTAR SAATİ

İFTAR SAATLERİ - İFTAR VAKİTLERİ 
TÜRKİYE'DE EN UZUN VE EN KISA ORUÇ TUTACAK İLLER

Türkiye'de en uzun orucu Ramazan ayının ilk gününde 17 saat 37 dakika ile ülkenin en kuzeyindeki il olan Sinop'ta yaşayan vatandaşlar tutacak. En kısa oruç ise 16 saat 38 dakika ile en güneydeki şehir Hatay'da tutulacak. Ramazan'ın ilk iftarı ise Hakkari'de yapılacak. Günlerin giderek kısalması nedeniyle son oruç ilkinden yaklaşık yarım saat daha kısa olacak.

Fakir veya fakir vekili, zekât malı kendi mülkü olduktan sonra onu zekât verilmesi caiz olmayan yerlere, mesela kurumlara da verebilir.

Sual: Bir yazar, (Kurumlara zekât verilmez, vekâleten de verilmez. Zekâtı alan şahıs, zekâtı kurumlara verirse, o zekât sahih olmaz) diyor. Bu, yanlış değil mi?

CEVAP: Evet, vekaleten diyerek de olsa kuruma zekât verilmez, fakat teslim alan şahıs, fakir ise veya fakir vekili ise, ona zekât vermenin hiç mahzuru olmaz. Kurumlara ancak bu yolla zekât verilebilir. Zekât veren kimse, kuruma değil, fakire zekât veriyor. Fakir, bunu dilediği gibi harcar, dilediği yere bağışlayabilir. Kuruma da verse zekât sahih olur. Günah olan bir yere vermişse fakir sorumlu olur, ama zekât yine verilmiş olur. Fakirin harcayacağı yer, zekât vereni ilgilendirmez. Salih fakirlere vermek elbette daha iyidir. Salih fakir de, aldığı zekâtı hayır kurumlarına verirse bunun hiç mahzuru olmaz. Kendisine de sevap olur.

Aişe “radıyallahü anha” buyurdu ki: (Resulullah “sallallahü aleyhi ve sellem” odama geldi. Çömlekte et kaynıyordu. Ekmekle evde bulunan bir şey ikram ettim. (Et piştiğini gördüm) buyurdu. Hizmetçimiz Berire’ye sadaka verilen et idi. (Siz sadaka [zekât] yemediğiniz için, bundan vermedim) dedim. (Bu et Berire için sadakadır. Onun bize verdiği ise hediye olur) buyurdu). Fakir aldığı zekatı, zengine de verebilir. Verdiği hediye olur. Zenginin bunu alması helâl olur. Çünkü fakir kendi mülkünden vermiştir. (Eşiat-ül lemeat)

Görüldüğü gibi, Peygamber efendimizin zekât, sadaka alması caiz değil iken, fakir kendi malını verince caiz oluyor. Fakir veya fakir vekili, zekât malı kendi mülkü olduktan sonra onu zekât verilmesi caiz olmayan yerlere, mesela zenginlere, kendi ana babasına veya kurumlara da verebilir. (Sen verilen zekâtı her yere harcayamazsın) demek çok yanlış olur. Bilmeden yanlış fetva verenlere meleklerin lânet ettiği, hadis-i şerifle bildirilmektedir.

GÜRÜLTÜLÜ ORTAMDA

Sual: Namaz kılarken, gürültüden dolayı okuduğunu işitemeyenin, kendi işitecek kadar yüksek sesle mi okuması lazımdır?

CEVAP: Ölçü; sağlam insana ve gürültüsüz ortama göredir. Gürültüsüz ortamda duyulacak kadar bir sesle okunursa gürültüden dolayı duymamış da olsa, yine sahihtir. Kulağı ağır işiten de böyledir. Kendi sesini duyması için yüksek sesle okuması gerekmez. 

İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:

Namazda kıraatin en aşağı hududu, kendi işitecek kadar olmasıdır. Eğer ortada sağırlık veya gürültü gibi bir mâni bulunursa hükmen işitmiş sayılır. (Redd-ül-muhtar)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...