Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 May 2015 16:42 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

İstifa eden işçiye tazminat müjdesi! Emsal karar çıktı

İşverenin zoruyla istifa dilekçesi imzalayan işçiye, yargıdan tazminat müjdesi geldi. Emsal karar, işçilerin yüzünü güldürdü.

İstifa eden işçiye tazminat müjdesi! Emsal karar çıktı
işçi tazminat, istifa, tazminat,

Dava konusu olay, Osmaniye'de yaşandı. 3 yıl süreyle çalıştığı işyerinde istifa dilekçesi imzalayan işçi, kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, fazla mesai parasını tahsil edemedi. Kadirli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde alacak davası açan işçi, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini, baskı ile belge ve ibraname alındığını iddia etti. Davacı işçi, istifa dilekçesinin imzalattırılan evraklardan olduğunu, matbu evrak şeklinde düzenlendiğini, üzerinde de tarih bulunmadığını, tüm kanuni ve akdi hakların ödendiği beyan edilmişse de hangi alacak için ne kadar miktar ödeme yapıldığına dair evrak sunulmadığını, dava konusu alacaklar yönünden hiçbir ödeme yapılmadığını beyan etti. Davalı işveren ise işçinin kendi isteğiyle ayrıldığını ve bin 820 liralık ödeme yaptığını savundu. Mahkeme, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücretini reddetti.
FAZLA MESAİ DE ALACAK
İşçinin kararı temyiz etmesi üzerine, konu Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi'ne intikal etti. Yargıtay, yerel mahkemenin ihbar tazminatı ve fazla çalışma alacağını geri çevirmesinin yasaya aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, davanın tanıklarının ifadelerine yer veren Yargıtay, 3 yıl çalışıp tazminat hakkı kazanan kişinin kendi isteğiyle istifa etmesinin hayatın olağan akışına ters olduğuna dikkat çekti. İş sözleşmesindeki 60 saatlik çalışmanın kanuni sınırın üzerinde olduğuna da değinilen kararda, "Haftalık çalışma saati 45'tir. Mahkeme, bir bilirkişi incelemesi yaptırarak 45 saati aşan çalışma alacağını hesaplatmalı ve ona göre karar vermeli" denildi.
BOŞ KAĞIDA İMZA ATMAYIN
Bazı işverenler tazminat ödememek için işçilerine boş kağıt ya da üzerinde tarih olmayan istifa dilekçesi imzalatmaya çalışıyor. Yargıdan bu konuda işçi lehine karar çıktı ama uzmanlar yine de çalışanları "Bu kağıtları imzalamayın" diye uyarıyor. Uzmanlar ayrıca, alacaklar ödenmeden bu konuda kağıt imzalatma yoluna da gidildiğini belirterek, şu uyarıyı yapıyor: "Tüm alacaklarınız cebinize girmeden, almış gibi imza atmayın."(Haber7)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...