Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Temmuz 2015 13:36 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

Kayısı üreticisi sezonu mutlu bitirdi

Türkiye'de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde, kayısı üreticisi sezonu mutlu kapattı.

Kayısı üreticisi sezonu mutlu bitirdi
kayısı üreticisi, sezon,

İlk hasadı nisan ayının ortalarında başlayan ve kilosu 20 TL’den satılmaya başlanan, daha sonra ise kilosu 1,50 ila 7 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan kayısının 3 ay süren hasat boyunca fiyatı 1,50 TL’nin altına düşmedi. Bu yıl iç ve dış piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısının artık dünyada da bir marka haline geldiğini söyledi.
İHRACAT 50 BİN TONA ULAŞTI
2014 yılında üretilen 80 bin ton kayısının 25 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Acar, "Bu yıl ise 56 bin dönüm araziden 130 bin ton kayısı rekoltesi elde edilirken, 50 bin ton da ihracat gerçekleştirildi. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi" dedi.
Mut kayısısının altın yılını yaşadığını söyleyen Acar şöyle devam etti:
"Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını fazlasıyla alıyor. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 20 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 20 ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 10 liradan alıcı buldu. İlçede ağırlıklı olarak, Al kayısı, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Mogador, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta. Çiftçilerimiz de en kaliteli kayısı üretmenin karşılığını fazlasıyla alıyor."
İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLIYOR
Mut’ta kayısı sektörünün işsizlere iş alanı sağladığını da vurgulayan Acar, "Nisan ayı ortalarında hasadı başlayıp Haziran sonu biten hasattan sonra bahçelerin budanması, gübrelenmesi, ilaçlanması, yabani ot ile mücadelesi başlar ve kayısı sezonuna kadar devam eder. Buda yaklaşık ilçenin yüzde 60’ının kayısı işiyle uğraştığının göstergesidir. Çoğunluğu kadınlardan oluşan bahçede kayısı toplama, halde ambalajlama olmak üzere 10 bin kişi, kayısı işçiliğinde ekmeğini çıkarıyor. Burada herkes kendine düşen payı alıyor. İşçisi, çiftçisi, tüccarı ve komisyoncusu payını alıyor. Kayısıcılık Mut’un artık değişmez bir sektörüdür. Önemli bir gelir kaynağıdır. Türkiye ekonomisine gelir getiren bir gelir kaynağıdır. Biz kayısımızın lezzetiyle, tadıyla, doğal görüntüsüyle son derece mutluyuz. Kaliteli ürünlerimizle gurur duyuyoruz. Mut kayısısının Türkiye ve dünya genelinde tanınmış olması ve aranır hale gelmiş olması bizi mutlu ediyor" diye konuştu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...