Tgrt Haber
26 Haziran 2015 22:16 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

LYS sınav sonuçları 2015 ne zaman açıklanacak, detaylar burada

LYS 2015 sınav sonuçları için öğrenciler heyecanla bekliyor. LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Akıllarda sadece bu soru var, ÖSYM LYS sınav sonuçları hakkında henüz bir açıklama yapmadı. LYS sınav sonuçları hakkında detaylar haberimizde.

LYS sınav sonuçları 2015 ne zaman açıklanacak, detaylar burada
lys sonuçları, 2015, 2015 lys, lys sonucu, 2015 lys,

LYS 2015 sınav sonuçları için öğrenciler heyecanla bekliyor. LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Akıllarda sadece bu soru var, ÖSYM LYS sınav sonuçları hakkında henüz bir açıklama yapmadı. LYS sınav sonuçları hakkında detaylar haberimizde. 2015 LYS sınav sonuçları için öğrenciler için heyecanlı bekleyiş sürüyor. PEki LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM LYS sınav sonuçları hakkında henüz bir açıklama yapmadı. LYS sınav sonuçları hakkında tüm detaylar haberimizde...

Lisans Yerleştirme Sınavı'na giren öğrenciler merakla açıklanacak sonuçları bekliyor. Öğrenciler sosyal medya hesapları üzerinden ÖSYM'yi tweet yağmuruna tutuyor. Ancak ÖSYM'den LYS sınav sonuçları hakkında bir açıklama yapılmadı.

ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavlarından (LYS) fen bilimleri (2015-LYS-2) ile edebiyat-coğrafya (2015-LYS-3) sınav sorularının yüzde 20'sini internet sitesinden paylaştı. LYS-2 ve LYS-3 sınavlarının tüm soruları da ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'nden 10 gün süreyle sadece sınavlara başvuran adayların erişimine açıldı.

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, LYS sonuçlarının ne zaman açıklanacağına ilişkin sorulara yanıt verdi. ÖSYM Başkanı Demir açıklamasında, "Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Ama makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız" dedi.

13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen LYS'nin ardından sınavda ter döken adaylar LYS sonuçlarının yanı sıra LYS sorularının açıklanmasını da merakla bekliyordu. Adayların LYS soruları için fazla bir süre beklemesine gerek kalmadı. LYS soruları sınavların gerçekleştirilmesinin ardından bir süre sonra açıklandı. ÖSYM tarafından açıklanan LYS soruları Aday İşlemleri Sistemi'nden adayların erişimine açıldı. Soruların yayınlanmasının ardından adaylar sınav sonuçları hakkında fikir sahibi olma fırsatı bulmuş oldular. Öte yandan 21 Haziran'da yapılan LYS soruları ve cevaplarının yüzde 20'si aynı gün içerisinde saat 16.00'da yayımlandı.

Üniversite yolundaki son viraj olan 2015 Lisans Yerleştirme Sınavları tamamlandı. LYS maratonunda yaklaşık 953 bin 280 aday ter döktü. Son oturum olan LYS-3 (edebiyat-coğrafya) de dün yapıldı. Sırada LYS sınav sonuçlar açıklanması ve tercih dönemi var. Sonuçların 26 Haziran-1 Temmuz arasında açıklanması bekleniyor. Öte yandan bu yıl ki üniversite kayıtları da daha erken bir tarihte alınmaya başlanacak. YÖK, üniversitelere kayıt ve ek yerleştirme başvuru tarihlerinde değişiklik yaptı. Eylül ayında başlayan kayıt tarihleri bu yıl 3-7 Ağustos 2015 olarak belirlendi. Ekim ayında alınan ek yerleştirme başvuru tarihleri de 17-21 Ağustos 2015 tarihlerine çekildi. Ek yerleştirme kayıt tarihleri ise 31 Ağustos 2015 ile 04 Eylül 2015'te yapılacak. Online ortamda e- kayıt yapmak isteyen adaylar ise 28 Temmuz- 5 Ağustos arasında işlemlerini gerçekleştirebilecek.

LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-1, LYS-5, LYS-4, LYS-3 ve LYS-2 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. LYS Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır.

2010 yılı itibariyle ÖSYM iki aşamalı sınav sistemi geçmiştir. Bu sınavların adları YGS ve LYS'dir. Bu sınavlardan YGS sınavı, LYS sınavından daha önce uygulanır çünkü bu sınav LYS sınavına girişi sağlayan bir baraj sınavıdır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den, hesaplanmasını istedikleri puan türlerine uygun olan sınav veya sınavlara katılabilirler. (ÖSYM 2 LYS'ye katılımı önermektedir.) YGS, ağırlıklı olarak müfredatın ortak bölümünü kullanırken; LYS, ağırlıklı olarak müfredatın alan bölümünü kullanır.

İnternet ortamı

ÖSYM adayları ile arasındaki mesafeyi azaltmak için birçok işlemi internet ortamında yapılabilir konuma getirmiştir.

Bu işlemler şunlardır:

1- Sınava giriş ve sonuç belgeleri
2- Sınav başvuru işlemleri
3- Şifre değişiklik ve kayıp işlemleri
4- ÖSYM'nin yayınladığı klavuz ve yönergeler
5- Sınav sonucuna itiraz işlemleri
6- Cevap kağıtları

Hatalı sorular

ÖSYM hatalı soru tespiti haline şu açıklamayı yaparak yanlış sorunun bütün adayların sonucuna doğru olarak yansıtılmasını sağlamaktadır: Cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.

Puanlama

Puanlama sistemi olarak ÖSYM 4 adet puanlama türü belirlemiştir. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarıdır. Üniversiteler ilgili bölüme kendi kararları ile puan türlerinden birini atayarak öğrenci seçimi yaparlar. Sayısal puanı için temel alanlar matematik ve fendir. Eşit ağırlık puanı için temel alanlar matematik ve sözel bilimlerdir. Sözel puanı için temel alan sözel bilimlerdir. Yabancı dil puanı için temel alan yabancı dildir. Alan içi tercihlerde ana puan 0.15 katsayısı ile çarpılırken, alan dışı tercihler için bu katsayı 0.12' dir. Ancak YÖK tarafından yeni alınan bir kararla birlikte 2012 yılındaki sınavlarda bu uygulamaya yer verilmeyeceği belirtilmiştir.

Yerleştirme

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adayların yerleştirme hakları bulunmaktadır. Adaylar YGS veya LYS puan türlerine göre ilgili bölüm/bölümleri tercih edebilirler. Bunun yanı sıra bu puanlardan bağımsız olarak Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alımı yapan üniversiteler de mevcuttur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...