Tgrt Haber
25 May 2016 10:48 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:50

Necip Fazıl Kısakürek'in 33. ölüm yıl dönümü, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı şiirleri sözleri

Bugün Necip Fazıl Kısakürek'in 33. ölüm yıl dönümü. Bu sebepten Necip Fazıl Kısakürek'in hayatını, şiiri ve sözlerini sizler için derledik. Necip Fazıl Kısakürek'in 33. ölüm yıl dönümü, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı, kısaca hayatı ve Necip Fazıl Kısakürek şiirleri sözleri...

Necip Fazıl Kısakürek'in 33. ölüm yıl dönümü, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı şiirleri sözleri
necip fazıl kısakürek sözleri, necip fazıl kısakürek şiirleri, necip fazıl kısakürek hayatı, necip fazıl kısakürek kısaca hayatı, necip fazıl kısakürek eserleri, Necip Fazıl Kısakürek&tt2;in şiirleri, Necip Fazıl şiirleri, Necip Fazıl&tt2;ın hayatı,

Bugün Necip Fazıl Kısakürek'in 33. ölüm yıl dönümü. Bu sebepten Necip Fazıl Kısakürek'in hayatını, şiiri ve sözlerini sizler için derledik. Necip Fazıl Kısakürek'in 33. ölüm yıl dönümü, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı, kısaca hayatı ve Necip Fazıl Kısakürek şiirleri sözleri...  79 yaşında vefat eden Üstad Necip Fazıl, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ve düşünce hayatının çok yönlü, çok özel, yaşamı ve eserleriyle derin izler bırakan simalardan biridir. İşte Usta Şair Necip Fazıl'ın hayat hikayesi.. 

Necip Fazıl KISAKÜREK: (26 Mayıs 1905 İstanbul-25 Mayıs 1983)

Kahramanmaraşlı bir aileden gelen Necip Fazıl'ın çocukluğu, emekli mahkeme reisi büyük babasının İstanbul Çemberlitaş'taki konağında geçti.İlk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejleri ile Bahriye Mektebi'nde tamamladı. Lisedeki hocaları arasında Yahya Kemal de vardı. İstanbul edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten sonra gönderildiği Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde okudu. Türkiye'ye döndüğü 1928 yılından sonra çeşitli işlerde çalıştı. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde hocalık yaptı(1939-43). Edebiyat dünyasına 17 yaşında girdi ve ilk şiirleri 1922'de Yeni Mecmu'da yayımlandı. Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendisinden söz ettirdi. 1934 yılında Abdülhakim Arvasi'yi tanıdıktan sonra fikir hayatında görülen büyük  değişme, yazı ve şiirlerinede yansıdı. 1943'te yayımladığı Büyük Doğu ise, 14 Haziran 1978 tarihine kadar haftalık, aylık ve günlük olarak aralıklarla çıktı.

BAZI ESERLERİ- Şiir: Örümcek Ağı (1925), Kaldırımlar (1928), Çile (1962), Şiirlerim (1969); Oyun: Tohum (1935), Bir Adam Yaratmak (1938), Para (1942), Reis Bey (1964), Ahşap Konak(1964); Hikaye: Bir Kaç Hikaye Bir Kaç Tahlil (1933), Ruh Burkuntusundan Hikayeler(1965), Hikayelerim (1973); Roman: Aynadaki Yalan(1970), Kafa Kağıdı(1983); Tasavvuf: Halkdan Pırıltılar (1948), Çöle İnen Nur (1950), Altun Halka (1960), Tanrı Kulundan Dinlediklerim (1968): Hatıra: Cinnet Mustatili (1955), Büyük Kapı (1965, O ve Ben Adıyla 1974).

Necip Fazıl Kısakürek'in 33. ölüm yıl dönümü, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı şiirleri sözleri

Necip Fazıl vefatının 33. yılında anıldı

Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 33. yılında "Necip Fazıl'ın Gençleri Gençlerin Necip Fazıl'ı" etkinliğiyle anıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB) düzenlenen etkinlikte farklı üniversitelerden gençler bir araya geldi, yazarın kitapları ve şiirleri üzerinde değerlendirmeler yaptı.

TYB Başkanı Musa Kazım Arıcan, medeniyet inşasında en önemli eşiğin içinde bulunduğumuz dönem olduğunu belirterek, "Bugünlerin değerini bilmemiz gerekiyor. Üstat zor zamanlarda söz söyleyen biriydi. Genç kardeşlerimize sözlerini söyleyebilmeleri için destek olmamız gerekiyor. Üstat felsefeyle yakından ilgiliydi, üstat bir bilgelik yolcusudur. Yaptığı gerçek bir felsefedir. Bugün bize bu düşünce yolunu açan kişidir. Biz bu yoldan devam ediyoruz." diye konuştu.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise TYB'nin öncelik olarak gençlere imkan tanıdığını belirterek, "Gençliği göz ardı ederek bir gelecek kurmak mümkün değildir. Necip Fazıl Kısakürek de bütün mücadelesi boyunca önce gençleri ideal olarak benimsedi ve gençleri yanına aldı. Bugünkü program da Üstad'ın hala gençlere seslendiğini göstermek amacıyla düzenlendi." ifadelerini kullandı.

TYB Şeref Başkanı Mehmed Doğan'ın da katıldığı etkinlik sonunda, gençlere İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı "Üstad ve Ağaç Mecmuası" isimli kitap dağıtıldı

Necip Fazıl Kısakürek'in bir şiiri

Necip Fazıl Kısakürek'in 33. ölüm yıl dönümü, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı şiirleri sözleri

Nakarat

Küçükken derdi ki, dadım:

Çoğu gitti, azı kaldı.

Büyüdüm, ihtiyarladım,

Çoğu gitti, azı kaldı.

**

Vur kazmayı dağa Ferhat

Çoğu gitti, azı kaldı.

Kişne kır at, kişne kır at

Çoğu gitti, azı kaldı.

**

Doğar bir gün benim günüm,

Çoğu gitti, azı kaldı.

Kırk gün, kırk gece düğünüm,

Çoğu gitti, azı kaldı.

**

Ektik, ektik, yetişecek,

Çoğu gitti, azı kaldı.

Bütün yollar bitişecek,

Çoğu gitti, azı kaldı.

**

Bir gün anlaşılır şiir;

Çoğu gitti, azı kaldı.

Ekmek gibi azizleşir,

Çoğu gitti, azı kaldı…

Sözleri

ÖIüm herkesin başına geIir, ama geç ama erken. Ya kazanırken, ya da kazandığını yerken

.AnIadım işi sanat AIIah’ı aramakmış,marifet bu, gerisi yaInız çeIik çomakmış.

Tövbe kapısı açık dediysek,yeni günahIara koşman mı gerek? 

Kaynak:Necip Fazıl Kısakürek Sözleri 
 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...