Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Nisan 2016 12:41 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13

ORC anketi, 'Başkanlık sistemine en yüksek destek muhtarlardan'

ORC'nin doktorlara, sendika temsilcierine, hâkim ve savcılara yaptığı "Başkanlık sistemi" anketinde sisteme en yüksek destek yüzde 69.5 ile muhtarlardan geldi .

ORC anketi, 'Başkanlık sistemine en yüksek destek muhtarlardan'
anket, orc,

ORC araştırma şirketi, içinde başkanlık sisteminin bulunduğu yeni anayasa için toplumun farklı kesimlerinin nabzını tuttu. Anket kapsamında, başkanlık sistemine destek oranı yüzde 58.7 olurken en yüksek destek yüzde 69.5'le Erdoğan'ın sık sık topladığı muhtarlardan geldi. Hukukçuların desteği ise yüzde 47.5 oranında çıktı.

400 KİŞİYE SORULDU

ORC Araştırma Şirketi'nin, "Toplumun Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemine Bakışı "konulu anketi, 36 ilde 2-13 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Toplumun farklı kesimlerinin yeni anayasa ve başkanlık sistemine bakışını ölçmeyi amaçlayan araştırmada sorular, doktordan büyükşehir belediye başkanına, sendika temsilcisinden hâkim-savcılara kadar bin 400 kişiye soruldu.

YENİ ANAYASA

- Anket kapsamında "İçeriğinde başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni bir anayasa yapılmasını destekliyor musunuz" sorusuna, katılanların yüzde 58.7'si olumlu yanıt verirken desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 41.3 oldu.

EN YÜKSEK DESTEK MUHTARLARDAN

- Araştırma toplum kesimleri içinde başkanlık sistemine en yüksek desteğin ise muhtarlardan geldiğini ortaya koydu. Muhtarların yüzde 69.5'i başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni anayasa yapılmasını desteklediğini bildirdi.

İŞ ADAMLARINDAN YÜZDE 65.5'İ DESTEK VERDİ

- Başkanlık sistemini de kapsayan yeni anayasa yapılmasına desteğin yüksek çıktığı bir başka kesim ise sanayici ve iş adamları oldu. Sanayici ve iş adamlarının yüzde 65.5'i destek verdi.

- Yerel yöneticiler arasında ise "içeriğinde başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni bir anayasa yapılması"na destek oranı yüzde 61 oldu.

- Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni anayasaya destek oranı yüzde 58.5 oldu. STK temsilcilerinden yüzde 41.5'i ise destek vermediğini bildirdi.

- "İçeriğinde başkanlık sisteminin de yer aldığı yeni bir anayasa yapılmasını destekliyor musunuz?" sorusuna ankete katılan üniversite öğrencilerinden yüzde 57'si olumlu yanıt verdi.
 

YÜZDE 52 'EVET'

- 27 üniversitede görev yapan akademisyenler arasında ise başkanlık sistemi ve yeni anayasaya destek oranı yüzde 52 oldu.

AKADEMİSYENLER KARŞI

- Akademisyenlerin yüzde 48'i ise başkanlık sistemini de barındıran yeni anayasaya destek vermedi.

- Kamuoyu araştırması içeriğinde başkanlık sisteminin de olduğu yeni anayasaya avukatlar, hâkim ve savcılardan oluşan hukukçuların ise yüzde 47.5'i destek verdi. (Kaynak: Sabah)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...