Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Aralık 2015 08:03 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:14

Rusya'dan Türkiye'yi kızdıracak yeni hamle

Rusya, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, Türkiye'nin kırmızı çizgisi olan sınırdaki Azez-Cerablus hattında ilerleme çabasına destek sağlıyor.

Rusya'dan Türkiye'yi kızdıracak yeni hamle
rusya, türkiye, kürtler, azez,

Rusya, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından, PYD'ye Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan ve Türkiye'nin kırmızı çizgisi ilan edilen Azez-Cerablus hattında ilerlemesi için yoğun hava desteği sağlamaya başladı.
PYD, halihazırda kontrol ettiği Afrin ve Kobani'yi birleştirmek için Rus şemsiyesi altında iki yönden harekete geçti. Bir yandan 5 gündür muhaliflerin Azez'deki cephe hatlarına saldıran PYD, diğer yandan Fırat'ın batısına geçebilmek için Cerablus'ta IŞİD ile çatışıyor.
Afrin'in doğusunda, Halep'in kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Deyr Cemal, Meryemeyn, Malikiye ve Ziyara beldeleri 5 gündür havadan Rus savaş uçaklarının, karadan ise PYD'nin askeri gücü YPG'nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin saldırısına maruz kalıyor.
Yerel kaynaklar dün, ılımlı muhalifler ve PYD güçleri arasındaki çatışmalar sonucu, Halep'in kuzeyindeki Keştear ve Teneb köylerinin muhalifler tarafından ele geçirildiğini bildirmişti.
Rus savaş uçakları, 5 günde iki kere Azez ilçesinde bulunan Babu's Selame sınır kapısına giden ve insani yardım için kullanılan yoldaki tırlara hava saldırıları düzenlemiş, sivil kayıplar yaşanırken, yardım tırları da hasar görmüştü.
FIRAT'IN BATISINA GEÇME ÇABASI
YPG güçleri, 3 gündür Rusya'nın hava desteğiyle DAEŞ'in kontrolünde bulunan Fırat'ın batısındaki Cerablus'a ilerleme çabasına da ağırlık verdi. YPG ile DAEŞ arasında YPG'nin kontrolünde bulunan Zor Magar köyünün batısında, Fırat nehrinin iki tarafında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Yerel kaynaklar, Cerablus ile Mümbiç arasındaki bölgenin 3 günde 15 kez Rus bombardımanı altında kaldığını belirtiyor.
RUSYA-PYD YAKINLAŞMASI 2 AYDA HIZ KAZANDI
PYD, Haziran ayında Halep'in kuzeydoğusunda Türkiye sınırında, Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad'ı IŞİD'den alarak, Haseke'den başlayan ve Kobani'yle devam eden hakimiyet alanını batı yönünde genişletmişti. Halihazırda kontrol ettiği Kobani ile Afrin'i birleştirmeyi amaçlayan PYD'nin öncelikle IŞİD'in hakim olduğu Cerablus ile muhaliflerin bulunduğu Azez'i ele geçirmesi gerekiyor.
PYD, son dönemde bu amaca ulaşmak için Suriye'deki ABD-Rusya rekabetinden istifade ederek, Moskova ile yakınlaşmaya başlamıştı.
Rusya-PYD ilişkisinin güçleneceği sinyali Suriye'deki hava saldırılarına başlamadan iki gün önce Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasında verilmişti. Putin, sadece rejim ordusu ve Kürtlerin gerçek anlamda IŞİD'e karşı mücadele ettiğini savunmuştu. Rusya'nın 30 Eylül'de hava saldırılarına başlamasından 11 gün sonra Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile Paris'te görüşmüştü. Bogdanov, 21 Ekim'de de örgütün diğer eş başkanı Asya Osman ve Kobani'deki temsilcilerini Moskova'da ağırlamıştı. Ziyaretleri, PYD'nin Rusya'da temsilcilik açma girişimleri takip etmişti.
Putin, 23 Ekim'de PYD ile Esed rejimi güçlerinin birleşmesi gerektiğini söyleyerek, örgüte Suriye'deki iç savaşa rejim safında devam etme çağrısı yapmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...