Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Haziran 2015 13:21 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:26

Seçime rağmen 570 milyon dolar geldi

Türkiye’ye nisanda 570 milyon dolar, yılın ilk dört ayında ise 4 milyar 28 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi oldu.

Seçime rağmen 570 milyon dolar geldi
türkiye, yatırım, dolar, ekonomi,

Ekonomi Bakanlığı nisan ayına ilişkin “Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni”ni yayımladı. Rakamlar; Türkiye'nin seçim ortamına rağmen uluslararası doğrudan yatırım çekmeye devam ettiğini gösteriyor. Nisanda 570 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Yılın ilk 4 aylık döneminde 4 milyar 28 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi yaşanırken, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi 3 milyar 59 milyon dolara ulaştı.
ULUSLARARASI SERMAYELİ YENİ 185 ŞİRKET KURULDU
Bunun 1,1 milyar doları enerji sektöründen, 381 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı. Nisanda 185 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 11 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Ocak-nisan döneminde bin 462 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 64 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu.
10'U İMALAT SEKTÖRÜNE
Toplam bin 526 şirketin başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere gayrimenkul ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. Aynı dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 49 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 22'si toptan ve perakende ticaret sektöründe yer alırken, 10'u imalat sanayii sektöründe faaliyette bulunuyor.
YÜZDE 41 AB ÜLKELERİNDEN
Ocak-nisan döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 41,6'sı AB ülkeleri, yüzde 29'u ise Asya ülkeleri kanalından geldi. Yılın ilk dört ayında kurulan bin 526 uluslararası sermayeli şirketin, 792'sinin yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 359'unun AB ülkeleri, 102'sinin de diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler olduğu kaydedildi. Verilere göre, nisan ayı sonu itibarıyla 37 bin 315 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu. 6 bin 361 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşirken, toplamda 43 bin 676 uluslararası sermayeli şirket faaliyette bulunuyor.
Perakende ve inşaat başı çekti
Bu şirketler, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama, iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyor. İmalat sanayisinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı ilk sırada yer aldı. Bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ve tekstil ürünleri imalatı izledi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından nisanda yatırım teşvik belgesi düzenlenen 13 proje kapsamında yaklaşık 533,6 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece 2015 yılında belgelendirilen yatırım projesi sayısı 81'e, belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 11 milyar 625,4 milyon dolara ulaştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...