Tgrt Haber
17 May 2015 19:31 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

Solaryuma sınırlama geliyor

Solaryuma girecekler, UV ışınlarının zararlarının doğrulandığını anlatan onam formunu imzalamadan uygulamayı yaptıramayacak.

Solaryuma sınırlama geliyor
solaryum, sınırlama,

Bilimsel veriler 18 yaş altı solaryum kullanımının ilerleyen yıllarda cilt kanseri geliştirme riskini artırdığını ortaya koyuyor. Bu nedenle Belçika, Avusturya, Almanya, İspanya, Kanada gibi birçok ülkede 18 yaş altındaki kişilerin solaryum kullanımı yasaklandı. Sağlık Bakanlığı da, solaryuma sınırlama getirecek yönetmelik taslağını hazırladı.  İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı tamamlanarak, İçişleri Bakanlığı'na sunuldu. Yönetmeliğin kısa sürede Resmi Gazete'de yayımlanması öngörülüyor.

 Yönetmelik değişikliğiyle uygulama öncesinde kişilere solaryumun zararları hakkında bilgilendirme yapılan onam formu okunarak, anlaşıldığına ve uygulamadan yararlanmak istenildiğine dair imza atılması zorunlu hale getirilecek. 18 yaşından küçükler ise ebeveynlerinin izni ve imzasının ardından uygulama yaptırabilecek.

Onam formunda, UV ışınlarının zararlarının bilimsel verilerle doğrulandığı vurgulanıyor.  Tip1 yani hassas cildi olanların, 18 yaşından küçüklerin, çilli veya çillenmeye meyilli cildi olanların, kanser öncüsü ya da kanserli cilt lezyonları ile güneşe bağlı ciltlerinde leke veya iz olanların, kozmetik ürün kullananların, ilaç alanların, çok sayıda beni bulunanların, çocukluk çağında sık güneş yanığı öyküsü olanların solaryum cihazı kullanmaları önerilmiyor.  Ayrıca, genital bölgenin kesinlikle UV ışınına maruz kalmaması vurgulanıyor. Vücudunda ondan fazla ben bulunan kişilerin, yapay bronzlaşma cihazlarına girmemeleri, daha az sayıda beni bulunanların ise, girmeden benlerini güneş kremi ve UV geçirmeyen fiziksel örtüler ile korumaları öneriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...