Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Nisan 2015 19:41 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

Tersine beyin göçü hız kazandı

TÜBİTAK çağrısıyla 595 Türk bilim insanı ülkelerine dönerek, çalışmalarını Türkiye'de yapacaklar.

Tersine beyin göçü hız kazandı
bilim adamı,

Destek ve teşvik mekanizmalarının güçlendirilmesiyle, yurt dışından Türkiye'ye dönüş yapan bilim insanlarının sayısında önemli artış yaşanıyor. Bu bağlamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) çağrısıyla 595 bilim insanımızın ülkelerine dönerek, çalışmalarını Türkiye'de yapacaklarını açıkladı.

 5 milyon dolara varan destek

Türk bilim insanlarının projeleri, öncelikle yurt içinde olmak üzere yurt dışında da destekleniyor. Ufuk 2020 programının da içinde olduğu uygulamalarla proje başına yaklaşık 5 milyon dolara varan destek programlarına daha yoğun katılımın olması bekleniyor.

En çok 2014'te dönüş yaşandı

TÜBİTAK '2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı' kapsamında; doğa, tarımsal, sosyal, beşeri ve tıbbi bilimler ile mühendislik ve teknoloji alanlarında araştırma deneyimine sahip TC uyruklu araştırmacılara, yurt dışından Türkiye'ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek veriliyor.

Başvurularda lisans mezunlarının asgari 6 yıl, yüksek lisans mezunlarının asgari 4 yıl, doktora mezunlarının asgari 2 yıl yurt dışında olmak üzere yurt araştırma deneyimine sahip olmaları şartı aranıyor. Destek sağlanması kararlaştırılan adaylara ayda 3 bin 250 lira olmak üzere azami 24 aya kadar burs desteği, 30 bin liraya kadar araştırma desteği, sağlık sigortasının bir kısmı ve ulaşım ücretleri de veriliyor.

Çağrının başladığı 2010 yılında sadece 12 araştırmacı yurda dönerken, en çok artış 2014 yılında yaşandı. Geçen yıl yapılan 287 başvurudan 182'si kabul edilerek desteklendi.

TÜBİTAK, 2015 başvurularını almaya devam ederken yurda dönen araştırmacı sayısının daha da artması öngörülüyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...