Tgrt Haber
08 Aralık 2016 12:45 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:00

TÜBİTAK ve TİB'e Bilişimci uzmanı ve personel alımı yapılacak | Bilişim uzmanı nedir ve alım detayları!

Kamuya 100 bine yakın bilişimci personeli alınmasına karar verildi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan Emniyet'e, TÜBİTAK'tan TİB'e kadar devletin stratejik kurumlarına sızarak, bilişim hafızasını ele geçiren 20 bine yakın FETÖ'cü bilişim uzmanı görevden alındı. Sekröründeki personel açığını kapatmak için düğmeye basıldı. Bilişim uzmanı nedir? Bilişim uzmanı alımı detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

TÜBİTAK ve TİB'e Bilişimci uzmanı ve personel alımı yapılacak | Bilişim uzmanı nedir ve alım detayları!
bilişim,bilişim uzmanı,bilişim personeli,bilişim uzmanı alımı,tübitak,tib,

FETÖ operasyonlarına ile görevden alınan personel açığını kapatmak için düğmeye basıldı. Kamuya 100 bine yakın bilişim personeli alınmasına da karar verildi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan Emniyet'e, TÜBİTAK'tan TİB'e kadar devletin stratejik kurumlarına sızarak, bilişim hafızasını ele geçiren 20 bine yakın FETÖ'cü görevden alındı. Bu açığı kapatmak için çalışma yapan hükümet, bütün kamu kurumlarının bilgi-işlem dairelerini yenilerken, kamuya 100 bine yakın bilişim personeli alınmasına da karar verdi.

TÜBİTAK ve TİB'e Bilişimci uzmanı ve personel alımı yapılacak | Bilişim uzmanı nedir ve alım detayları!

ÖDENECEK MAAŞ NE KADAR OLACAK?

Sabah'ın haberine göre; Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK, Sosyal Güvenlik kurumu gibi kritik kurumlar bilişim uzmanı almak için ilana çıkıyor. Bilişim uzmanlarına yaklaşık 8 bin lira ücret veriliyor. Hükümet, bilgi teknolojileri üzerinden sağlanan her türlü hizmet, işlem ve bilgi ile bunların sunumunda kullanılan sistemlerin güvenliğini ve mahremiyetinin sağlanması için 6 yıllık periyod içinde 300 bin bilişim personeli almayı planlıyor. Bilişim personelinin yetiştirilmesi için Türkiye İş Kurumu da destek verecek.

DARBE SONRASI İKİ YENİ KANUN YAYINLANDI

OHAL kapsamında iki yeni Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. Kararnamelerde TSK'dan ve Emniyet'ten yeni ihraçlar yer alırken TİB kapatıldı; TSK'dan daha önce ayrılan pilotlara geri dönüş yolu açıldı. Ayrıca yayımlanan kararnameye göre Genelkurmay Başkanı'nın atamasını kabine teklifiyle Cumhurbaşkanı yapacak.

 - Yayımlanan yeni kararname ile Emniyet'te çalışan 2 bin 360, BTK'da çalışan 196 kişi ihraç edildi.  TSK'dan ihraç edilen personel sayısı 136. Bu personelden 24'ü Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan...

- Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan ihraç edilenler arasında Ege Deniz Bölge Komutanı Albay Murat Yılmazarslan, Harekat Başkanı Kurmay Albay Süleyman Yarayan ve İstihbarat Başkanı Albay Sezin Şakrucu da yer aldı.               

- Kara Kuvvetleri Komutanlığından 32, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 25, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 6 subay ihraç edildi. Kuvvet komutanlıklarıyla bağı kesilen astsubayların sayısı 44, uzman çavuş sayısı 5 oldu.      

İKİ EMİR SUBAYI İHRAÇ EDİLDİ

- Kara Kuvvetleri Komutanlığından ihraç edilenlerin arasında darbe girişimine katılan ve vurularak öldürülen eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in emir subayı Binbaşı Mehmet Akkurt ile eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin emir subayı Yarbay Murat Yılmaz da yer aldı.

- Kara Kuvvetleri Komutanlığından ihraç edilen subayların arasında tayin daire başkanlığında görevli bazı kişilerin yanı sıra harp akademisinde görevli öğretmen subaylar da bulundu.

    Genelkurmay Başkanı ile ilgili çok önemli değişiklikGenelkurmay Başkanı ile ilgili çok önemli değişiklik

ÖZEL KUVVETLER'DEN İHRAÇ EDİLENLER

- Hava Kuvvetleri Komutanlığından ihraç edilen subayların çoğunluğunu tabip subaylar oluşturdu. Bunların dışında Hava Kuvvetleri Komutanı Kurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır da ihraç edilen subaylar arasında yer aldı. Bakır, Afganistan'daki Türk Görev Gücü'nde görevliyken darbe girişiminin ardından kaçtığı Dubai'de yakalanmıştı. Birinci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal da ihraç edilenlerin arasında yer aldı.              

TSK ile bağı kesilen tabiplerden bazılarının sağlık kurullarında görevli isimlerin arasında yer aldığı öğrenildi. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli subay ve astsubay yaklaşık 40 kişinin de TSK ile bağı kesildi.   

 EMNİYET'TEN İHRAÇ EDİLENLER

- Kanun Hükmünde Kararname kapsamında aralarında 1. sınıf emniyet müdürlerinin de bulunduğu 2 bin 360 personel ihraç edildi. Bunların arasında özel güvenlik denetleme, strateji geliştirme ile teftiş kurulu başkanlıklarında görevli 1. sınıf emniyet müdürleriyle aralarında polis meslek yüksekokullarında öğretmen emniyet müdürleriyle çeşitli il kadrolarında görev yapan diğer emniyet müdürleri de yer aldı. İhraç edilenlerin arasında eski Emniyet Genel Müdürlüğü Basın Halkla İlişkiler Amiri Cihangir Baycan, Havacılık Daire Başkanlığında ikinci sınıf emniyet müdürü olarak görev yapan Aziz Özmen, eski Ankara Kriminal Bölge Laboratuvar Müdürü İsmet Doğru, eski Bursa TEM Şube Müdürü Ali Asker de yer aldı.      

BİR DAHA KAMUDA ÇALIŞAMAYACAKLAR

- Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatından çıkarılanların rütbe ve memuriyetleri mahkumiyet kararı aranmaksızın alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilemeyecek, bir daha kamu hizmetlerinde istihdam olamayacak. Uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği gibi görevleri de sona erecek.               

- İhraç edilenlerin silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilecek. Bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek. Kurumlarıyla bağı kesilen asker ve polisler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak. Bu kişiler hakkında ilgili bakanlık ve kurumlarca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulacak, pasaportları iptal edilecek.      

- FETÖ'yle irtibatı olan 2692 kişinin memuriyeti sona erdi.

TİB KAPATILDI

- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da kapatıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın ve TİB'de görevli daire başkanlarının görevleri sona erdi. Telekomüniskasyon işlemleri ve dinlemeler BTK bünyesinde yürütülecek.

- Anayasanın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine göre, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi gibi gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Başbakanlık, alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve uygulanmak üzere Kuruma bildirecek. BTK Başkanı, Başbakanlığın gerekli gördüğü tedbirlere ilişkin kararını, derhal işletmecilere, erişim sağlayıcılara, veri merkezlerine ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirecek. Bu kararın gereği derhal ve kararın bildirilmesinin anından itibaren en geç iki saat içinde yerine getirilecek. Karar, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararını, 48 saat içinde açıklayacak, aksi halde karar kendiliğinden kalkacak.               

- Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara karşı korunması ve bu saldırılara karşı caydırıcılık sağlamak için her türlü tedbiri alacak veya aldıracak olan Kurum, görevi kapsamında ilgili yerlerden bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek ve değerlendirmesini yapacak, arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim altyapısından yararlanabilecek, irtibat kurabilecek ve bu kapsamda gerekli önlemleri alabilecek veya aldırabilecek.               

- Kurum, söz konusu görevlerin ifasında bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışacak. Bu kapsamda Kurum tarafından  istenilen her türlü bilgi ve belge talebi, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından gecikmeksizin yerine getirilecek. Bilgi ve belge talebinde bulunulması ve bu taleplerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Başbakanlıkça belirlenecek.               

- Gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, Kurumun görevleri ile ilgili taleplerini, tabi oldukları mevzuat hükümlerini gerekçe göstermek suretiyle yerine getirmekten kaçınamayacak. İşletmeciler dışında Kurumun görevleri ile ilgili yükümlükleri yerine getirmeyenlere yaptırım uygulanacak.

BİLİŞİM UZMANI ALIM DETAYLARI

- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) görevli olup terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmadığı değerlendirilen personelden iletişim uzmanı ve iletişim uzman yardımcıları, BTK'daki bilişim uzmanı ve bilişim uzman yardımcısı kadrolarına, diğer personel ise BTK'da aynı unvan kadrolara başka işleme gerek kalmaksızın bulundukları kadro derecesiyle atanacak.      

GENELKURMAY BAŞKANI'NI CUMHURBAŞKANI ATAYACAK

- Genelkurmay Başkanının atamasına yönelik maddede de değişikliğe gidildi. Söz konusu madde, "Genelkurmay Başkanı, orgeneral ve oramiraller arasından, Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır" olarak değiştirildi. Daha önce Genelkurmay Başkanı Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış general ve amiraller arasından atanıyordu.

- Milli Savunma Bakanlığının görevleri saklı kalmak kaydıyla, Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerine ait ilke ve önceliklerle ana programları tespit edecek. Bunlardan, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerinin Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıklarıyla Genelkurmay Başkanlığına bağlı kuruluşlar vasıtasıyla uygulanmasını sağlayacak. Personel hizmetleri, özel kanunlarına göre yürütülecek. Lojistik ve tedarik hizmetleri için tespit etmiş olduğu ilke, öncelik ve ana programlarla askeri okullardaki eğitim ve öğretim hizmetlerine ilişkin önerilerini, bu hizmetleri yürütecek olan Milli Savunma Bakanlığına bildirecek.

TSK İLE İLİŞİĞİ KESİLEN PİLOTLAR GERİ DÖNEBİLECEK

- Daha önce herhangi bir nedenle TSK'dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylardan istekliler, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi halinde ilgili Kuvvet Komutanının teklifi ve Milli Savunma Bakanı'nın onayı ile yeniden subay atanarak TSK'da görevlendirilebilecek.  Bu subayların dışarıda geçirdikleri süreler rütbe bekleme süresinden sayılacak.      

- Malullük ve ölüm hali hariç olmak üzere en az dört yıl görev yapmadan TSK'dan ayrılanlar, atandıkları yeni rütbelerinin emeklilik de dahil olmak üzere hiçbir hakkından yararlanamayacak.      

- Emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken bu madde kapsamında görevlendirilenlerin bu aylıkları da kesilecek. Aylıkları kesilenlerden dört yıl görev süresi şartını yerine getirmemiş olanlar, bu hizmet süreleri hizmet birleştirmesine konu edilmeyecek ve başkaca bir şart aranmaksızın haklarında toptan ödeme hükümleri uygulanacak.

- Aylıkları kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih ise yazılı istek tarihi kabul edilerek ilgili sosyal güvenlik kanunlarına göre aylıkları yeniden bağlanacak. Bu maddenin uygulanması nedeniyle geçmişe yönelik olarak herhangi bir ödeme de yapılmayacak.      

PİLOTAJ EĞİTİMİNDE BAŞARILI OLANLARIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ 15 YIL

- daha önce herhangi bir nedenle uçuştan ayrılan subaylar, bir yıl içinde başvuruda bulunmaları ve uçuş için gerekli şartları sağlamaları kaydıyla ilgili Kuvvet Komutanlığınca yeniden pilotaj eğitimine alınabilecek.

- Pilotaj eğitiminde başarılı olanların yükümlülük süresi, bu eğitime başlama tarihinden itibaren 15 yıl olacak. Pilotaj eğitiminde başarısız olanların bu eğitimde geçirdikleri süre, yükümlülük süresine dahil edilecek.

    TSKdan ayrılan ya da ilişiği kesilen pilotlara dönüş yoluTSK'dan ayrılan ya da ilişiği kesilen pilotlara dönüş yolu

DIŞ KAYNAKTAN PİLOT SUBAY TEMİNİ

- En az dört yıl süreli eğitim veren fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olan kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için başvuranlar, düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 27 yaşını bitirmemiş olmak, yedek subay olma koşullarını taşımak ve sınavlarda başarılı olmak şartıyla muvazzaf subaylığa atanabilecek.

- Bunlardan pilotaj eğitiminde başarısız olanlar, TSK'da hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, diğer şartları sağlamak ve gerekli eğitimleri tamamlamak kaydıyla diğer sınıflarda istihdam edilebilecek.

- Ancak bunlar için deneme süresi 3 yıl olacak. Pilotaj eğitiminde başarısız olanlar ile deneme süresi içerisinde TSK'dan ayrılanlardan herhangi bir tazminat alınmayacak.

HAVA HARP OKULU'NA YENİ ÖĞRENCİLER

- TSK'nın pilot ihtiyacını karşılamak amacıyla 4566 Sayılı Harp Okulları Kanunu'na da geçici maddeler eklendi.
Buna göre bir yıl içinde yapılacak temin faaliyeti ile Hava Harp Okulu'nun birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarına pilotaj eğitimi veren üniversiteler öncelikli olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenci alınabilecek.  Bu öğrencilerin Hava Harp Okuluna geçişine ilişkin usul ve esaslar ise Milli Savunma Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek.

2010 KPSS'DE KOPYA ÇEKENLERİN ATAMASI İPTAL EDİLECEK

- KPSS'nin 2010'da uygulanan genel yetenek ve genel kültür sorularını hukuka aykırı şekilde elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilecek

38 BİN MAHKUMA TAHLİYE

- Yeni kararnamelerde mahkumlarla ilgili düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik uygulamasında düzenleme yapıldı. Adalet Bakanı Bozdağ, denetimli serbestlik kapsamında kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye olacağını açıkladı.

DARBE GİRİŞİMİNDE YARALANANLARIN SGK PRİM BORÇLARI SİLİNDİ

- OHAL kapsamında çıkarılan 670 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle, darbe teşebbüsü nedeniyle hayatını kaybeden veya malul olan sivillerin aylık başlangıç tarihine kadar olan genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı sebebiyle tahakkuk eden prim ve prime ilişkin her türlü borçları, SGK tarafından terkin edildi. Bu süreçte hayatını kaybeden, malul olan veya yaralanan kamu görevlileri ve siviller ile bunların hak sahipleri veya kanuni mirasçılarına ödenen gelir, aylık, emekli ikramiyesi, nakdi tazminat ve ek tazminatlar haczedilemeyecek.

4 BİN HAKİM VE SAVCI KADROSU

- Kararname ile Adalet Bakanlığı taşra teşkilatı için 4 bin hakim ve savcı kadrosu ihdas edildi.

2010 KPSS

2010 KPSS öncesi ve sınav sırasında soruları veya cevapları hukuka aykırı şekilde elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilecek.

KHK'da 2010 KPSS için de şu ifadeler yer aldı: 10-11 Temmuz 2010 tarihinde uygulanan Kamu Personel Seçme Sınavında genel yetenek ve genel kültür test sonuçlarına göre veya bu sonuçlar da esas alınmak suretiyle atanan personelin atama işlemlerinin geçerliliği devam eder. Ancak bu sınav sorularını ve/veya cevaplarını hukuka aykırı bir şekilde sınav öncesinde ya da sınav sırasında elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilir.

ÖZEL HAREKATÇILAR KPSS ŞARTI OLMAKSIZIN ALINACAK

Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, en az lise veya dengi okul mezunlarından askerlik hizmetini tamamlamış olanlar, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmaksızın, mülakatla polis meslek eğitim merkezlerine alınabilecek. Bu kişilerin, 28 yaşından gün almamış ve terhis tarihinden itibaren 36 aydan fazla süre geçmemiş olması gerekecek.

ÖĞRETİM ÜYELERİ 75 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLECEK

Öte yandan, 2006 sonrasında 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri, 75 yaşında emekli olabilecek. Bu uygulama, 31 Aralık 2020'ye kadar devam edecek.

BAZI UNVANLARIN KULLANIMI

Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen personelin unvanlarına ilişkin de düzenleme yapıldı.               

Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya örgütle irtibatı olduğu gerekçesiyle ihraç edilen kişiler uhdelerinde taşıdıkları büyükelçi, vali gibi unvanları ile yüksek mahkeme başkan ve üyeliği, müsteşar, hakim, savcı, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatları kullanamayacak. Söz konusu kişiler bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak.

BİLİŞİM UZMANI NEDİR VE NE İŞ YAPAR?

Bilgisayar sistemleri yolu ile elde edilen bilgileri yönetim ve işletme alanlarındaki sorunların çözümüne uygulayabilen kişidir.

BİLİŞİM PERSONELİNİN GÖREVLERİ

- Hedeflere ulaşmak için kısa ve uzun dönemli planlar oluşturur,
- Yönetim bilişim sistemleri birimlerinde sistemin alt yapısını planlar,
- Sistem için gerekli donanım, yazılım ve personeli belirler ve bunların teminine çalışır,
- PC bilgisayar sistemini ve gerektiğinde Network ağ sistemini kurar,
- Sistemlerin çalışması sırasında karşılaşılan sorunları ve eksiklikleri saptayarak, çözüm yolları bulur,
- Teknolojideki gelişmeleri izleyerek donanım ve yazılımları güncelleştirir,
- İşletmelerin veriminin artırılması konularında bilimsel çalışma yapar.

 

TÜBİTAK ve TİB'e Bilişimci uzmanı ve personel alımı yapılacak | Bilişim uzmanı nedir ve alım detayları!

BİLİŞİM UZMANI HANGİ MALZEMELERİ KULLANIR

- Bilgisayar donanımı,
- Bilgisayar yazılımları,
- Büro makineleri,
- Büro malzemeleri.

TÜBİTAK ve TİB'e Bilişimci uzmanı ve personel alımı yapılacak | Bilişim uzmanı nedir ve alım detayları!

BİLİŞİM UZMANI HANGİ VASIFLARI TAŞIR?

Yönetim bilişim sistemleri uzmanı olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde matematiksel düşünme ve analiz yeteneğine sahip,
- Bilgisayara ilgi duyan,
- Bir işi planlayabilen,
- Başkalarını etkileyebilen,
- Dikkatli ve sabırlı
kişiler olmaları gerekmektedir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE ORTAMI x

Bu meslekte kişiler genellikle büro ortamında masa başında çalışmaktadırlar.

EĞİTİMİ NEREDE ALIR

Mesleğin eğitimi aşağıdaki Üniversitelere bağlı Fakültelerin “Yönetim Bilişim Sistemleri” bölümünde verilmektedir.

- Başkent Üniversitesi Ticari Blimler Fakültesi,
- Boğaziçi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu,
- Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,
- Işık Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi

 

BAŞARILI OLMASI GEREKEN DERSLER

- Matematik,
- Türkçe,
- Yabancı Dil,
- Sosyal Bilimler.

 

MESLEĞE GİRİŞ KOŞULLLARI NELERDİR

Meslek eğitimine başlayabilmek için,

- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda ( ÖSS)’ de “Yönetim Bilişim Sistemleri” lisans programı için yeterli Eşit Ağırlıklı (EA) puanı almak ,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih bildirim Formunda “Yönetim Bilişim Sistemleri” lisans programı ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu yükseköğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin “Türkçe- Matematik” alanlarından mezun iseler, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sınavı sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedir.
Ancak kendi alan/kol/bölümlerin dışında bir yüksek öğretim programlarını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır.
Meslek Liselerinin; Bilgiişlem, Bilgisayar, Bilgisayar Yazılım/Bilgisayar Yazılımı, Bilgisayar Programcılığı, bölümlerinden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavını (ÖSS) kazanıp, “Yönetim Bilişim Sistemleri” lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedirler.
Bilgi Yönetimi, Bilişim- Yönetim, Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Genel İşletme, İş İdaresi, İşletme/İşletmecilik, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Sekreterlik ön lisans programını başarı ile bitirenler de ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Yönetim Bilişim Sistemleri” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

 

EĞİTİMİN İÇERİĞİ VE SÜRESİ

Üniversitelerin Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde bir yıl İngilizce Hazırlık Programı, dört yıllık lisans öğrenimi olmak üzere toplam beş yıllık eğitimle bu mesleğin eğitimi verilmektedir. Ancak öğretim yılı başında verilen İngilizce Yeterlik sınavında başarılı olanlar veya üniversitelerin eşdeğerliğini kabul ettiği (son iki yılda alınmış olmak koşuluyla) TOEFL, TWE, IELTS, FCE, CPE (yabancı devletler tarafından yapılan İngilizce sınavları) sınavlarının birinde başarılı olduğunu kanıtlayanlar bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programından muaf tutulurlar.

Yönetim Bilişim Sistemleri programında okutulan dersler üç grupta toplanabilir.

Bilişim Dersleri; Bilgisayar programlama, bilişim teknolojisi,, sistem tasarımı ve analizi, veri tabanları ve veri iletişlimi vb.

İşletme Dersleri; Yönetim, ekonomi, pazarlama, finans, hukuk, muhasebe vb.
Niteliksel Dersler; Matematik, İstatistik, yöneylem Araştırması, Lojistik Karar Destek Sistemleri vb.

Bu bölüme ait ders programı ektedir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Lisans Diploması” verilir. Mezunlar “Yönetim Bilişim Uzmanı” unvanı alırlar.

 

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bilginin eskiye oranla daha kapsamlı olması, çağdaş yöntem ve araçlarla işlenmesi zorunluluğundan dolayı günümüzde bu bölüme giderek artan bir gereksinim vardır. Kuruluşlar varlıklarını sürdürüp gelişmek, kendileri ile ilgili bilgileri üretme saklama, planlama ve değiştirme işlemlerini hızlı ve sağlıklı bir şekilde oluşturmak için bu alanda gelecek bilgileri kullanma zorunluluğu duymaktadır. Bu nedenle mezunlar çeşitli işletmeler ve resmi kuruluşların bilgi işlem merkezlerinde sistem geliştirme birimlerinde, proje geliştirme bölümlerinde, yazılım şirketlerinde ve danışmanlık bürolarında görev alabilirler.
Bu meslekteki kişilere gittikçe artan bir talep olmasına karşın, ülkemizde bu mesleğe sahip kişilerin sayısı da oldukça azdır. Bu sahada işgücü açığı olduğu Devlet Planlama Teşkilatı raporunda da belirtilmiştir. Bu nedenle iş bulma olanakları çok yüksektir.

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü mezunlarının çalıştıkları bazı kuruluşlar; Finansbank, Toprak Bank, Microsoft, IBM Türk, Pfizer İlaçları, Arthur Andersen Danışmanlık, Akril Kimya.vb.

 

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağladığı kredi ve yurt imkanlarından yararlanabilirler. Ayrıca kamu ve özel kurumların sağladığı burs olanaklarından yararlanabilirler.

EĞİTİM SONRASI

Kamu kesiminde çalışanlar, Devlet Memurları Yasasına göre, öğrenim düzeylerine uygun olarak teknik hizmetler sınıfından maaş ve yan ödeme alırlar.
Özel kesimde çalışanlarda ise ücret, çalışılan firma ve konuma göre değişmektedir.

G- MESLEKTE İLERLEME

Bu mesleğin Türkiye’de yeni gelişiyor olmasından dolayı, bu konuda henüz somut bir bilgi yoktur. Ancak üniversitelerin ilgili bölümlerince önümüzdeki yıllarda bu meslekte ilerleme olanaklarının yüksek olacağı belirtilmektedir. Ayrıca özel ve kamu kuruluşlarında çalışanlar yönetici asistanı ve yöneticilik kademelerine yükselebilirler.

TÜBİTAK ve TİB'e Bilişimci uzmanı ve personel alımı yapılacak | Bilişim uzmanı nedir ve alım detayları!

BENZER MESLEKLER

- Bilgisayar programcısı,
- Bilgisayar mühendisi,
- İşletmeci.

H- EK BİLGİLER

Başkent ve Beykent Üniversitelerinde eğitim burslu ve ücretli olmak üzere iki şekilde verilmektedir. 2000-2001 ders yılında öğretim ücreti yıllık Başkent Üniversitesinde 3240 ABD doları, Beykent Üniversitesinde 2006 yılı için 10.206 YT Lirasıdır. Bu ücretler her yıl değişmektedir. İki taksit (Eylül ve Şubat aylarında) halinde ödenmektedir. Başkent Üniversitesinde öğretim ücretindeki yıllık artışlar bir yıl öncesine göre ABD dolar bazında %7,5’i geçememektedir.(DOĞRU BİLGİ) 2000-2001 öğretim yılı için Başkent Üniversitesi 5 kişi, Beykent Üniversitesi 2006 yılı için 4 kişi burslu öğrenci almıştır. Söz konusu burs öğrenci başarılı olduğu sürece devam etmektedir ve karşılıksızdır. Başkent Üniversitesinde ayrıca öğretim süresi boyunca her akademik yıl sonunda yapılacak değerlendirmeye göre üstün başarı gösteren öğrencilere, o yılı izleyen öğretim yılı için geçerli olmak üzere karşılıksız “Akademik Başarı Bursu” verilir.
Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye genelinde ilk beş içinde olanlara bir kereye mahsus “Başarı Ödülü” vermektedir. Ayrıca öğrencinin özel durumuna göre “Gereksinim Bursu”, “Yemek Bursu”, “ Yurt Burs”, “Kitap Bursu” adı altında burslar verilmektedir.

Kamuya 100 bine yakın bilişimci personeli alınmasına karar verildi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan Emniyet'e, TÜBİTAK'tan TİB'e kadar devletin stratejik kurumlarına sızarak, bilişim hafızasını ele geçiren 20 bine yakın FETÖ'cü bilişim uzmanı görevden alındı. Sekröründeki personel açığını kapatmak için düğmeye basıldı. Bilişim uzmanı nedir? Bilişim uzmanı alımı detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...