Tgrt Haber
29 Temmuz 2016 13:15 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:07

Üniversite tercih robotu yeni tercih kılavuzu ve tercih rehberi - ÖSYM tercih kılavuzu

Üniversite sınavından yeterli bir puan alıp tercih yapmak isteyenler için ÖSYM, ÖSYM üniversite tercihleri nasıl yapılır? LYS tercihleri, lys lisans yerleştirme sınavı, YGS tercihleri, üniversite tercihleri, tercih robotu, ÖSYM,Üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan '2016-ÖSYS Tercih Robotu'nu yayınladı. ÖSYM aday işlemleri giriş ve bilgilendirme detaylarını buradan inceleyebilirsiniz...

Üniversite tercih robotu yeni tercih kılavuzu ve tercih rehberi - ÖSYM tercih kılavuzu
ÖSYM tercih robotu, ÖSYM yeni tercih kılavuzu, ösym tercih rehberi, ÖSYM yeni tercih kılavuzu ve tercih rehberi, lys tercihleri, lys lisans yerleştirme sınavı, ygs tercihleri, üniversite tercihleri, tercih robotu, ÖSYM,

ÖSYM, üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan '2016-ÖSYS Tercih Robotu'nu yayınladı. LYS tercihleri, lys lisans yerleştirme sınavı, YGS tercihleri, üniversite tercihleri, tercih robotu, ÖSYM, İstediği bir bölüm ile üniversite sıralarının hayalini kuran öğrencilerin, YGS ve LYS sınavlarından aldıkları puan ile yapacakları tercih maratonu başladı. Önceki yılların taban puanları ve sıralamalarının baz alınacağı tercih sürecinde adaylar, aldıkları sıralamalara göre hedeflerindeki bölümler için tercih yapacak. YGS ve LYS'nin tamamlanmasının ardından binlerce aday tercih dönemini bekliyordu. Sınava girip üniversiteye yerleşmek isteyen adaylar için ÖSYM tercih işlemleri, bugün itibariyle başladı. LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından 26 Temmuz'da başlayacağı belirtilen ÖSYS tercihlerinin 29 Temmuz'a alındığı belirtilmişti. Peki LYS tercihleri başladı mı? ÖSYM üniversite tercihleri nasıl yapılır? ÖSYM yeni tercih kılavuzu ve rehberi için haberimizin detaylarını inceleyebilirsiniz.

ÖSYM TERCİH KILAVUZU İÇİN BURAYA TIKLAYIN!

ÖSYM TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN

ÖSYS TERCİH ROBOTU YAYINLANDI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

ÖSYM'nin internet sitesinden yer alan duyuruya göre, üniversite adayları, tercih robotuna "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

Adaylara, tercihlerini belirlemelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"’nda, "2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapılabilecek.

Adaylar, tercih robotu ile her bir puan türündeki başarı sıraları ile girmeyi düşündükleri yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebilecekleri programları (tercihlerini) belirleyebilecek.

YERLEŞTİRME İŞLEMİNİZ NASIL YAPILACAK?

Merkezi yerleştirmenin nasıl işlediğini bilmeniz, tercih yaparken daha dikkatli olmanızı sağlayacak. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılır. Sistemin esasları da şöyle işler:
Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek. 

Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir. 

Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak.

Üniversite tercih robotu yeni tercih kılavuzu ve tercih rehberi - ÖSYM tercih kılavuzu

TERCİH İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?

Meslek yüksekokulu önlisans programları: Sınavsız geçiş kontenjanları hariç ilgili YGS puan türünde en az 150 puan. 

Açık öğretim önlisans ve lisans programları: Sınavsız geçiş kontenjanları hariç ilgili YGS puan türünde en az 150 puan.

Özel yetenek gerektiren lisans programları: Ön kayıt için en az 150 puan. Devlet konservatuvarlarında lise devresi mezunlarına puan şartı yok. engelli öğrencilerin YGS puanlarından birinin 100 olması yeterli.

Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile teknoloji, sanat ve tasarım, turizm fakülteleri lisans programlarının M.T.O.k. kontenjanları: YGS-LYS puan türünde en az 180 puan.

Meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programları: ilgili LYS puan türünde en az 180.

TERCİHLER BUGÜN BAŞLIYOR 

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2016-ÖSYS tercih işlemlerinin bugün alınmaya başlanacağını ve tercih süresinin 3 Ağustos'ta sona ereceğini bildirdi.
ÖSYM'nin internet sitesinde yaptığı duyuruda, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun, ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" internet adresinden yayınlandığı bildirildi.
Duyuruda, 18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayınlanan kılavuzda güncelleme yapıldığından adayların tercih işlemi için bugün yayınlanan kılavuzu esas almaları ve bu tarihler arasında ÖSYM'nin internet sayfasında yer alabilecek duyuruları takip etmeleri gerektiği kaydedildi.
ÖSYM'ce, kılavuz basımı, dağıtımı ve satışının yapılmayacağı bildirildi. Adayların tercihlerini 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak yapacakları belirtilen duyuruda, başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacağı, ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listelerinin geçerli olmayacağı, sadece elektronik ortamda yapılacak tercihlerin işleme alınacağı ifade edildi.
ÖSYM, adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumalarını ve hiç kimseyle paylaşmamaları uyarısında da bulundu.
Duyuruda, adaylara TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisinin sorumlu olacağı belirtildi.
Adayların, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacağı ve tercih işleminin ekrandaki uyarılara göre sonlandırılacağı bildirildi.
Adayların, tercihlerinin ÖSYM'ye ulaştığından emin olmaları için ekranda "2016-ÖSYS tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri, tercih işlemini tamamladıktan sonra "tercih süresi" içerisinde "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden tercih bilgilerini kontrol etmeleri ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamaları gerektiği belirtildi.
Tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra adayların "tercih süresi" içerisinde "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapılabilecekleri kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...