Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 May 2015 19:46 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

Vergi dairelerinde yeni dönem

Vergi daireleri bankalar gibi tek tip olacak, mükellef memnuniyetini gözetecek, proaktif çalışacak.

Vergi dairelerinde yeni dönem
vergi dairesi, yeni dönem,

Bir ilde onlarca vergi dairesi bulunuyor. Maliye Bakanlığı, buralardaki büyük hizmetlerin tek çatı altında toplanacağını açıkladı. Söz konusu dairelerde yapılan rutin birçok işlem şubeler aracılığıyla gerçekleştirilecek. Devrim niteliğini taşıyan söz konusu yeniliğin pilot uygulaması 2015 yılı içerisinde Eskişehir'de başlayacak. Yeni model ile vatandaşlar, vergi ödemek, borçlarını sorgulamak, beyanname vermek ve ‘borcu yoktur’ yazısı gibi işlemlerini söz konusu şubelerde sıra beklemeden yapabilecek.

Nerede ihtiyaç varsa, oraya şube açılacak

Bankalar gibi tek tip olacak vergi daireleri, mükellef memnuniyetini gözetecek ve proaktif çalışacak. Söz konusu şubeler, nüfusun ve ekonomik aktivitelerin fazla olduğu yerlerde açılacak. Bu sayede hizmet, vatandaşın ayağına gidecek. Öncelikle, bu şubeler bankalardaki gibi birbirinin aynı olacak. Bankolardan renklere ve yapılacak işlemlere kadar hepsi bir düzende olacak. Bu da vatandaşların işlerini daha rahat yapmalarını sağlayacak. Ayrıca, açılacak şubeler için nüfus ve ekonomik aktivite dikkate alınacağından, vatandaşın hizmete ulaşımı da daha kolay olacak. Örneğin, bu şubeler büyük bir alışveriş merkezinde olabilecek. Nerede ihtiyaç varsa, şubeler oralara açılacak.

 Vatandaşın hizmet alacağı bu noktaların sayısı da bu anlayışa göre ayarlanacak. Lokasyonu uygun olmayan vergi daireleri gerekirse kapatılacak, bunların yerine daha verimli çalışacak şubeler açılacak. Bu sayede vergiye uyum artırılacak, hem vatandaş hem de idare gereksiz maliyetlerden kurtulacak, vergi dairelerinde uzmanlaşma artacak, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanacak.

Tüm işlemler elektronik ortamda olacak

Öte yandan, yeni modelle bir tasarruf aracına daha kavuşulacak. Vergi dairesi başkanlıkları ve şubelerde bundan sonra tüm işlemler elektronik ortamda yapılacak. Söz konusu şubelere gelen bir evrak anında dijital ortama taşınacak, bu sayede hem büyük yer tutan kağıt masrafı ortadan kalkacak, hem de işlemler daha hızlı ve etkin yapılabilecek.

Yeni sistemle, adres değişiminden kaynaklı sorunlar da ortadan kalkacak. Önemli işlemler il içerisindeki tek merkezden yapılacağı için vatandaşlar, işlemlerini farklı vergi dairelerinde takip etme yükünden kurtulacak.

İletişim araçları daha aktif kullanılacak

Bunların yanı sıra, mükelleflerin vergi bilincinin arıtılması ve iletişim olanaklarının daha aktif kullanılması amacıyla da yeni birimler oluşturulacak. Burada da teknolojinin tüm imkanları kullanılarak, mükelleflerin memnuniyetinin artırılması amaçlanıyor. Şubeler aracılığıyla hizmet zaten vatandaşın ayağına gidecek ama dileyenler, bazı işlemlerini de yine bankacılık sisteminde olduğu gibi telefon veya internet aracılığıyla yapabilecek. Bu sayede de fiziksel mekanlardaki işlem yoğunluğu azaltılacak, vatandaşa daha etkin hizmet verilecek ve vergiye uyum artırılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...