Tgrt Haber
27 Mart 2015 18:25 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:18

Yeni annelere 300 avroluk müjde

1 Nisan'dan itibaren uygulanacak proje ile 0-24 ay arasında çocuk sahibi annelere, çocuk bakıcısı tutabilmeleri için aylık yaklaşık 300 avro hibe desteği sağlanacak.

Yeni annelere 300 avroluk müjde
anne, avro,

Türkiye'de kadınların düşük ücretlerle çalışması, çocuk bakım imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle anne ve anne adayları iş hayatından çekiliyor ve bu nedenle kadınların işgücünde istihdam oranı da düşüyordu. Bunun önüne geçilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1 Nisan'dan itibaren 'Evde Çocuk Bakımı Projesi'ni uygulamaya başlayacak. 24 aylıktan küçük çocuğu bulunan annelere çocuk bakıcısı tutabilmeleri için aylık 300'er avro civarında hibe verilmesini öngören 'Evde Çocuk Bakım Projesi' ile yaklaşık 10 bin kadının iş hayatına dönmesi hedefleniyor.

 Proje 2017 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanacak. 30 aylık proje için Antalya, Bursa ve İzmir pilot iller olarak seçildi.

Annelere aylık 300 avro hibe

Bakanlık yönetiminde SGK bünyesinde yürütülecek projede 0-24 ay aralığında çocuk sahibi olan kadınlar yararlanabilecek. İş hayatına geri dönecek veya yeni girecek annelere çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam etmelerine yönelik aylık yaklaşık 300 avro hibe desteği sağlanacak. Çocuğuna tek başına bakıp engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak hibe desteği 390 avro civarında olacak.

24 aylıktan küçük çocuğu olan kadınların başvuru yapabileceği proje kapsamında çocuklar 36'ncı ayını doldurana kadar hibe desteği sağlanacak. Sosyoekonomik gelişmişlik düzeyleri, sigortalı çalışan sayıları, bir yılda analık iznine ayrılan ortalama çalışan sayıları, nüfus kriterlerine göre pilot il olarak seçilen Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanacak operasyon kapsamında üç pilot ilde istihdamı desteklenecek kadın sayısı 5 bin anne, 5 bin çocuk bakıcısı olmak üzere toplam 10 bin düzeyinde olacak.

Bütçenin 38 milyon avrosu annelere

Projeden yararlanmak isteyen anne ve bakıcılarda aynı illerde ikamet etmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları şartı aranıyor. Annelerin başvuru anında sigortalı çalışan olması, çocuk bakıcılarının ise en az ilkokul mezunu olması gerekiyor.

Başvurular internet ortamından alınacak. Projeden yararlanmak isteyen anneler ile çocuk bakıcıları 'www.sgk.gov.tr' adresinden gerekli bilgilere ulaşabilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...