Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Temmuz 2018 09:25 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:10

YKS Tercihleri, Üniversite Puanları Taban Ve Tavan Puanları Sıralaması | 2018 YKS TYT AYT Üniversite Tercih Kılavuzu SORGULA

YKS Tercihleri, Üniversite Taban ve Tavan puanları, hangi üniversite kaç puana öğrenci alıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu yayımladı. YKS TYT AYT üniversite taban tavan puanları açıklandı mı? Üniversite adayları, üniversitelerin taban ve tavan puanlarını ne kadar merak ediliyor. Hangi Üniveritenin hangi bölüme kaç puanla alıyor, gibi soruları cevapları haberimizde olacak. Peki, ÖSYM bu sene ilk defa gerçekleştirilen TYT ve AYT için tercih kılavuzu yayımladı mı? İşte 2018 üniversite taban ve tavan puanlar...

YKS Tercihleri, Üniversite Puanları Taban Ve Tavan Puanları Sıralaması | 2018 YKS TYT AYT Üniversite Tercih Kılavuzu SORGULA
yks,yks tercih,taban ve tavan puanları,üniversite puan,üniversite tercih puanları

ÖSYM'den yapılan açıklamada, "2018-YKS tercih işlemleri, 7 Ağustos 2018 tarihinde başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 7-14 Ağustos 2018 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır" denildi. 

2018-YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU

Adayların, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklarının kaydedildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: 
"Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. Kimlik Numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. T.C. Kimlik Numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır." 
Adaylar 2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna ÖSYM'nin internet sitesinden erişebilecek. 

ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI, YSK SONUÇLARI, TERCİHLER VE KLAVUZU İÇİN TIKLAYIN

YKS SONUÇLARI 


YKS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI

Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecekler. Aşağıdaki link üzerinden ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine erişebilirsiniz…

2018 TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

2018 YSK TERCİH KILAVUZU NE ZAMAN YAYINLANACAK? 

YKS tercih kılavuzunun bir kısmı ön bilgilendirme amaçlı yayınlanmıştı.  ÖSYM’den yapılan açıklamada "2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 3-10 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir." denilmişti. Sonuçların açıklanmasının ardından güncel tercih kılavuzu erişime açılacak.



ÜNİVERSİTE YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla TYT puan türünden 150 ve 180 puan üzeri alan üniversite öğrencisi adaylarının gözleri tercih dönemine çevrildi. Üniversite tercihleri 7-14 Ağustos’ta yapılacak. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla bir programa yerleşmek için engelli adaylara uygulanan baraj puanı ise 100. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerli olacak.

2017 ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI

EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR -1-

EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR -2-

2018 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU AÇIKLANINCI BU LİNKTE OLACAK

2018 ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYIN

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Üniversite sınavı geride kaldı. Öğrenciler geleceklerini belirleyecek bir yola giriyor. Tercih döneminde adayların nelere dikkat etmesi gerektiği ve neye göre üniversite seçmeleri konusunda İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, önemli noktalara değindi. Sınavların açıklanmasıyla birlikte tercih maratonuna girildi. Aday öğrencilere bu süreci değerlendirmeleri noktasında tavsiyelerde bulunan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, üniversite tercihlerinde puanın önemli olduğunu ancak başarı sırasının daha da önemli olduğunu belirtti. Adayların tercih yaparken kişisel becerilerini ön planda tutmalarını öneren Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, bir üniversitenin en önemli faktörünün akademik kadro olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, adayların tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerde ilk olarak akademik kadroya bakmalarını tavsiye etti. 

“Meslek seçiminde kişisel özellikler çok önemli” 
Üniversite tercihlerinde ve meslek seçimlerinde puan ve başarı sıralaması kadar kişisel özelliklerinde de çok en önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, “Aday öğrencilerin kişisel özelliklerine göre meslek seçmeleri başarılı olabilmeleri için çok önemlidir. O nedenle bir öğrenci farklı bir şehirde ve kendisine uygun olmayan bir bölüm kazandıysa aileden ve sosyal çevresinden uzaklaşması onu mutsuz edecekse, bulunduğu sosyal çevrede kalması onu daha başarılı kılacaktır. Aday öğrenci başlangıçta buna karar vermelidir” dedi. 

“Tercihler başarı sıralamasına göre yapılmalı” 
Adayların tercihleri kesinlikle başarı sıralamasına göre yapmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarıkaya, “Puanlar senelere göre değişiyor. Ancak başarı sırası genellikle değişmiyor. O nedenle başarı sırasını ön palanda tutmalılar. Bazı öğrencilerimizden ‘Ben aslında bu bölümü istemiyordum ama ailemin zoruyla bu bölümü seçtim’ diyenler oluyor. Bu öğrencilerin yüzde 90’ı okudukları bölümlerde başarısız oluyor. Bu öğrenciler okudukları bölümlerde başarılı olsalar bile mezuniyet sonrası kariyer planlarını yaparken başarısızlık yaşıyorlar. Çünkü bir isteksizlikle işe başlıyorlar. O nedenle ailelerinde bu konuda aşırı ısrarcı olmaması gerekiyor” diye konuştu. 

“Sağlık alanları ön planda” 
Bu yıl popüler bölümlerin neler olduğuna da değinen Prof. Dr. Topal Sarıkaya, “Bu yıl her yıl olduğu gibi sağlık ön planda diyebiliriz. Ancak sağlık alanına eşlik eden Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarındaki ön lisans programları da çok popüler. Bu programlara İlk ve Acil Yardım, Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi ve Yaşlı Bakımını gibi örnekler verebiliriz. Bu alanlarda devlette açık kadrolar var. Bununla birlikte bu alanların özel sektörde de iş imkânı var. O nedenle adaylar bu programları tercih edebilirler. Ayrıca son dönemlerin en popüler konularından biri bilgisayar ve ona eşlik eden diğer alanlarda önem arz ediyor. Özellikle yazılım ve kodlama bölümleri ön plana çıkıyor. Bütün bu bölümleri seçmeden önce adaylar kendi kişisel becerilerini de göz önünde bulundurmalı” şeklinde konuştu. 

“En önemli faktör akademik kadro” 
Prof. Dr. Sarıkaya üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da şunları söyledi: “Üniversitemizde ve dünyadaki birçok üniversitede bazı bölümler daha ön palanda çıkmıştır. Bu nedenle adaylar, üniversite tercihinde seçecekleri bölümlerin hangi üniversitelerde daha popüler olduğuna bakmalı. Bunun dışında aday öğrencilerin üniversitelerin internet sayfalarından akademik kadrolarına bakması gerekiyor. Bir üniversitenin en önemli faktörü akademik kadrodur. O nedenle de adaylar akademik kadroya dikkat etsinler ve buna göre de tercihlerini yapsınlar.” 

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir. Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2018-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir. 2018- YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

a )Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.

b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

c) Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

d) Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgisi yer alacaktır.

e) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

YKS Tercihleri, Üniversite Puanları Taban Ve Tavan Puanları Sıralaması | 2018 YKS TYT AYT Üniversite Tercih Kılavuzu SORGULA

Milli Eğitim Müdürlüğünden adaylara tercih danışmanlık komisyonu 

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Liseye Geçiş Sınavı ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na giren öğrencilere yönelik tercih danışmanlığı komisyonları oluşturuldu. 
LGS ve YKS sınavlarına giren ortaöğretim ve yükseköğretim adayı öğrencilere yönelik oluşturulan tercih komisyonları ile öğrencilerin doğru ve bilinçli tercih yapmaları sağlanıyor. Bu amaçla il genelinde 270 LGS ve 215 YKS tercih komisyonu kuruldu. 
Komisyonlardan sekiz tanesi alışveriş merkezlerinde hizmet verirken dokuz komisyon da mobil ekip olarak çalışıyor. Ayrıca Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde evde ve hastanede eğitim alan öğrencilere yönelik il genelinde kurulan mobil komisyonlar vatandaşa hizmet veriyor. 
30 Temmuz’da açıklanan LGS yerleştirme sonucunun ardından öğrenciler için ağustos ayında dört kez nakil işlemi yapılacak. İlk yerleştirmede herhangi bir kuruma yerleşemeyen veya yerleştiği kurumu değiştirmek isteyen öğrenciler, bu süreçte başvuru yapabilecek. 
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, nakil döneminde de, her ilçede kurduğu komisyonlar ile öğrencilere hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca bu komisyonlar, YKS tercih döneminde de öğrencilerimize bilinçli tercih konusunda destek veriyor. 

"Geleceklerini planlarken de öğrencilerimizin yanındayız" 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, “Bizler, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarına yerleşecek öğrencilerimize yönelik, onların bilinçli tercihler yapmasına katkı sağlamak amacıyla il genelinde 270 tercih komisyonu kurduk. Komisyonlardan sekizi halkımızın rahatlıkla ulaşabileceği alışveriş merkezlerinde, dokuzu da ulaşım güçlüğü yaşayan öğrencilerimize yönelik olmuştur” dedi. 

Yahşi, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Sağlık sorunları nedeniyle okullarımızın tercih danışmanlığı hizmetinden yararlanamayan, evde ve hastanede eğitim alan 8. ve 12. sınıf öğrencilerimize yönelik özel mobil ekipler aracılığıyla tercih danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Öğrencilerimizin üst öğretim kurumlarına geçerken yaptıkları tercihler, gelecekteki eğitim süreçlerinde ve meslek seçimlerinde önemli bir rol oynayacak. Geleceklerini planlarken de öğrencilerimizin yanındayız. Yeni sistemin öğrencilerimizin öncelikle ikametgahlarına en yakın orta öğretim kurumlarına yerleşmesini teşvik eden ve ailenin yemek, ulaşım gibi birçok maddi yükünü ortadan kaldıran aynı sosyo-ekonomik düzeye sahip öğrencilerin aynı okulda olmasından kaynaklı eğitimin yönetimini ve kalitesini artıracağına inanıyorum.” 

TERCİH YAPARKEN ÖN PLANDA TUTULMASI GEREKEN KRİTERLER 
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2018 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerde tercih telaşı başladı. Mat-Fen Eğitim Kurumlarından Eğitim Koordinatörü Özge Kolsuz Temur, tercih yaparken yetenek ve ilgi alanlarının ön planda tutması gerektiğini belirterek, "Örneğin tıp fakültesi okumak isteyen bir öğrencinin biyolojiye ilgi duyması lazım. Tercih yapacağınız mesleklerin aradığı özel ve genel şartları, çalışma şartları, iş imkanları ve benzeri durumların araştırılması lazım" dedi. 
Meslek seçiminde özellikle seçilecek mesleğe ait bir alanda çalışan kişilerle sohbet ederek, üniversite tanıtımlarına katılarak ya da internet gibi ağlardan dokümanları inceleyerek, meslekler hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini bildiren Mat-Fen Eğitim Kurumlarından Eğitim Koordinatörü Özge Kolsuz Temur, şu ifadeleri kullandı: 
"Genel tercih listesi oluştururken belirlediğiniz mesleklere ek olarak; il, üniversite, vakıf ve devlet üniversitesi gibi kriterleri de belirlemelisiniz. Belirlediğiniz tüm bu kriterler doğrultusunda kendi başarı sıralamamıza uygun bir aralıktaki bölümleri listenize alabilirsiniz. Genel tercih listenizi oluştururken sıralamamızın üstünde ve altında olmak üzere oldukça geniş bir aralıkta tercih listesi oluşturabilirsiniz." 

"Ulaşım, barınma, burs imkanları, akademisyen sayısı, eğitim-barınma ücreti gibi şartlara bakmalısınız" 
Bazı öğrencilerin istekleri çok net ya da sıralamaları çok iyi olduğu için tercih listelerini çok dar aralıkta ve az sayıda tercihten yaptığını hatırlatan Özge Kolsuz Temur, vakıf üniversitelerinden tercih yapılacaksa, eğitim ve barınma ücretlerine ayrıca tam burslu yüzde 75, 50, 25 gibi indirimli bölümlerde başarı ortalaması şartları olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kolsuz, "İl ve üniversite seçimi sırasında ulaşım, barınma, burs imkanları, akademisyen sayısı, eğitim-barınma ücreti gibi şartlara bakmalısınız. Yazacağınız bölümlerin akredite bilgileri ve TUS, DUS, KPSS gibi merkezi sınavlardaki başarı ortalamalarına kılavuzdaki ilgili sütunlardan ulaşabilirsiniz. Yeni açılmış ya da sırası belli olmayan bir bölüme istediğiniz sırada yer verebilirsiniz. 2018 ÖSYM tercih kılavuzundaki özel şartları ve açıklamalar kısmındaki bütün detayları okumalısınız. Size uygunluğunu muhakkak kontrol etmelisiniz" uyarılarında bulundu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...